Latvijā

Latvijā ievestā gaļā atrasta salmonella

© Pixabay / AdgeryŠašliks
Šašliks - Sputnik Latvija, 1920, 23.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No Polijas un Lietuvas ievestas inficētas mājputnu gaļas partijas. PVD izmeklē incidentus.
RĪGA, 23. jūnijs — Sputnik. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) fiksējis vairākus salmonelozes gadījumus, ko izraisījusi no Polijas un Lietuvas ievestas mājputnu gaļas lietošana uzturā. PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova pastāstīja, ka gaļas uzglabāšanai un pagatavošanai jāvelta lielāka uzmanība, vēsta Lsm.lv.
Piemēram, pagatavojot šašliku, ieteicams to kārtīgi iemarinēt, pēc tam – labi izcept, jo salmonella iet bojā vidē, kuras temperatūra pārsniedz +74 grādus. Vienlaikus Marčenkova ieteica, atpūšoties dabā, līdzi ņemt lielāku daudzumu ūdens un ledus, lai gaļu būtu iespējams atdzesēt ūdenī. Ar šo uzdevumu tiks galā arī termosoma.
Производство шпрот на предприятии Brīvais vilnis - Sputnik Latvija, 1920, 07.07.2020
Bīstami konservi: PVD lūdz veikalus izņemt no tirdzniecības noteikta kombināta produkciju
Liela nozīme ir arī higiēnai, gatavojot gaļu. Vēlams rūpīgi mazgāt rokas un virsmas, uz kurām tiek sadalīta gaļa. Marčenkova piezīmēja, ka termiski neapstrādāti produkti nedrīkst saskarties ar gatavajiem, jo ēdienā var nonākt dažādas patogēnas baktērijas.
Tveicē vissliktāk uzglabājas taukus, olbaltumvielas un šķidrumus saturoši produkti. Tiem optimāla ir +5...+6 grādu temperatūra. Baktēriju infekcija var sākties jau +7...+8 grādu temperatūrā. Marčenkova atzīmēja: ja ledusskapis ir pārpildīts, pasliktinās ventilācija, un ceļas temperatūra, – tas jāņem vērā, glabājot gaļu ledusskapī.
Salmoneloze ir akūta zarnu infekcija, ko cilvēkiem un dzīvniekiem izraida salmonellu dzimtas baktērijas.
Ziņu lente
0