ASV sākušas pretraķešu sistēmas uzstādīšanu Polijā

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasASV raķetes Patriot
ASV raķetes Patriot  - Sputnik Latvija, 1920, 23.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Pretraķešu aizsardzības aģentūra informēja, ka Polijā sākta sistēmas Aegis Ashore uzstādīšana.
RĪGA, 23. jūnijs — Sputnik. ASV sākušas uzstādīt pretraķešu aizsardzības sistēmas Aegis Ashore Redzikovas bāzē Polijā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz ASV Pretraķešu aizsardzības aģentūras (MDA) sniegto informāciju.
"Sākusies bruņojuma sistēmas Aegis Ashore uzstādīšana Polijā. Pretraķešu aizsardzības aģentūra nesen sasniedza svarīgākos bruņojuma sistēmas Aegis uzstādīšanas posmus savā objektā Redzikovā Polijā," teikts paziņojumā.
2002. gadā ASV lauza līgumu ar Krieviju par pretraķešu aizsardzību, aizbildinoties ar nepieciešamību veidot globālu PRA sistēmu aizsardzībai no "izstumtajām valstīm" – Irānas un KTDR. Tolaik ASV un Krievija vienojās par vairākiem pasākumiem ar mērķi "stiprināt uzticību un uzlabot pārskatāmību pretraķešu aizsardzības jomā".
 Spriedzes eskalācija pie Krievijas rietumu robežām. Kādēļ ASV sūta karavīrus uz Poliju? - Sputnik Latvija, 1920, 19.08.2020
Video
Spriedzes eskalācija pie Krievijas rietumu robežām. Kādēļ ASV sūta karavīrus uz Poliju?
Tomēr pēc tam ASV sāka izvērst savu PRA Polijā un Čehijā, 2009. gadā kurss tika koriģēts par labu tā saucamajai "PRA nestratēģiskajai adaptīvajai sistēmai". Tagad amerikāņu PRA sistēmas elementi dislocēti ASV kontinentālajā daļā, Eiropā (Polijā un Rumānijā) un Āzijas un Klusā okeāna reģiona. Ballistisko raķešu pārtveršanu līdzekļi jūrā (eskadras kuģi ar pretraķešu līdzekļiem) izvietoti Krievijas un Ķīnas krastu tuvumā. Šīs valstis konsekventi iebilst pret amerikāņu PRA izvēršanu, jo uzskata, ka tā kaitē viņu nacionālajai drošībai. Turklāt Krievijai rada bažas fakts, ka PRA bāzēs Rumānijā un Polijā izmantotas universālas starta iekārtas, kas uz kuģu klāja palaiž pretraķešu lādiņus un spārnotās raķetes. Pretraķešu lādiņus iespējams paslepus un īsā laikā nomainīt pret spārnotajām raķetēm, un šajā gadījumā par to mērķi var kļūt visa Krievijas daļa Eiropā.
Ziņu lente
0