Pasaulē

Paliks tikai pupu mizas. Eiropiešiem gaidāma dzīve bez kafijas un šokolādes?

© Pixabay / ChristophКофе
Кофе - Sputnik Latvija, 1920, 20.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropa var palikt bez ierastajiem produktiem, ņemot vērā sausumu lielākajos pasaules lauksaimniecības rūpniecības reģionos.
Šokolādes un kafijas kolapss paralizē Eiropu – tādu katastrofu filmas anotāciju piedāvā radio Sputnik autors Kirils Grišins. Produktu cenas pieaug milzu ātrumā, ģimenes moka abstinence, cilvēki izpārdod īpašumus, lai joprojām izbaudītu ierastās lietas, eiroierēdņi ievieš ārkārtas režīmu.
Pēc dažiem mēnešiem bezgalīgu moku ES izpārdod savas zelta un valūtas rezerves un konvertē tās kafijā, kakao un šokolādē, likdivējot plašu dumpju draudus. Glābj savus portfeļus un visu eiroprojektu.
Кофе - Sputnik Latvija, 1920, 04.07.2019
Nesalda dzīve: kādus produktus mēs zaudēsim globālās sasilšanas rezultātā
Protams, tā ir tikai faktastika, taču reālā dzīve var celt dienas gaismā pat interesantākus scenārijus. Iespējamais šokolādes un kafijas deficīts Eiropā var sākties, pastiprinoties sausumam ražotājvalstīs, stāsta The Guardian.
Britu izdevums publicēja Nīderlandes Brīvās universitātes pētnieku viedokli – viņi norāda, ka kafija, kakao, cukurniedres, palmu eļļa un sojas pupiņas ir importējamas preces un tradicionāli ļoti jutīgas pret klimata pārmaiņām.
Palmu eļļa ir viens no galvenajiem komponentiem daudz pārtikas un sadzīves preču ražošanā Eiropā, sojas pupiņas – galvenā vistu un cūku barība. Tātad dārgāka kļūs arī gaļa. Ne īpaši, tomēr eiropiešu maciņi to pamanīs.
Jāpiebilst, ka Eiropa patērē gandrīz trešo daļu pasaulē saražotās kafijas. Puse piegāžu nāk no Brazīlijas un Vjetnamas, kam draud sausums. Piedevām Vecā pasaule ir atkarīga no kakao piegādēm, ko eksportē Indonēzija, Malaizija, Kotdivuāra un Gana, un šajās valstīs sausums kļūst ikgadējs. Ražotāji noteikti ņems vērā šo faktoru produktu gala cenās.
Бананы. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2021
Die Welt: banāniem draud izzušana
Kas notiks tagad? Droši vien Vecās pasaules tirgū mazliet pieaugs tējas un tīra ūdens patēriņš. Iespējams, arī jums šķiet, ka dzert ūdeni kafijas pauzes laikā nav labākais variants, vai ne? Tātad tēja. Vajag vairāk tējas.
Patiesībā pāreja pie citiem produktiem notiks gadījumā, ja cenu pieaugums būs vērā ņemams. Visos pārējos gadījumos cilvēki diezin vai atteiksies no saviem ikdienas ieradumiem. Iespējams, pārskatīs savus izdvumus – dažreiz jau var atteikties no taksometra, ja var, piemēram, ceturtdaļstundu pastaigāties kājām. Liels paldies par to kafijai un tās augošajām cenām.
Ziņu lente
0