Latvijā

Kāpēc Latvijā aug elektrības cenas

© Pixabay / sfedorElektropadeves līnijas
Elektropadeves līnijas - Sputnik Latvija, 1920, 17.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dinamisko tarifu lietotāji jau sajutuši cenu pieaugumu, fiksētajiem tarifiem cenas pieaugs no nākamā perioda. Kādi faktori varētu samazināt biržas cenu?
RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Elektroenerģijas pārdevēji sola patērētāju tarifu pieaugumu jau tuvākajā laikā. Lieta tāda, ka trešo daļu tarifa veido biržas cena un nepilna gada laikā tā pieaugusi par 58%, vēsta lsm.lv.
Строительные работы на новом ледовом холле на стадионе Даугава - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Būvmateriālu cenas Latvijā turpina palielināties
"Latvenergo" jau sākusi informēt klientus, ka par elektrību nāksies maksāt vairāk. Dinamisko tarifu lietotāji pirmie sajutuši pārmaiņas. Fiksēto tarifu cenas pieaugs no nākamā perioda. 2019. gadā situācija bija pretēja – cena birža kritās, tāpēc pirmie mazāk maksāt sāka dinamisko tarifu lietotāji, vēlāk kritās arī fiksēto tarifu cenas.
Tarifus palielinās arī citi uzņēmumi.
Piemēram, uzņēmuma "Enefit" pārstāvis Krists Mertens atzina, ka izmaiņas, domājams, skars visu tirgotāju piedāvājumus, jo visi strādā viena tirgū. Tāpēc visi uzņēmumi seko vienām un tām pašām tirgus tendencēm.
Cenu pieauguma tendence pārsvarā saistīta ar pieprasījuma pieaugumu, ņemot vērā ekonomikas atjaunošanos pēc koronavīrusa krīzes.
"Latvenergo" pārstāvis Uldis Mucinieks norādīja, ka visās valstīs stājas spēkā ierobežojumu atvieglojumi, kas dāvā iespēju uzņēmumiem strādāt – tas veicina elektroenerģijas patēriņa pieaugumu.
Tarifus būtiski ietekmē arī ogļskābās gāzes izmešu kvotas – šogad to cenas ir ievērojami augušas.
Зимние шины - Sputnik Latvija, 1920, 01.05.2021
Riepu cenas pieaugs par 20-60%: Latvijas tirgotāji brīdina autovadītājus
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija arī uzskata, ka tarifu pieaugums ir pamatots. SPRK pārstāvis Intars Birziņš minēja vēl vienu cenu pieauguma faktoru – kļūst dārgāka dabasgāze, kas tiek izmantota koģenerācijas stacijās. Kopš pērnā gada gāzes cena pieaugusi vairākkārt.
Pagaidām tirgus dalībnieki izvairās no prognozēm. Taču cena varētu kristies, ja Skandināvijā būs lietaina vasara – šādā gadījumā augs elektroenerģijas ražošanas apjomi HES.
Ziņu lente
0