ASV stāsta, kā krāpa PSRS lidmašīnu būves dēļ

© AP Photo / ITSUO INOUYEAmerikāņu izlūklidmašīna SR-71 Blackbird
Amerikāņu izlūklidmašīna SR-71 Blackbird - Sputnik Latvija, 1920, 17.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
National Interest pastāstīja, kā Savienotās Valstis krāpušās, lai iegādātos Padomju Savienībā titānu virsskaņas lidmašīnu būves vajadzībām.
RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Padomju Savienība neviļus "palīdzējusi" Savienotajām Valstīm radīt virsskaņas izlūkošanas lidmašīnu SR-71 Blackbird, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz rakstu National Interest.
Raksta autors Trevors Filsets stāsta, ka Blackbird ("Melnais strazds", jeb "Melnais putns") kļuva par savdabīgu amerikāņu gaisa spēku varenības un aviobūves speciālistu atjautības simbolu.
Ядерный взрыв - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2021
ASV pastāstīja, kā NATO mācības teju vai izraisījušas kodolkaru ar PSRS
Tomēr ASV nevajadzētu piedēvēt sev gluži visus nopelnus, jo liela loma lidaparāta radīšanā bija arī PSRS. Lieta tāda, ka par SR-71 bāzi tika izmantota izlūkošanas lidmašīna Lockheed A-12, kuras būvē parsvarā tika izmantots alumīnijs. Tās aerodinamiskā konstrukcija ļāva pārsniegt 2000 jūdžu ātrumu stundā.
"Tāds neticams ātrums nozīmēja, ka lidmašīnai nav jāizvairās no zenītraķetēm vai jācīnās ar tām – lidmašīna varēja tās vienkārši apdzīt," atzīmēja žurnālists.
Tomēr alumīnijs nespēja tikt galā ar augsto temperatūru, kas ir neizbēgama tādā ātrumā, tāpēc izstrādātāji sāka eksperimentēt ar titānu – tas ir gan viegls, gan izturīgs. Tomēr ASV titāna krājumi nebija pietiekami, savukārt PSRS to aktīvi eksportēja. Galu galā CIP organizēja operāciju, lai paslepus iepirktu metālu, izmantoja "kreisās" korporācijas un trešās pasaules valstis kā starpniekus.
"Protams, ja Padomju Savienība būtu zinājusi, ka eksportējamais titāns tiek izmantots amerikāņu lidmašīnu būvei, tā noteikti nebūtu to pārdevusi. Pat ja Savienotās Valstis nebūtu nosaukušas importa mērķi, Maskava noteikti būtu pievērsusi uzmanību tam, ka Vašingtonu pēkšņi ieinteresējis tāds metāla daudzums," secināja Filsets.
Virsskaņas lidmašīna Lockheed SR-71 pirmo reizi pacēlās gaisā 1964. gada decembrī, bet 1998. gadā bruņotie spēki atteicās no tās tālākās ekspluatācijas. Kopumā tika izgatavotas 32 šāda veida lidmašīnas.
Ziņu lente
0