Pasaulē

Lietuvā sūdzas par migrantiem, Baltkrievijā – par meliem par valsts robežu

© Sputnik / Виктор ТолочкоBaltkrievijas robeža
Baltkrievijas robeža - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas Robežsardzes komitejas vadītājs pastāstīja par aizdomīgām Lietuvas robežsargu darbībām.
RĪGA, 16. jūnijs — Sputnik. Baltkrievijas Robežsardzes komitejas Pirmās galvenās pārvaldes priekšnieks Andrejs Filatovs norādīja, ka ziņas par baltkrievu robežsargu negodprātīgu darbu uz Lietuvas robežas ir nepatiesas, vēsta Sputnik Baltkrievija.
Pēdējā laikā Lietuvas kārtības sargi bieži ziņo par nelegālu migrantu pieplūdumu, kas parasti tiek aizturēti uz robežas ar Baltkrieviju. Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns prognozēja, ka nelegāļu skaits var pieaugt līdz 200-300 nedēļā. Lietuvas robežsardzes dienests pastiprinājis darbu uz Baltkrievijas robežas.
Граница Литвы - Sputnik Latvija, 1920, 14.06.2021
Baltijā
Lietuvā gatavojas nelegāļu pieplūdumam no Baltkrievijas robežas puses
Ārvalstnieku reģistrācijas centra tuvumā Pabradē sākusies pirmās telšu pilsētiņas celtniecība nelegālajiem migrantiem no Baltkrievijas teritorijas. Tajā būs iespējams izmitināt apmēram 350 cilvēkus. Viļņa cer uz Briseles finansiālo un materiāli tehnisko palīdzību, lai atrisinātu nelegālo migrantu pieplūduma problēmu.
Lietuva, nesniedzot nekādus pierādījumus, apgalvo, ka pie Āzijas valstu izcelsmes migrantu skaita pieauguma, iespējams, vainojamas Baltkrievijas varasiestādes un ka Lukašenko it kā "atklāti draud" republikai ar "migrantiem un narkotikām". Iepriekš Baltkrievijas prezidents norādīja, ka rietumvalstis būs spiestas risināt narkotiku trafika un migrantu problēmas bez Baltkrievijas atbalsta.
Iepriekš mediji publicēja video ierakstu, kurā lietuviešu robežsargi apgalvo: Baltkrievijas robežsardzes dienesta darbinieki savus pienākumus nepilda godprātīgi. Filatovs norādīja, ka tamlīdzīgas ziņas ir nepatiesas, un uzsvēra: baltkrievu robežsargi strādā pēc labākās sirdsapziņas.
Viņš pastāstīja, ka dienests pēdējā laikā fiksē nepatiesu ziņu un "izaicinošu darbību" skaita pieaugumu no nezināmu personu puses pie rietumu robežām.
Животные попали в объектив камер возле контрольно-пропускного пункта Папялякис (сопредельный Лынтупы)   - Sputnik Latvija, 1920, 15.04.2021
Video
Lietuvas robežsardzes kamerās nonākuši dzīvnieki uz robežas ar Baltkrieviju
"Preses konference sasaukta, lai rastos iespēja informēt par neidentificētu personu izaicinošām darbībām, kas, nosaukdamies par korespondentiem, ar nestandarta metodēm no Lietuvas teritorijas puses mēģināja saņemt informāciju par Baltkrievijas robežsardzes vienību, kas pildīja kaujas uzdevumu – valsts robežu apsardzi," Filatovs pastāstīja preses konferencē.
Filatovs atklāja, ka 10. jūnijā aptuveni 05:30 divas nezināmas personas ar mikrofonu un videokameru izkāpa no Lietuvas robežsargiem piederoša transporta līdzekļa un, pavadot vienību gar valsts robežu, uzdeva dažādus jautājumus.
"Šajā situācijā mums nav saprotamas robežsargu un tā saucamo korespondentu darbības," viņš noteica.

Mēs esam gatavi dialogam, gatavi nodot informāciju, apmainīties ar ziņām, taču vienīgi ar civilizētām metodēm.

Andrejs Filatovs
Baltkrievijas Robežsardzes komitejas Pirmās galvenās pārvaldes priekšnieks
Robežsardzes dienesta pārstāvis informēja arī par "vienošanās pārkāpšanas konkrētiem faktiem" no Lietuvas kolēģu puses. Piemēram, pēc viņa vārdiem, šī gada 3. jūnijā pieci cilvēki automašīnā piebraukuši pie Lietuvas robežas, izkāpuši no auto un šķērsojuši robežu uz Lietuvas pusi.
Lietuva par to tika savlaicīgi informēta, tomēr līdz šim Baltkrievijas dienests nav saņēmis nekādus datus par pārkāpējiem. Vēl vairāk, Filatovs norādīja, uzņemts video ieraksts par to, kā Lietuvas robežsargs dzēš pārkāpēju pēdas savā teritorijā.
Ziņu lente
0