Baltijā

Igaunijā radies sašutums par nepilsoņu tiesībām veltīto petīciju

© Sputnik / Вадим АнцуповIgaunijas nepilsoņa pase
Igaunijas nepilsoņa pase - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šonedēļ Eiropas Parlamenta Petīciju komiteja pieņēmusi izskatīšanai pirms diviem gadiem iesniegto petīciju par Latvijas un Igaunijas nepilsoņu tiesībām.
RĪGA, 16. jūnijs - Sputnik. EP deputāts no Igaunijas Riho Terrass uzskata, ka eirodeputātes Janas Tomas un igauņu rakstnieka Kaura Kendera sūdzība par nepilsoņu tiesībām esot kaunpilna, vēsta Postimees.
Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2021
Eurostat saskaitījis nepilsoņus Latvijā un Igaunijā
Sūdzību Toma, Kenders un toreizējais deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins iesniedza jau 2018. gadā, kad viņu iepriekšējā petīcija Latvijas un Igaunijas nepilsoņu balsstiesību aizsardzībai (to parakstīja vairāk nekā 20 tūkstoši abu valstu pilsoņu) tika slēgta komitejas balsojuma rezultātā.
Petīcijas autori norādīja, ka Latvija un Igaunija diskriminē nepilsoņus, jo uz viņiem faktiski nav attiecinātas privilēģijas, ko dāvā Baltijas valstu dalība ES, piemēram, nepilsoņi nevar ievēlēt EP deputātus.
Pat petīciju bija sašutis Riho Terrass, kurš nesen ieteica ES diplomātijas vadītājam Žozepam Borelam izraidīt no Briseles ES akreditētos Krievijas diplomātus.
"Šonedēļ mēs pieminam 80 šausmīgās jūnija deportācijas 80. gadadienu, un Jana Toma uzskata par mērķtiecīgu vienlaikus risināt pseidoproblēmas, lai neattaisnoti uzbruktu Igaunijas politikai pilsonības jomā un kaitētu Igaunijas reputācijai," teica Terrass.
PACE - Sputnik Latvija, 1920, 26.01.2018
PACE rekomendēja samazināt nepilsoņu skaitu Igaunijā
Viņš atgādināja, ka iepriekš Eiropas Komisija izskatīja šo jautājumu un pauda viedokli, ka Igaunijas pilsonības saņemšanas noteikumi ir pietiekami liberāli un pamata iejaukties nav.
"Šie cilvēki ar nenoteiktu pilsonību pieņēmuši apzinātu lēmumu, jo pelēkā pase atvieglo viņiem brlaucienus uz Krieviju. Viņi nevēlas Igaunijas pilsonību, viņiem ir pārvietošanās brīvība līdz Vladivostokai," apgalvoja politiķis. Pēc viņa domām, Tomai būtu laiks mest pie malas šo jautājumu. Jana Toma sarunā ar Baltnews atbildēja uz kolēģa pretenzijām.
"Riho Terrass runā muļķības. Ja Igaunija visu dara pareizi, kā viņš apgalvo, nav skaidrs, kāpēc diskusija par "pareizām" darbībām varētu kaitēt Igaunijas reputācijai. Viņa apgalvojums ir pretrunīgs. No kā kaunēties, ja viss ir labi? Tas, ka viņš sakaunējies, apstiprina: mums ir taisnība, viņam – nav," teica Toma. Pretenzijas pat to, ka petīcija iesniegta deportācijas jubilejas gadadienā, pēc viņas domām, liecina par Terrasa nekompetenci.
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2021
Kur ir reakcija uz nepilsoņu segregāciju? Krievija pārmet EP komisāram
"Cilvēkam, kurš divus gadus strādā EP, ir kauns nepārzināt procedūru. Petīcija bija iesniegta 2018. gadā. Nevar iesniegt petīciju šodien un rīt to izskatīt, jo gadā mēs saņemam vairāk nekā divus tūkstošus petīciju, un visam ir sava kārta. Tas, ka Terrasa kungs stāsta tādas lietas, liecina, ka viņš ir absolūti nekompetents savā darbā," atzīmēja Toma.
Saskaņā ar Eurostat datiem, Latvijā un Igaunijā bez ES pilsonības dzīvo 13% un 14% iedzīvotāju – tas ir viens no augstākajiem rādītājiem ES. Lielāks tas ir vienīgi Lihtenšteinā (16%) - tās pilsonību iespējams saņemt tikai pēc 30 valstī nodzīvotiem gadiem.
Ziņu lente
0