Latvijā

Elektroskrejriteņi pilsētā: Latvijas policija veic reidus

© Sputnik / Sergey MelkonovОткрытие мотосезона-2019 в Риге
Открытие мотосезона-2019 в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms mēneša Latvijas valdība apstiprinājusi normas, kas attiecināmas uz elektroskrejriteņu iekļaušanu dalībai ceļu satiksmē, cita starpā tās ļauj izmantot ierīci tikai no 14 gadu vecuma, un ne ātrāk kā 25 kilometri stundā.
RĪGA, 15. jūnijs - Sputnik. Elektroskūteru lietošanas noteikumu ievērošanu kontrolē policija, pagaidām pārkāpējus tikai brīdina, ziņo Lsm.lv, atsaucoties uz LTV7 Krievu apraidi.
Pirms mēneša Vidzemes Augstskolas lektors Alvis Sokolovs nolēma aizbraukt uz tikšanos ar elektroskūteri. Šī brauciena sekas viņš izjūt līdz šīm: "To brīdi, kad notika avārija, es pat īsti neatceros. Es braucu pa veloceliņa iezīmēto zonu, tad kaut kas notika un es ietriecos sētā. Tad atsitos ar galvu pret celiņu, zaudēju samaņu"
Пиво в бокалах - Sputnik Latvija, 1920, 10.05.2021
Rīdzinieki plūst uz restorānu terasēm: aculiecinieki sašutuši un prasa paskaidrojumus
Vīrietim palīdzēja garāmgājēji. Vēlāk mediķi konstatēja Alvim smadzeņu satricinājumu un galvaskausa pamatnes lūzumu. Slimnīcā viņš pavadīja 10 dienas.
"Es vēl neesmu atguvies no tās traumas, jo ir grūti koncentrēties, ir galvas reiboņi. Dažreiz vienkārši sareibst galva, ejot kaut kur. Vēl kādu mēnesi jāievēro mierīgs dzīvesveids," stāsta Sokolovs.
Ar elektroskrejriteni vīrietis pārvietojās bez ķiveres. Saskaņā ar nesen pārskatītiem noteikumiem ķivere nav obligāta. Līdz jūnija sākumam policija ir fiksējusi vairāk nekā piecdesmit ceļu satiksmes negadījumus ar elektroskūteru piedalīšanos. Tajos cietuši 36 cilvēki.
Izņemot noteikumus, kas attiecas uz visiem, kuri brauc ar elektroskrejriteni, ir arī tādas normas, kuras darbojas atsevišķās pašvaldībās. Piemēram, Jelgavā ir vietas, kur aizliegts pilsētā pārvietoties ar šo transportlīdzekli. Bet Rīgā un citās pašvaldībās, kurās nav īpašu noteikumu, bieži rodas strīdi par to, kad un kam jādod ceļš. Policijā atzīmē, ka uz ietves priekšrocība ir gājējiem. Tāpēc arī elektroskūtereim ir jāpielāgojas gājēju tempam.
Рижское региональное  управление Государственной полиции - Sputnik Latvija, 1920, 25.04.2021
Atslābinājušies un pārkāpj: Valsts policija sūdzas par Latvijas iedzīvotājiem
Jāatceras arī, ka ar elektroskrējriteni var braukt tikai viens cilvēks, kurš ir vecāks par 14 gadiem. Nepilngadīgiem jābūt līdzi velosipēda vadītāja apliecībai. Maksimālais pārvietošanās ātrums ir 25 kilometri stundā.
Reidu laikā policisti atgādinās par braukšanas noteikumiem. Pastiprinātās pārbaudes notiks visā valstī līdz 20. jūnijam. Kārtības sargi uzsver, ka akcijas būs preventīvas. Un galvenais policijas mērķis ir brīdināt, nevis sodīt.
Iepriekš ziņots, ka valdība apstiprinājusi izmaiņas satiksmes noteikumos, kur tagad ierakstīts, kā var izmantot elektroskrejriteņus. Noteikumi paredz, ka ar tādiem transportlīdzekļiem primāri jāpārvietojas pa velosipēdiem paredzēto infrastruktūru, vien atsevišķos gadījumus ar elektroskrejriteņiem drīkst braukt arī pa ietvēm vai ielām.
Ziņu lente
0