Viedoklis

Baltkrievijas armijas bruņojums: par ko raizējas Rietumi?

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasИстребитель Су-30 белорусских ВВС
Истребитель Су-30 белорусских ВВС - Sputnik Latvija, 1920, 14.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas rīcībā esošās militārās iespējas un resursi ir ierobežoti, tāpēc republika nevēlas nekādus konfliktus ar kaimiņiem, tomēr tai ir pamats nopietni uztver apdraudējumu no NATO puses.
Sarežģītajā militāri politiskajā situācijā tikai Maskava joprojām ir uzticama Minskas sabiedrotā, gatava atbalstīt. To apstiprināja Baltkrievijas un Krievijas prezidentu pārrunas maija beigās, turklāt sākta gatavošanās kopīgajām stratēģiskajām mācībām "Rietumi 2021", stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Analītiskais izdevums Military Watch nācis klajā ar pārskatu par "Baltkrievijas bruņoto spēku spēcīgākajiem aviācijas un uzbrukuma līdzekļiem, kam, domājams, būs izšķiroša nozīme potenciāla konflikta apstākļos". Pētījumi par aliansi apdraudošo Baltkrievijas arsenālu un "nepaklausīgās" republikas atklāta pretstatīšana NATO valstīm ataino "partneru" vispārējo pieeju un dreifu nepatīkamā "režīma" vardarbīgas koriģēšanas virzienā (tāpat kā Dienvidslāvijā, Irākā, Lībijā, Sīrijā).
Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2021
Pasaulē
NATO ģenerālsekretārs noraizējies par Krievijas un Baltkrievijas sadarbību
Baltkrievijas rīcībā esošās militārās iespējas un resursi ir ierobežoti, tāpēc republika nevēlas nekādus konfliktus ar kaimiņiem, tomēr tai ir pamats nopietni uztver apdraudējumu no NATO puses.

Pieci alianses biedi

Military Watch analītiķu reitingā pirmo vietu ieņem smagie iznīcinātāji Su-30SM ar plašu bruņojuma un radioelektroniskas cīņas kompleksu, jutīgu radaru, universālām iespējām likvidēt mērķus gaisā un uz zemes. Su-30SM demonstrē raķešu bruņojuma augsto efektivitāti un plašo spektru. Tas ietver arī raķetes X-31, kas paredzētas pretinieka pretgaisa aizsardzības apspiešanai un precīziem triecieniem dziļi aizmugurē. Baltkrievu Su-30SM neapšaubāmais pārākums pār iznīcinātājiem F-16 un F-18, kas veido NATO gaisa spēku uzbrukuma vienību pamatu. F-15 iespējas ir "aptuveni vienlīdzīgas". Taču tas ir vārgs mierinājums "partneriem".
Military Watch pievērsa uzmanību arī pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400 iespējām. Šī gada janvārī Baltkrievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka sākts darbs kompleksu iegādei. Pie tam Rietumu analītiķi uzskata, ka šis bruņojums jau ir Baltkrievijas armijas rīcībā. ZRS S-400 paredzēta mūsdienu neredzamo lidmašīnu neitralizācijai, ieskaitot amerikāņu F-22 un F-35. Pateicoties vērā ņemamām spējam, sistēma spēj vienlaikus strādāt pret 80 lidmašīnām. Augsta mobilitāte, īss izvēršanas laiks un ātra sagatavošanās raķešu palaišanai ir sistēmas dzīvotspējas svarīgākie faktori. Baltkrievijas robežas līdz ar S-400 stiprina mazāka darbības rādiusa PGA līdzekļi – trīs ZRK pulki S-300PS, ZRK Tor-M2E un vietējās sistēmas Buk-MBZK.
Trešajā vietā starp NATO apdraudošajiem ieročiem ir operatīvi taktiskais raķešu komplekss (OTRK) "Tochka". Mobilā starta iekārta un cietās degvielas ballistiskā raķete nodrošina ļoti īsu izvēršanas un starta laiku. Ballistiskā raķete ar aptuveni 490 kg smagu lādiņu, domājams, pārvar līdz 190 km. Raķete sasniedz hiperskaņas ātrumu (vairāk nekā 5 Mahi), tāpēc tās pārtveršana ir apgrūtināta. "Tochka" spēj efektīvi likvidēt pretinieka aerodromus un PGA objektus.
Jakovs Kedmi: Lukašenko aiznaglojis baltkrievu opozīcijas zārku - Sputnik Latvija, 1920, 30.05.2021
Video
Jakovs Kedmi: Lukašenko aiznaglojis baltkrievu opozīcijas zārku
Ceturtās paaudzes daudzfunkcionālais MiG-29 veido Baltkrievijas Gaisa spēku un Pretgaisa aizsardzības iznīcinātāju parka bāzi. Lidmašīnai ir teicamas īpašības, pateicoties jaunajai avionikai, bruņojuma un REC sistēmām. Viena no labāk manāmajām novācijām ir "gaiss-gaiss" tipa universālās raķetes P-77 integrācija. Tās darbības rādiuss sasniedz 100 km.
NATO "biedu" sarakstu noslēdz ducis uzbrukuma helikopteru Mi-24. Labi bruņotā, aizsargātā un ātrā mašīna ir parādījusi savu efektivitāti un dzīvotspēju daudzos karadarbības rajonos – no Afganistānas līdz Sīrijai. Rietumos uzskata, ka bruņota konflikta situācijā baltkrievu Mi-24 tiks izvērsti kopā ar kara transporta helikopteriem Mi-8 un speciālo uzdevumu brigādi – apmēram 12 tūkstošiem karavīru. Tai ir vērā ņemams kaujas potenciāls darbam pretinieka aizmugurē – "viņu sagatavošanas standarti ir vieni no augstākajiem Eiropā".

Baltkrievijas un Krievijas kompensācijas pasākumi

Optimālākais un ticamākais NATO – "slēgto debesu" taktika un Baltkrievijas stratēģisko objektu masveida apšaude ar spārnotajām raķetēm no droša attāluma – tāpat kā agrāk Dienvidslāvijā un Lībijā.
Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2021
Lukašenko parādīja saviem pretiniekiem Rietumos, ka viņam ir garas rokas
Adekvāti reaģējot uz izaicinājumiem un draudiem, Minska plāno tuvāko desmit gadu laikā ieguldīt vērā ņemamus līdzekļus Krievijā ražotajā bruņojumā (pārsvarā – PGA). Baltkrievijas BS militārais potenciāls šobrīd ir būtisks faktors iespējamās karadarbības savaldīšanai no ārkārtīgi militarizēto Baltijas valstu un Polijas puses, tomēr karstās galvas Briselē un Vašingtonā vislabāk atvēsina apsvērums, ka aiz Minskas stāv Maskava.
incidents ar kompānijas Ryanair nomīnētās lidmašīnas nosēdināšanu Minskas lidostā parādīja, cik lielā mērā Rietumi ir gatavi skarbai konfrontācijai ar Baltkrieviju ar jebkādu ieganstu. Iepriekš Aleksandrs Lukašenko paziņoja: "Paskatieties, kāds bezprecedenta spiediens patlaban vērsts pret valsti, kā vēlas mūs agresīvi pārmācīt, nolikt pie vietas, izprovocēt, liekot lietā pašas netīrākās metodes un tehnoloģijas. Visa eskalācija no Rietumu puses – tā ir viņu skaudība, bezspēks un dusmas par to, ka viņiem neizdevās organizēt bruņotu dumpi un valsts apvērsumu Baltkrievijā."
Tā ir patiesība, taču ne visa. Baltkrievijas "eirointegrācijas" plānu izgāšanos pēc Ukrainas scenārija lielā mērā veicināja Krievijas mierīgā, stingrā un viennozīmīgā pozīcija. Maskava un Minska apzinās, ka Rietumi izmanto Baltkrieviju, lai noslīpētu "krāsaino revolūciju" Krievijā, un neapstāsies pēc izgāšanās 2020. gadā. Rietumu "partneri" neapdomīgi grauj drošības sistēmu Eiropā un piespiež Maskavu un Minsku aktīvi un asimetriski pretoties. Ziemeļatlantiskās turbulences apstākļos Baltkrievijas un Krievijas militāri politiskā tuvināšanās turpināsies – jo skarbāks būs ārējais spiediens, jo efektīvāka tā būs.
Baltkrievijas un Krievijas bruņotie spēki sākuši gatavoties kopīgajām stratēģiskajām mācībām "Rietumi 2021", kas ieplānotas 10.-16. septembrī desmitos Sabiedroto valstu poligonos. Armijas izspēlē pārdislokaciju uz mācību rajoniem. Manevru "Rietumi 2021" ietvaros abu valstu robežsargi izspēlēs cīņu ar diversijām. Līdz 2021. gada beigām Rietumu kara apgabalā Krievijas ĀM saformēs apmēram 20 jaunas vienības. Acīmredzot, lielas pārmaiņas notiek arī Baltkrievijas Bruņotajos spēkos.
Ziņu lente
0