Pasaulē

ASV nobijušies no Krievijas kodoluzbrukuma, kas paliks bez atbildes

CC BY-SA 2.0 / David B. Gleason / The PentagonASV Aizsardzības ministrijas galvenā mītne
ASV Aizsardzības ministrijas galvenā mītne - Sputnik Latvija, 1920, 10.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nelielas jaudas taktisko kodolieroču parādīšanās Krievijas un ASV rīcībā raisīja diskusiju par iespējamu kodolkara "sliekšņa pazemināšanos".
RĪGA, 10. jūnijs — Sputnik. ASV Jūras kara spēku jaunā militārā stratēģija pieļauj "ierobežotu" kodolieroču pielietošanu no Krievijas puses, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu National Interest.
Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2021
Politika
Krievijas ĀM: ASV noklusē jaunā kodolbruņojuma izvēršanas plānus
Raksta autors Kriss Osborns uzsvēra, ka runa ir par uzbrukumu, kura apstākļos būs neiespējami spert jebkādus atbildes soļus. Viņa ieskatā, Krievija var izšķirties par tādu soli, jo Savienotās Valstis vienkārši nobīsies un neatbildēs.
"Var rasties doma, ka notēmēts un graujošs kodoluzbrukums jau ar pirmo triecienu ļaus ātri ieņemt strīdus teritoriju, pie tam palielinot riska līmeni tiktāl, ka ASV nolems neatbildēt, lai izvairītos no globālās katastrofas," raksta Osborns un piebilst: ja Maskava domā līdzīgi, Vašingtonas pieeja ir visai riskanta. Nelielas jaudas taktisko kodolieroču parādīšanās Krievijas un ASV rīcībā raisīja diskusiju par iespējamu kodolkara "sliekšņa pazemināšanos". Vienlaikus stingras savaldīšanas politikas atbalstītāji uzskata, ka jebkādu kodolieroču pielietošana novedīs pie nāvējoša pretuzbrukuma. Turklāt visā amerikāņu stratēģijā runa ir par "pilnīgu iznīcināšanu" atbildei, uzsvēra eksperts.
MGM-31C Першинг 2 — американская твердотопливная двухступенчатая баллистическая ракета средней дальности мобильного базирования - Sputnik Latvija, 1920, 08.03.2021
Viedoklis
"Par mata tiesu": atklāti dati par gatavošanos kodoluzbrukumam
Osborns atklāja lasītājiem, ka Pentagons paļaujas uz mazas jaudas kodolbumbām Trident II D5 un uzskata – tās palīdzēs pastiprināt "Krievijas savaldīšanu", kā arī mazinās liela mēroga kodolkara iespēju. Šīs koncepcijas pamatā ir paradokss: "izvērst graujošu bruņojumu ar konkrētu mērķi nekad to nelikt lietā," viņš secināja.
Ziņu lente
0