Viedoklis

Kāpēc Rumānija iepērk ASV pretkuģu raķetes NSM

© Sputnik / Denis Petrov / Pāriet pie mediju bankasЭсминец США Donald Cook
Эсминец США Donald Cook - Sputnik Latvija, 1920, 09.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rumānija pārvēršas par ASV gaisa un jūras spēku galveno aerodromu un arsenālu Melnās jūras reģionā, un militāri politiskajai situācijai nesamērīgi augošais "raķešu forts" nopietni apdraud kaimiņvalstis.
20. maijā Rumānijas valdība parakstīja bezprecedenta vienošanos ar ASV Jūras kara spēkiem par krasta mobilo kompleksu iegādi ar 5. paaudzes pretkuģu spārnotajām raķetēm NSM. Darījuma summa – 286 miljoni dolāru, raķešu kompleksus plānots izvērst valstī līdz 2024. gada beigām. Iepriekš Ziemeļatlantijas aliansē 5. paaudzes NSM bija tikai ASV Jūras kara spēkiem. Ņemot vērā to, ka republikā jau iekārtotas ASV globālās pretraķešu aizsardzības pozīcijas ar "trīskāršas nozīmes" raķetēm un dislocēti stratēģiskie izlūkošanas un trieciena bezpilota lidaparāti MQ-9 Reaper, varam konstatēt, ka Rumānija pārtop par amerikāņu galveno "raķešnesēju" Austrumeiropā. Tāda militarizācija rada iespaidu par ASV un NATO konsekventu gatavošanos agresijai viegli prognozējamā virzienā – uz austrumiem, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Precīzā vidējā darbības rādiusa raķete NSM (Naval Strike Missile) paredzēta labi aizsargātu objektu likvidācijai jūrā un uz zemes. Tā startē no smagās taktiskās kravas automašīnas platformas. Izmanto mūsdienīgas tēmēšanas un mērķa identifikācijas tehnoloģijas. Darbības rādiuss – vairāk nekā 100 jūras jūdzes (vairāk nekā 185 km). Piektās paaudzes spārnotās raķetes tehnoloģiski nav piemērotas Rumānijas Jūras spēku novecojušajiem kuģiem un citiem peldlīdzekļiem, tāpēc, domājams, informāciju par mērķi sniegs speciālisti no Pentagona (pēc Vašingtonas lēmuma). Starta iekārtas mobilitāte, iespēja palaist raķetes no sauszemes un kuģiem ļauj operatīvi un elastīgi izmantot NSM karadarbības teātrī jūrā un uz zemes. Būtu īsti vietā atgādināt vairākus svarīgus faktus.
Военнослужащие во время учений оперативно-тактического ракетного комплекса (ОТРК) Искандер-М в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 05.06.2021
Viedoklis
"Lieguma zona" NATO: Krievijas "Iskander" saņēmuši jaunas raķetes
Rumāniju neviens reģionā neapdraus, nekādu teritoriālo pretenciju pret to nav. No otras puses, virkne rumāņu politiķu atklāti apliecina, ka neatzīst Moldovas un Rumānijas robežu, ko iezīmē Prutas upe. Bet Pentagons un NATO organizē militārās mācības ar mājieniem par Krimu.

Piektās paaudzes iespējas

Jaunākās paaudzes raķeti NSM izstrādājusi Norvēģijas kompānija "Kongsberg Defence & Aerospace", savukārt 2019. gada maijā ASV kompānija "Raytheon" to pielāgoja ASV Jūrkas kara spēku vajadzībām.
Spārnotā raķete NSM paredzēta dažādu mērķu apšaudei virs ūdens atklātā zonā un šaurumos, paredzēta iespēja izmantot to pret mērķiem uz zemes. Aviācijas variants (Joint Strike Missile) iekļauts daudzfunkcionālo iznīcinātāju F-35 Lightning II, Eurofighter Typhoon, Gripen un helikopteru NH90 bruņojumā.
NSM lidojuma augstums – no 1 līdz 6000 metri, ātrums – 0,7-0,9 Mahi. Marša iecirknī darbojas inerciālā vadības sistēma, kas ļauj izmantot sarežģītu ieprogrammētu trajektoriju, izvairīties no pretinieka PGA rajoniem, uzbrukt mērķim viegli ievainojamās zonās. Korekcija – ar satelīta navigāciju GPS un apvidus reljefa etalona kartēm TERCOM (Terrain Contour Matching), kas saglabātas sistēmas atmiņā. Datu divvirziena pārraide ļauj NSM strādāt gaisa uzbrukuma līdzekļu grupējuma sastāvā (vadība no pilotējamiem un bezpilota lidaparātiem). Trajektorijas finiša posmā ieslēdzas mērķa autonomās identifikācijas sistēma (ATR). Kontrukcijā plaši pielietoti kompozītie un radioviļņus absorbējoši pameriāli radiolokācijas samazināšanai un zemākai termiskajai pamanāmībai pretinieka radaros. Raķetes svars – 407 kilogrami, garums – 3,96 metri, 120 kilogramus smags fugass. Detonators ar laika aizturi nodrošina vairākus sprādziena variantus – tas atkarīgs no mērķa tipa.
Militārās mācības Kaļiņingradas apgabalā - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievijai vajadzīgas 20 jaunas militārās vienības Rietumu virzienā
Ņemot vērā nopietnās taktiskās un tehniskās īpatnības, var pieļaut, ka 5. paaudzes spārnotās raķetes NSM nodotas ne īpaši izcilajiem Rumānijas juras kara spēkiem "glabāšanai" (spārnotās raķetes ekspluatācijas laiks konteinerā – 30 gadi), un lēmums par to likšanu lietā, domājams, netiks ieņemts Bukarestē. Rumāņu JKS "modernizācija", šķiet, maskē Pentagona mūsdienīgo uzbrukuma līdzekļu uzkrāšanas Krievijas robežu tuvumā. Kontrahentu – Rumānijas valdības un ASV JKS asimetriskā vienošanās pievērš uzmanību dīvainajam pirkumam. Tiesa, Rumānijas kaimiņiem no tā vieglāk nekļūst.

Krievijas viedoklis

Nav gruti prognozēt Krievijas adekvāto reakciju pēc "rumāņu" vidējā darbības rādiusa spārnoto raķešu parādīšanās pie savām robežām, - Melnās jūras flotes mūsdienīgā spēka, Dienvidu kara apgabala spēku un līdzekļu tālāko izaugsmi. Domāju, "Iskanderu" jaunās pozīcijas Krimas pussalā kļūs par "mazāko ļaunumu" Rumānijai un citām NATO valstīm.
Krievijas raķešu kuģi un trieciena aviācija intensīvi un gandrīz nepārtraukti pilda uzdevumus atbilstoši savām funkcijām Melnajā jūrā un tās debesīs. Kvalitatīvi un kvantitatīvi aug Krievijas BS dažādu veidu grupējums Krimā. Katram gadījumam Krievijas BS Operatīvās grupas Piedņestrā izlūki mācās iziet nosacītā pretinieka aizmugurē.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins 20. maijā atklāti apsolīja "izsist zobus" visiem, kas mēģinās "iekost" Krievijai. Metaforiska frāze, tomēr Krievijas valsts vadītājs nekad un neko nesaka tāpat vien un, atšķirībā no "partneriem" vienmēr pilda solījumus. Pārlieku labi saskatāms Krievijai naidīgais "akcents" ASV un NATO pavasara mācību sērijā Melnās jūras reģionā.
Истребитель-перехватчик МиГ-31 - Sputnik Latvija, 1920, 28.05.2021
Viedoklis
Krievija spēj aizsargāt pasauli no 8000 NATO spārnotajām raķetēm
Vērā ņemamu spēku un līdzekļu pārvietošanas un izvēršanas stratēģiskā operācija Krievijas robežu tuvumā ar "Defender Europe 2021" franšīzi. Tajā piedalās 27 valstis un 30 tūkstoši alianses karavīru, iekļaut iznīcinātāju stratēģiskās aviācijas, raķešu kuģu, PGA un PRA sistēmu, gaisa un jūras desantu darbības. Kļūst redzams gala mērķis – Krievijas Melnās jūras piekrastes blokāde un "piespiešana ievērot mieru" ar kolektīvajiem Rietumiem izdevīgiem noteikumiem.
Taču reālas militāras konfrontācijas apstākļos Krievija rīkosies saskaņā ar sava Ģenerālštāba plāniem, nevis ar Pentagona un NATO stratēģu aplēsēm par vadāmu un ierobežotu konfliktu (Low Intensity Conflict). Neapšaubāmi, cietīs Pentagona armijas bāzes un objekti Eiropā un Ziemeļamerikā, nerunājot jau par Rumānijas, Bulgārijas un citu sabiedroto zaudējumiem Melnās jūras reģionā. Vēl vienas simpātiskas spārnotās raķetes NSM parādīšanās Rumānijā drīzāk apdraud Bukaresti, nevis garantē mieru.
Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.
Ziņu lente
0