Pasaulē

Amerikāņu politologs pastāstīja, kā Krievijai "iegūt" Eiropu

© Sputnik / Владимир Сергеев / Pāriet pie mediju bankasФлаги России и ЕС
Флаги России и ЕС - Sputnik Latvija, 1920, 09.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu politologs ir pārliecināts, ka Krievijai ir izdevīgi piespiest Eiropas valstis pieturēties pie dažādiem viedokļiem attiecībās ar KF.
RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. Eiropas fragmentācija palīdzēs Krievijai "iesaldēt" NATO un apgrūtināt ASV iejaukšanos, uzskata amerikāņu politologs Džordžs Frīdmans, vēsta RIA Novosti.
Pēc viņa domām, PSRS sabrukums kļuvis par īstu katastrofu no ģeopolitiskā viedokļa, jo pēc Ukrainas, Baltkrievijas un Moldovas izstāšanās no savienības Krievijas robeža krasi pavirzījās uz austrumiem. Mierīga pastāvēšana jaunajos apstākļos bija iespējama līdz brīdim, kad eiropieši un amerikāņi sāka iejaukties to valstu darīšanās, ko Maskava uzskata par bufera zonu un cenšas atbalstīt Krievijai draudzīgas vai vismaz neitrālas valdības.
Vladimira Putina un Džozefa Baidena tikšanās Maskavā 2011. gadā - Sputnik Latvija, 1920, 05.06.2021
Viedoklis
Vai Baidens sarunā ar Putinu sāks tēlot bosu?
Par lūzuma punktu, uzsvēra Frīdmans, kļuva notikumi Ukrainā 2014. gadā. Pēc tam ne tikai ASV, bet arī Vecā Pasaule "apvainojās" uz Krieviju.
Ja Eiropa īsteno savu ārpolitisko kursu, taču vienlaikus to ietekmē NATO, Maskava, neapšaubāmi, uzstāsies ne tikai pret to, bet arī pret Vašingtonu, piezīmēja politologs.
Viņš pauda pārliecību, ka Rietumi diezin vai mainīs savu viedokli, tāpēc Krievijai ir izdevīgi piespiest Eiropas valstis pieturēties pie dažādiem viedokļiem attiecībās ar KF. "Vēlāk tas novedīs pie Ziemeļatlantijas alianses sašķelšanās, kurā lielākā daļa lēmumu tiek pieņemta tikai vienbalsīgi," raksta Frīdmans.
Здание Министерства иностранных дел РФ в Москве, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Krievijā
Krievija brīdināja ASV par "nepatīkamiem signāliem" tuvākajā laikā
Turklāt bez spēcīgas NATO amerikāņi būs spiesti saskaņot kopīgos soļus "no vienas valsts pie otras", tātad Savienotās Valstis zaudēs visas Eiropas bezierunu atbalstu, viņš skaidroja.
Tādējādi Eiropas fragmentācija dāvās Kremlim iespēju apsteigt ASV un Eiropas kopīgo reakciju, piemēram, uz Kijevas hipotētiskajām darbībām Donbasā. Savukārt radītās "plaisas" ļaus Maskavai izdarīt "pievilcīgus piedāvājumus" atsevišķām Eiropas valstīm, secināja politologs.
Ziņu lente
0