"Mani ir iegāzuši". Protasevičs dod mājienus par savu nelabvēli

© Sputnik / Виктор ТолочкоMinskas lidosta, foto no arhīva
Minskas lidosta, foto no arhīva - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijā aizturētais Romans Protasevičs atklājis, kā īsi pirms ceļojuma atklājis, kurp un kā lidos, un tūlīt pat nokļuvis Minskā. Viņam ir aizdomas, ka pie visa vainojams ar kiberpartizāniem saistīts cilvēks.
RĪGA, 4. jūnijs – Sputnik. Pēc aviokompānijas Ryanair lidmašīnas ārkārtas nosēšanās Minskas lidostā tika aizturēts Romans Protasevičs, Telegram kanāla Nexta dibinātājs (Baltkrievijā tas atzīts par ekstrēmistisku). Video ierakstā, ko publicēja Baltkrievijas valsts telekanāls ONT, viņš pastāstīja par konfliktu ar cilvēku, kurš saistīts ar kiberpartizāniem un viltus ziņām par mīnēšanu republikā. Šis cilvēks, iespējams, viņu "iegāzis", stāsta radio Sputnik.
Национальный аэропорт Минск - Sputnik Latvija, 1920, 27.05.2021
Viedoklis
Noķēra uz ēsmas? Blogeri Protaseviču varēja nodot viņa saimnieki
"Man bija personīgs konflikts tikai ar vienu cilvēku, pietiekami saspringts. It īpaši pēdējās dienās. Sākumā mums konfliktu nebija, taču pirmās iedzeršanas laikā viņš teica, ka būšot problēmas. Sak, mums abiem ir spēcīgs raksturs, tāpēc varot būt problēmas," precizēja Protasevičs. Viņš atklāja, ka 40 minūtes pirms izlidošanas viņš uzrakstījis darba tērzētavas kanālā, kurp un kā lidos.
"Tur bija arī šis cilvēks, un gadās tāda situācija. Es biju izmeklēšanas izolatorā, man nebija nekādas informācijas. Viena no pirmajām lietām, kas ienāca prātā, - patiešām, mani vienkārši iegāzuši! Es to nekur nestāstīju, un tiklīdz pastāstīju, tūlīt izrādījos Minskā. Tūlīt!" atzīmēja Protasevičs.
Pēc viņa domām, šim cilvēkam "bija sakari ar kiberpartizāniem (tā sevi dēvē cilvēku grupa, kas īsteno hakeru uzbrukumus Baltkrievijas valsts iestāžu vietnēm – red.), kas agrāk nodarbojās ar melu ziņām par mīnēšanu visā Baltkrievijā, turklāt masveidā."
Saskaņā ar telekanāla rīcībā esošajiem datiem, informācija par Protaseviča aizturēšanu parādījās laikā, kad viņš vēl stāvēja rindā pirms muitas un robežsardzes kontroles. Piemēram, publikāciju par aizturēšanu savā Telegram kanālā pievienoja Baltkrievijas bijušās prezidenta kandidātes, opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas padomnieks Franaks Vjačorka.
Протасевич дал признательные показания: первое видео после задержания - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Video
"Sniedzu atzīšanos": pirmais video pēc Protaseviča aizturēšanas
"Ar Franaku Vjačorku attiecības bija labas. Es filmēju Tihanovskas vizīti Atēnās. Viss noritēja lieliski, nostrādājām divas dienas. Viņš mani uzslavēja. Viņš aizlidoja un nepilnas nedēļas laikā attieksme pret mani absolūti mainījās. Es ar viņu sarunājos, un viņš teica: mums vajag izskatīt tālākās sadarbības perspektīvas," paskaidroja Protasevičs.
Romans Protasevičs aizturēts Minskā 23. maijā. Viņš lidoja no Atēnām uz Viļņu, taču Ryanair lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos pēc ziņas par mīnēšanu, kas vēlāk izrādījās nepatiesa.
Pret Protaseviču Baltkrievijā ierosināta krimināllieta saskaņā ar vairākiem pantiem, arī par masu nekārtību organizāciju. Viņam draud brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem. Video uzrunā no izmeklēšanas izolatora viņš pastāstīja, ka sadarbojas ar izmeklētājiem.
Ziņu lente
0