Ķīna atbildēja uz paziņojumiem par koronavīrusa mākslīgu izcelsmi

© AP Photo / Andy Wong Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года
Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējā laikā aizvien biežāk skan rietumvalstu izteikumi par koronavīrusa iespējamu izcelsmi laboratorijā.
RĪGA, 2. jūnijs — Sputnik. Covid-19 izcelsme ir jānoskaidro zinātniekiem, nevis specdienestiem, paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis Vans Venbiņs, komentējot versijas par koronavīrusa mākslīgu izcelsmi, vēsta RIA Novosti.
Pēdējā laikā aizvien biežāk skan rietumvalstu izteikumi par koronavīrusa iespējamu izcelsmi laboratorijā. Džo Baidena administrācija laidusi klajā relīzi, kurā paziņoja, ka pieļauj versiju par Covid-19 izplatību eksperimentu laikā notikušas avārijas rezultātā. Pats prezidents licis izlūkdienestiem 90 dienu laikā izpētīt šo hipotēzi.
Медицинский работник из китайской провинции Цзилинь прощается с коллегами в международном аэропорту Тяньхэ в Ухане, Китай - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Viedoklis
ASV atradušas vainīgo koronavīrusa pandēmijā
"Nepieciešams ņemt vērā vienotību un sadarboties, nevis stāties pretī, turklāt vēl rīkoties pēc atsevišķu valstu vēlmes. Ķīna pieturas pie atklātas pozīcijas un ir gatava sadarbībai, mēs divas reizes uzaicinājām PVO ekspertus apmeklēt Ķīnu sadarbībai vīrusa izcelsmes jautājumā. (..) Mēs aicinām arī citas valstis atļaut PVO ekspertiem ierasties, lai izpētītu vīrusa izcelsmi, kā to izdarīja Ķīna," brīfingā ieteica Vans Veņbins.
Viņš uzsvēra, ka vīrusa izcelsme ir zinātnisks jautājums, ko nevar politizēt. Diplomāts pauda nožēlu par to, ka Ķīna tiek apzīmogota pandēmijas dēļ, par mēģinājumiem uzvelt atbildību atsevišķām valstīm, kā arī apsūdzībām Pasaules veselības organizācijas ekspertiem, kuri pētīja vīrusa izcelsmi.
Всемирная организация здравоохранения - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Sikspārņi "atnesuši" Covid-19 uz fermu: PVO atgriežas pie sākotnējās versijas
"Mēs aicinām ASV un dažas citas valstis nekavējoties pārtraukt izcelsmes politizāciju. Nevajag politisku mērķu labat graut starptautisko sadarbību vīrusa avota noskaidrošanas jomā," uzsvēra Ķīnas ĀM pārstāvis.
Martā PVO publicēja organizācijas ekspertu starptautiskās grupas pārskatu par vizīti Uhaņā, kuras mērķis bija noskaidrot koronavīrusa izcelsmi. Eksperti secināja, ka Covid-19 noplūde no laboratorijas ir "ārkārtīgi mazticama". Pētījumā norādīts, ka jaunā tipa koronavīruss, domājams, nonācis no sikspārņiem pie cilvēka ar kāda cita dzīvnieka starpniecību. Citu kovida izcelsmes versiju – tiešu pāreju pie cilvēka no dzīvnieka – eksperti iekļāva starp hipotēzēm "no iespējamām līdz ticamām". PVO misija uzskata par "iespējamu" versiju, kas saistīta ar atdzesētiem produktiem.
Пассажиры в защитных масках возле вокзала Уханя  - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2021
ASV noraizējušās par PVO slēdzieniem koronavīrusa izcelsmes jautājumā
ASV un 13 citas valstis publicēja kopīgu paziņojumu, kurā pauda bažas par atskaitē iekļautajiem slēdzieniem un uzsvēra, ka nepieciešama "pārskatāma un neatkarīga" Covid-19 parādīšanās izmeklēšana.
Iepriekš ASV prezidents paziņoja, ka valsts izlūkdienests nav varējis izdarīt galīgus slēdzienus par koronavīrusa parādīšanās avotiem. Viņaprāt, ticamākie ir divi scenāriji – cilvēka kontakts ar inficētiem dzīvniekiem un avārija laboratorijā.
Ziņu lente
0