Palīdz nonākt tuvāk frontes līnijai: Latvija iepirks 300 jaunas bruņumašīnas

© Photo PatriaФинский бронетранспортёр Patria 6х6
Финский бронетранспортёр Patria 6х6 - Sputnik Latvija, 1920, 29.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Nacionālie bruņotie spēki plāno iepirkt Somijā 300 jaunas bruņumašīnas Patria. To ražošanā varēšot piedalīties arī Latvijas uzņēmumi.
RĪGA, 29. maijs — Sputnik. Ādažu poligonā notika jaunā uz somu platformas "Patria" radītā bruņutransportiera prototipa demonstrācija ar riteņu formulu 6x6. Mašīnu ražošanā varēs piedalīties arī Latvijas uzņēmumi. Pirmais BTR, iespējams, tiks piegādāts līdz gada beigām, bet kopumā plānots iepirkt aptuveni 300 tādas mašīnas, vēsta LTV7.
БТР Великобритании - Sputnik Latvija, 1920, 27.10.2020
Latvija sagaidījusi pēdējo bruņumašīnu partiju no Lielbritānijas
Stāsts ar bruņutransportieru iepirkumu sākās pirms vairākiem gadiem – Latvija plānoja iepirkt jaunus BTR ar riteņu formulu 4x4. Lielāko punktu skaitu konkursā izcīnīja somu BTR SISU. Tomēr konkurentiem šķita, ka tas neatbilst iepirkuma tehniskajām prasībām. Galu galā Iepirkumu kontroles birojs konkursa rezultātus anulēja.
Sākās jauns projekts. Šoreiz – starpvaldību līguma ietvaros. 2020. gada februāri noskaidrojās, ka Latvijas un Somijas aizsardzības resori parakstījuši vienošanos par kopīgu jauna tipa bruņutransportiera izstrādi uz somu grupas "Patria" bruņotās platformas bāzes ar riteņu formulu 6x6.
Viens no Latvijas iepriekšējiem noteikumiem ir nacionālās rūpniecības dalība. Latvijas AM izvirzīs atbilstošas prasības vietējo uzņēmumu tehnoloģisko iespēju iesaistei un tehnoloģiju nodošanai tālākās pārrunās ar somu ražotāju "Patria".
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks pastāstīja, ka minētais piedāvājums bijis interesantākais. Tāpat izskanējis ierosinājums parakstīt starpvaldību līgumu, jo tā ir vienkāršāk. Politiķis atklāja, ka somi bija gatavi ieguldīt Latvijas industrijā lielu daļu naudas, ko valsts savukārt investējusi pirkumā.
Kopējā iepirkuma summa varētu sasniegt 200 milj. eiro. Premjerministrs lēsa, ka no šīs summas Latvija varētu saņemt atpakaļ 20-30%, jeb 60-70 milj. eiro. Plānots, ka daļu detaļu izdosies ražot Latvijā – atradīsies uzņēmumi, kas to varēs paveikt. Pagaidām nav zināms, vai Latvijā varētu parādīties rūpnīca, kur no detaļām varēs samontēt bruņutransportieri.
Финский бронетранспортёр Patria 6х6 - Sputnik Latvija, 1920, 24.10.2020
Neizdevīgi: Igaunija nevēlas izstrādāt bruņutransportieri kopā ar Latviju un Somiju
Pabriks izteica iespēju, ka Latvijā varētu ražot kaut kādas rezerves daļas vai pēc tam sākt kopīgu eksportu ar Somiju uz citām valstīm.
Pirmo bruņutransportieri Latvija var saņemt līdz šī gada beigām. 10 gadu laikā plānots saņemt apmēram 300 BTR.
Aizsardzības ministrija plāno, ka līdz tam brīdim visos Zemessardzes bataljonos jābūt rotai, kas ekipēta ar tādu tehniku.
Zemessardzes 1. Rīgas brigādes štāba priekšnieks Igors Harlapenkovs paziņoja, ka šāda mašīna palīdzēšot tikt tuvāk frontes līnijai – karavīri būs labāk aizsargāti no vieglajiem ieročiem, artilērijas un mīnmetējiem, ar to būs vieglāk manevrēt un izpildīt NBS uzdevumus.
Ziņu lente
0