Izraudzītajiem? Latvija pasūtījusi vien 200 devas dārgu medikamentu pret Covid-19

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasВ лаборатории фармацевтического предприятия, архивное фото
В лаборатории фармацевтического предприятия, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 29.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varētu jau uzslavēt Latviju par dārgu, taču efektīvu zāļu iegādi pret Covid-19, ja ne iepirkuma apjoms. Atliek tikai minēt, kas būs tie 0,01% iedzīvotāju, ko ārstēs ar dārgajām zālēm.
RĪGA, 29. maijs — Sputnik. Latvija pasūtījusi vien 200 devas ārkārtīgi dārga, tomēr efektīva preparāta pret Covid-19. Tik niecīgā apjomā preparāta pietiks tikai 0,01% valsts iedzīvotāju. Salīdzinājumam: tiklīdz kļuva zināms, ka preparāts pieejams, Vācija pasūtīja 200 000 devas (0,24% iedzīvotāju), stāsta Nra.lv.

Ar ko ārstēja Trampu

Monoklonālo antivielu medikamentus mēdz saukt arī par Trampa zālēm, jo tas ļāva bijušajam ASV prezidentam Donaldam Trampam ārkārtīgi ātri atgūties no Covid-19, kad viņš ar to saslima pērn rudenī. Donalda Trampa ārstēšanā tika izmantots antivielu kokteilis REGN-COV2, ko ražojis farmācijas uzņēmums "Regeneron".
В Сан-Марино открылся прививочный туризм для желающих вакцинироваться Спутником V - Sputnik Latvija, 1920, 19.05.2021
Pirmie vakcīnu "Sputnik V" Sanmarīno saņēmuši Latvijas iedzīvotāji
Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati liecina: Latvija ir pasūtījusi kompānijās "Roche" (casirivimab & imdevimab) un "Eli Lilly" (bamlanivimab & etesevimab) zāles - katru monoklonālo antivielu kombināciju 100 vienības.
Savukārt Vācija janvārī pasūtīja un iegādājas 200 000 devu monoklonālo antivielu medikamentu. Tiesa, cena, ko Vācija samaksāja par šīm zālēm, ir ārkārtīgi augsta - 400 miljoni eiro. Tas nozīmē, ka vienas devas cena ir bijusi aptuveni 2000 eiro.

Tikai VIP pacientiem?

Medikamentu nepieciešamība valdības līmenī nav apspriesta, vismaz ne publiski pieejamā daļā, stāsta Nra.lv.
Portāls pietiek.com pieļāva, ka Latvija tāpat kā ar "Pfizer/BioNTech" vakcīnām arī ar monoklonālo antivielu medikamentu pasūtīšanu ir bijusi ārkārtīgi pieticīga. Tas liek domāt, ka šīs zāles dabūs tikai "izredzētie".
"Tikai pēc tam, kad Latvija saņēma Eiropas Komisijas izteikto piedāvājumu Latvijai kā dalībvalstij piedalīties monoklonālo antivielu maisījumu iepirkumā, mūsu valsts, lietojot Veselības ministrijas formulējumu, "ir piekritusi dalībai iepirkumā". Jau tradicionāli par pieņemto lēmumu nav neviena konkrēta atbildīgā. Piedāvāto medikamentu izvērtēšanas procesā bijuši iesaistīti Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta un Zāļu valsts aģentūras pārstāvji, pieaicinot attiecīgās jomas ekspertus," raksta pietiek.com.
Министр здравоохранения Латвии Даниэль Павлютс - Sputnik Latvija, 1920, 14.05.2021
Pavļuts: viena nāve un 60 "blaknes" pēc vakcīnas saņemšanas Latvijā
Latvijas zāļu aģentūra atklāja "Neatkarīgajai", ka šobrīd vēl nav oficiāli reģistrēti monoklonālo antivielu medikamenti Covid-19 ārstēšanai, bet Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) intensīvi turpina darbu pie vairāku zāļu ražotāju reģistrācijai iesniegto pieteikumu paātrinātās izvērtēšanas. Vienam medikamentam vērtēšana pabeigta pavisam nesen.
Pirmās paātrinātai izvērtēšanai 1. februārī tika iesniegtas zāles, kas zināmas kā REGN-COV2 jeb divu monoklonālo antivielu kasirivimaba un imdevimaba (casirivimab/imdevimab) kombinācija. Vērtēšana tika uzsākta, balstoties uz sākotnējiem pētījuma rezultātiem, kas liecina par šo zāļu labvēlīgu iedarbību, samazinot vīrusa daudzumu asinīs (vīrusa slodzi) nehospitalizētiem pacientiem ar Covid-19 infekciju.
Patlaban tiek novērtēti kompāniju "Celltrion" un "Eli Lilly" preparāti.

Vakcinācija ir drošāka

Virkne Eiropas valstu neplāno izmantot monoklonālās antivielas Covid-19 pacientu ārstēšanā pēc šo zāļu reģistrēšanas. Daļa valstu uzskata, ka efektīvāka stratēģija cīņā ar Covid-19 ir vakcinācija.
Медик готовит шприц с вакциной - Sputnik Latvija, 1920, 07.05.2021
Nosaukta labākā Covid-19 vakcīna: atzīšanas kritēriji – "tumša bilde"
Arī VM galvenais infektologs Uga Dumpis uzsvēra, ka monoklonālo antivielu terapijas vietā ērtāk būtu visus vakcinēt pret Covid-19. "Vakcinētiem cilvēkiem šos medikamentus lietot nav vajadzības. Turklāt pēc zāļu lietošanas kādu laiku vakcinācija nav iespējama," paskaidroja infektologs.
Speciālisti atzīmē, ka lielāko problēmu rada monoklonālo antivielu terapiju izmaksas – tās ir ļoti augstas, tāpēc šīs zāles tomēr nebūs plaši pieejamas.
Monoklonālās antivielas ir antivielas, ko izstrādā vienam šūnu klonam piederošas imūnšūnas, proti, cēlušās no vienas plazmas šūnas – priekšgājējas (atšķirībā no poliklonālajiem antiķermenīšiem, kas veidojas asins serumā dažādos B-limfocītu klonos).
Ziņu lente
0