Viedoklis

"Aviācijas bāzes kuģi pret to nenoturēsies": ko izmēģina Krievija

CC BY 2.0 / Official U.S. Navy Page / USS Harry S. Truman (CVN 75)Американский авианосец Гарри Трумэн на базе Норфолк. Архивное фото
Американский авианосец Гарри Трумэн на базе Норфолк. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 29.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārkārtīgi spēcīgs, nenotverams, ātrs – Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka sākti jauna stratēģiskā bruņojuma nesēja izmēģinājumi.
Tā ir atomzemūdene K-329 "Belgorod", ko pielāgo bezpilota zemūdens aparātam "Poseidon" ar kodolenerģētisko spēkiekārtu. Drona pirmais starts ieplānots rudenī. Par to, ko spēj "Poseidon" un kāpēc no tā tik ļoti baidās Rietumos, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Arguments no dzīlēm

Par "Poseidon" pasaule padzirdēja pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina vēstījuma Federālajai sapulcei 2018. gada 1. martā. Taču jau 2016. gada decembrī CIP apgalvoja, ka Krievija izmēģinājusi dziļūdens bezpilota aparātu ar kodolspēkiekārtu. Kopš tā laika šis projekts ir Rietumu izlūkdienestu uzmanības centrā. Saprotams: faktiski, "Poseidon" padara bezjēdzīgu visu ASV dārgo pretraķešu aizsardzības programmu.
Полигонные испытания комплекса «Посейдон» - Sputnik Latvija, 1920, 10.04.2021
Viedoklis
Krievijas "Pastardienas torpēdu" nesējs iziet Klusajā okeānā
"Poseidon" ir miniatūra robotizēta atomzemūdene, atgādina lielu torpēdu. Rietumvalstu militārie eksperti vērtē, ka "Poseidon" sver vairākus desmitus tonnu un to spēs pārvadāt tikai speciālās atomzemūdenes. Šobrīd tāda ir "Belgorod" (tiek izmēģināta) un – saskaņā ar dažiem datiem – topošā "Habarovsk". 2019. gada februārī izskanēja ziņa, ka "Poseidon" apstiprinājis savas iespējas jūrā.
Drons pārvietojas lielā ātrumā, nesasniedzamā zemūdenēm, nolaižas dziļumā līdz kilometram, patstāvīgi aprēķina optimālo maršrutu līdz mērķim. Brauciena attālums – neierobežots. Šī iemesla dēļ bezpilota zemūdene ir ļoti sarežģīts mērķis NATO valstu pretzemūdeņu aizsardzībai. Ja tam izdosies nokļūt līdz pretinieka krastiem vai ienaidnieka kuģu grupai, tas radīs kolosālus zaudējumus. Paredzēts gan konvencionālais, gan kodollādiņš. Dronu iespējams izmantot lielu virsūdens mērķu, arī aviācijas bāzes kuģu likvidācijai. Pateicoties neierobežotajam brauciena attālumam, "Poseidons" var ilgi izsekot "lielās zivis" un gaidīt piemērotu brīdi uzbrukumam. Ar kodoltermisko vai kodollādiņu tas spēj burtiski pārvērst par tuksnesi ienaidnieka piekrasti.
Pēc ekspertu domām, lādiņa jauda sasniedz 100 megatonnas. Salīdzinājumam: pats lielākais kodoltermiskā lādiņa, kāds jebkad izmēģināts uz Zemes, padomju "Cara bumbas" jauda bija 50 megatonnas. Tiesa, CIP uzskata, ka arī ar desmit megatonnām pietiek, lai nodarītu pretiniekam nelabojamu kaitējumu. "Pastardienas torpēda" spēj iznīcināt jūras kara bāzes, radīt radioaktīvo piesārņojumu milzīgā teritorijā, burtiski aizskalot piekrastes pilsētas ar mākslīgiem cunami.

Aizsardzība no iejaukšanās

Zemūdene "Belgorod" — "Poseidon" pirmais nesējs — tiks iekļauta JKF sastāvā līdz gada beigām. Zemūdene sākta būvēt jau 1992. gadā – bija plānots, ka tas būs projekta "Antei" atomkreiseris ar spārnotajām raķetēm. Finansiālu grūtību dēļ tā netika pabeigta, taču 2012. gadā kuģi tika nolemts pārbūvēt saskaņā ar specprojektu 09852. Korpuss tika pagarināts – no 154 līdz 184 metriem. Tonnāža – 30 tūkstoši tonnu. Tas ir viens no lielākajiem atomkuģiem pasaulē.
МиГ-31 ВКС провел учебно-боевой пуск гиперзвуковой ракеты Кинжал - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2021
Viedoklis
Krievijas kodolraķete "Burevestnik" – Pentagona baisākais murgs
Svarīga īpatnība – neparastas konstrukcijas dzenskrūves, kas rada izcili nelielu troksni. Tātad atomkreiseris spēj nemanīts nokļūt pie uzbrukuma robežas un izlaist "Poseidon". Dažādi dati liecina, ka viena zemūdene varēs uzņemt 2-6 zemūdenes bezpilota aparātus. Domājams, cita bruņojuma nebūs.
"Bezpilota aparātam ir liels skaits priekšrocību. Zemūdene ar ekipāžu, protams, ir spēcīgs ierocis, taču ir noteikti ierobežojumi cilvēku faktora dēļ, - sarunā ar RIA Novosti paskaidroja militārais eksperts Aleksandrs Žiļins. – "Poseidon" var pastāvīgi atrasties kaujas dežūrā un jebkurā laikā izpildīt uzdevumu. Tādas klases droni, protams, prasa lielu atbildību, jo tiek vadīti ar programmatūras starpniecību. Skaidrs, ka rodas noteikts risks, ja, teiksim, hakeri mēģinās pārtvert kontroli. Tomēr pēc sarunas ar mūsu inženieriem un konstruktoriem, es secināju, ka aizsardzība no ārējas iejaukšanās ir kolosāla."

Apturēt Krieviju

ASV militārajās un politiskajās aprindās "Poseidon" radīja nopietnas bažas, lai neteiktu – paniku. Rietumu analītiķi pārsvarā ir vienisprātis: zemūdens drons ar kodolspēkiekārtu un speciālu lādiņu ir efektīva Krievijas atbilde uz amerikāņu PRA sistēmas izvēršanu.
Tiesa, eksperts izlūkošanas un bruņojuma kontroles jautājumos Stīvens Paifers atzīmēja, ka "Poseidon" īpaši nemainīs spēku stratēģisko līdzsvaru, jo torpēda, kam vajadzīgas vairākas dienas, lai sasniegtu ASV krastu, neapšaubāmi, ir atbildes trieciena ierocis. Tomēr amerikāņi gribētu, lai tādu uzbrukuma sistēmu Krievijai nebūtu.
Jūlija sākumā ASV prezidenta speciālais pārstāvis bruņojuma kontroles jautājumos Maršals Bilingslijs "Poseidon" un projektēto spārnoto raķeti ar kodoldzinēju "Burevestnik" nosauca par šausmīgiem ieročiem. Tā viņš komentēja rakstu žurnālā Forbes, kurā pausts viedoklis: zviedru nesen konstatētais radiācijas fona pieaugums ir radies pēc izmēģinājumiem, kuros pārbaudīta viena no šīm sistēmām.
Испытания крылатой ракеты с ядерным двигателем «Буревестник» - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2021
Viedoklis
Tehnoloģiskā revolūcija: kāpēc Krievijai vajadzīga raķete "Burevestnik"
"Nav svarīgi, vai Krievija ir atbildīga par pēdējo incidentu vai nav, - Bilingslijs uzrakstīja Twitter. – Taču tas norāda, kāpēc Maskavai ir jānoglabā uz plaukta šie projekti. Liela naudas tērēšana pa tukšo. Turklāt uz tiem neattiecas NEW START. Nākamajam līgumam ir jāietver šie ieroči."
Jau agrāk amerikāņi ir pieprasījuši ierobežot Krievijas jauno bruņojumu, arī konvencionālās hiperskaņas pretkuģu raķetes "Cirkon". Pretējā gadījumā viņi atsakās pagarināt līgumu NEW START. Tomēr lielākā daļa militāro ekspertu uzskata, ka Kremlim nevajadzētu padoties spiedienam. ASV rīcībā vairs nav instrumentu vispasaules līdera vietas saglabāšanai, izņemot kodolšantāžu. Pie tam Vašingtonas vēlme ierobežot Krievijas aizsardzības tehnoloģisko progresu ir saistīta ar to, ka pašiem amerikāņiem tādu sasniegumu nav un nav arī plānojami.
Ziņu lente
0