Krievijā

Krievijā izstrādātās nanodaļiņas ļaus būtiski samazināt antibiotiku lietošanu

© Sputnik / Сергей Пятаков / Pāriet pie mediju bankasЛаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном
Лаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном - Sputnik Latvija, 1920, 28.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki vērtē, ka antibiotiku patēriņš aug visā pasaulē, tas saistīts ar slimību izplatību, jaunu infekciju parādīšanos un bezreceptūras medikamentu neregulējamu patēriņu.
RĪGA, 28. maijs – Sputnik. Krievijas Nacionālās pētnieciskās tehnoloģiskās universitātes "MISiS" zinātnieki radījuši nanodaļiņas antibiotiku precīzai nogādei infekcijas perēklī, vēsta RIA Novosti.
Speciālisti pastāstīja, ka šādu nanomateriālu izmantošana ļauj samazināt antibiotiku devu, dažkārt pat 6-7 reizes, tāpēc samazinās arī organisma saņemtā slodze un patogēnu adaptācijas ātrums. Rezultāti publicēti žurnālā American Chemical Society Applied Materials Interfaces.
Работа лаборатории Инвитро в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 24.05.2021
Tuvojas jauna pandēmija? Zinātnieku slēdzieni ir pesimistiski
Zinātnieki vērtē, ka antibiotiku patēriņš aug visā pasaulē, tas saistīts ar slimību izplatību, jaunu infekciju parādīšanos un bezreceptūras medikamentu neregulējamu patēriņu. Antibiotiku pastāvīga izmantošana provocē mikrobu tolerances attīstību – tagad liela daļa tradicionālo antibiotiku ir bezspēcīgas pret daudziem bakteriālajiem patogēniem, atzīmēja speciālisti.
Taču jaunas antibiotikas saņemšanai vajadzīgi 10-20 gadus ilgi pētījumi un klīniskie izmēģinājumi, turklāt medikamentu terapija vēl aizvien ir galvenā metode cīņā ar infekcijām.
Viens no problēmas risinājuma veidiem ir antimikrobu nanohibrīdi, kas palīdz pārvarēt patogēnu pretošanos zālēm bez blakusparādībām. Tādu preparātu priekšrocība, zinātnieku ieskaitā, ir antibiotiku devas būtiska samazināšana.
Nanodaļiņas, kas paredzētas antibiotiku nogādei infekcijas perēklī, izstrādājuši NPTU "MISiS" zinātnieki sadarbībā ar Baha vārdā nosauktā Bioķīmijas institūta un Lietišķās mikrobioloģijas un biotehnoloģijas valsts zinātniskā centra speciālistiem. Viņi norāda, ka jaunais nanohibrīds uz heksagonālā bora nitrīda (h-BN) bāzes ar sudraba daļiņām parādījis augstu baktericīdo un antisēnīšu aktivitāti.
"Nanodaļiņas h-BN ar 100 nm izmēru tiek saņemtas ar ķīmisko nosēdumu metodi no gāzes fāzes, pēc tam uz tām nosēdina sudraba daļiņas sudraba nitrāta ultravioletās sadalīšanas ceļā. Nanodaļiņas dobumus piesātina ar antibiotikām, kas pēc preparāta ievadīšanas pakāpeniski nonāk organismā deviņu dienu laikā, pastāstīja laboratorijas "Neorganiskie nanomateriāli" inženiere, pētījuma līdzautore Kristīna Gudza.
Pētnieki akcentēja, ka jaunie nanohibrīdi spēki iznīcināt bakteriālās un sēnīšu populācijas, izmantojot daudz mazāku aktīvās vielas apjomu nekā pašreiz tirgū sastopamās antibiotikas. Dažos gadījumos starpība sastāda 6-7 reizes. Piemēram, gentamicīna minimālā koncentrācija pret štammu E.Coli U-122 sastāda 256 mg/l, bet nanohibrīds ar to pašu preparātu panāk analoģisku efektu ar 40 mg/l koncentrāciju.
Ядерные испытания - Sputnik Latvija, 1920, 22.05.2021
Kodolsprādziena vietā ASV atrasta nezināma viela
"Sudraba daļiņu izmantošana ļauj panākt papildu baktericīdo efektu. Ar gentamicīnu piesātinātas nanodaļiņas izrādījās efektīvas pret zarnu nūjiņas baktēriju 38 štammiem, bet pēc sudraba daļiņu nonākšanas uz virsmas rādītājs pieauga līdz 47," atzīmēja Gudza.
Vienlaikus, zinātnieki atklāja, iegūtās nanodaļiņas var nest paaugstinātu antibiotiku kravu un viegli iespiesties audos no asinsvadu sistēmas un atpakaļ, nodrošinot zāļu nepārtrauktu piegādi infekcijas perēklī. Preparāti izgājuši laboratorijas testus ar vairāk nekā 50 bakteriālajām un sēnīšu kultūrām.
Patlaban zinātniskais kolektīvs turpina jauno nanohibrīdu papildu izmēģinājumus.
Ziņu lente
0