Politika

ES sankcijas Baltkrievijai nav kritiskas: eksperts nosauca svarīgāku problēmu

© Foto : facebook / Семен УраловПолитолог Семен Уралов
Политолог Семен Уралов - Sputnik Latvija, 1920, 28.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Incidents ar lidmašīnu Minskā dos ieganstu Eiropas Savienībai "pievilkt skrūves", taču tā Baltkrievijai tagad nav galvenā problēma.
RĪGA;, 28. maijs – Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko brīdināja, ka valstī gaidāmi grūti laiki Rietumu sankciju dēļ, vēsta Sputnik Baltkrievija. Valsts vadītājs konstatēja: ja Rietumi nevēlas būt Baltkrievijas kaimiņi, nevajag arī – valsts ies savu ceļu turp, kur to gaida. Savā uzrunā parlamentā Lukašenko komentēja incidentu ar lidmašīnu, kas veica ārkārtas nosēšanos Minskā. Tā rezultātā ES pieprasa tuvākajā laikā pieņemt sankcijas pret Baltkrieviju.
Incidents ar lidmašīnu Minskā dos ieganstu Eiropas Savienībai "pievilkt skrūves", taču tā Baltkrievijai tagad nav galvenā problēma, savu viedokli pauda politiskais eksperts, portāla "Sonar 2050" galvenais redaktors Semjons Uralovs radio Sputnik ēterā.
"Incidents ar lidmašīnu tiek izmantots kā iegansts ārējam spiedienam. Ja nebūtu lidmašīnas, sameklētu kaut ko citu. ES sankcijas nebūs Baltkrievijai īpaši kritiskas, jo valsts galvenās ekonomiskās intereses atrodas austrumos," paskaidroja Uralovs.
Pēc eksperta domām, cits jautājums ir par to, ka pēdējos desmit gadus Minska īsteno stratēģiju "30-30-30", cenšoties novirzīt 30% sava eksporta uz ES.
"Šajā ziņā Baltkrievija var vainot tikai sevi – tādēļ, ka novirzīja tranzītu uz Baltiju un ieguldīja līdzekļus terminālī Klaipēdā. Šis trieciens bija paredzams, jo spiediena mēģinājumi pret Minsku nav pārtrūkuši kopš 90. gadiem," atgādināja politologs.
Pēc Uralova domām, galvenā problēma slēpjas nevis incidentā ar lidmašīnu, bet gan faktā, ka pēdējo piecu līdz septiņu gadu laikā (pēc krīzes Ukrainā) Baltkrievijā dziļi iesakņojušies Rietumu ietekmes tīkli.
Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2021
Politika
Lietuvas ĀM: Eiropa darīs visu, lai noliktu Lukašenko pie vietas
"Dažs labs varas aprindās to visādi veicināja, un izravēt to nāksies ilgu laiku. Tāda darbība novedusi pie dziļas šķelšanās sabiedrībā. Mēs to saskatījām jau pērnā gada augustā, kad vienkāršos iedzīvotājus iesaistīja valsts apvērsuma mēģinājumā. Nepieciešamība atbrīvoties no šīs plaisas ir pats galvenais Baltkrievijas valsts uzdevums," secināja Sputnik sarunbiedrs.
23. maijā Ryanair lidmašīna, kas devās no Atēnām uz Viļņu ārkārtas režīmā nosēdās Minskā pēc ziņas par spridzekli. Baltkrievu tiesībsargi informēja, ka ar šo reisu lidojis Romans Protasevičs, Telegram kanāla Nexta dibinātājs, kas Baltkrievijā atzīts par ekstrēmistisku. Dokumentu pārbaudes laikā Protasevičs aizturēts. Pret viņu ierosināta krimināllieta saskaņā ar vairākiem pantiem, arī par masu nekārtību organizāciju". Par to paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem.
ES valstis apgalvo, ka Minska piespiedusi lidmašīnu nosēsties ar izdomātu ieganstu un, protestējot pret Protaseviča aizturēšanu, aizliedza baltkrievu aviokompānijām lidot savā gaisa telpā, kā arī izskata papildus sankciju ieviešanu pret Minsku.
Боинг белорусской авиакомпании Белавиа - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2021
Eiropas Padome aizliedz baltkrievu lidmašīnām pārlidojumus pār ES gaisa telpu
Baltkrievijas ĀM preses sekretārs Anatolijs Glazs paziņoja, ka varasiestāžu darbības incidentā ar Ryanair lidmašīnu atbilda starptautiskajām normām un Minska ir gatava uzņemt ekspertus, lai izslēgtu nepatiesas apsūdzības.
Lidmašīnu piespiedu nosēdināšanas prakse pielietota jau iepriekš. Viens no skandalozākajiem gadījumiem bija Bolīvijas prezidenta Evo Moralesa lidmašīnas nosēdināšana Vīnē 2013. gadā pēc baumām par to, ka tajā līdz ar prezidentu atrodas bijušais ASV CIP aģents Edvards Snoudens, kurš atklāja informāciju par amerikāņu specdienestu spiegošanas darbību visā pasaulē. Galu galā Snoudens lidmašīnā netika atrasts, un lainerim ļāva turpināt ceļu.
Санкции ЕС не критичны для Беларуси: Уралов назвал проблему поважнее
Ziņu lente
0