ASV paziņoja, ka neatjaunos dalību Atvērto debesu līgumā

© Pixabay / sarangibСенат США
Сенат США - Sputnik Latvija, 1920, 28.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV apstiprina, ka neatgriezīsies pie Atvērto debesu līguma un "nožēlo par Krievijas pārkāpumiem", paziņoja Valsts departaments.
RĪGA, 28. maijs — Sputnik. Vašingtona neatjaunos dalību Atvērto debesu līgumā (ADL), Krievijai paziņoja ASV prezidenta Džo Baidena administrācija, informē RIA Novosti.
Ziņu aģentūra Associated Press, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem, ziņoja, ka šo lēmumu Krievijas ārlietu ministra vietniekam Sergejam Rjabkovam paziņoja Valsts departamenta vadītāja vietniece Vendija Šērmane. 
Kas piespieda Krieviju uzsākt izstāšanos no Atklāto debesu līguma - Sputnik Latvija, 1920, 13.05.2021
Video
Kas piespieda Krieviju uzsākt izstāšanos no Atklāto debesu līguma
ASV apstiprināja, ka neatgriezīsies pie Atvērto debesu līguma un "nožēlo par Krievijas pārkāpumiem", sarunā ar RIA Novosti paziņoja Valsts departamenta pārstāvis.
"ASV nožēlo, ka Atvērto debesu līguma pamatus sagrāvuši Krievijas pārkāpumi. Rezultātā, noslēdzot līguma apskatu, ASV neplāno censties pie tā atgriezties, jo Krievja nav spējusi veikt nekādas darbības, lai atgrieztos pie tā ievērošanas. Bez tam Krievijas nesenā izturēšanās, tostarp attiecībā pret Ukrainu neatbilst partnera rīcībai, kurš pieturas pie uzticības veidošanas pasākumiem," klāstīja ASV Valsts departamenta pāstāvis.
Krievijas diplomātiskais korpuss informāciju apstiprināja.
ASV lēmums neatgriezties pie Atvērto debesu līguma saistībām pasliktina Vladimira Putina un Džo Baidena gaidāmās tikšanās fonu, uzskata Krievijas ĀM.
"Protams, šis solis neveicina labvēlīgu atmosfēru, apspriežot bruņojuma kontroli valstu vadītāju tikšanās gaitā, tomēr gribu uzsvērt, ka šajā sarunā, lai cik nozīmīga būtu bruņojuma kontrole, saruna skars daudz plašāku jautājumu klāstu, kā noprotu," teica KF ārlietu ministra vadītājs Sergejs Rjabkovs.
"Vaina par notiekošo gulstas uz Vašingtonu un ASV sabiedrotajiem, kam patiešām ir vienalga, kas notiek šajā jomā," uzsvēra diplomāts. Viņš piezīmēja, ka Krievija arī bez ADL parūpēsies par savu drošību.
Atgādināsim, ka Krievijas un ASV prezidentu tikšanās ieplānota 16. jūnijā Ženēvā.
Открытие Международного военно-технического форума АРМИЯ-2016 - Sputnik Latvija, 1920, 12.05.2021
Militārais eksperts: Krievija kompensēs izlūkošanas iespējas bez ADL
Pēc aukstā kara beigām Atvērto debesu līgums, kas deva tiesības 34 tā dalībvalstīm aplidot vienai otras teritorijas, lai novērotu militāro darbību, kā arī reglamentēja šādu lidojumu īstenošanu, kļuva par vienu no pasākumiem uzticības stiprināšanai Eiropā. Dokuments tika parakstīts Helsinkos 1992. gada 24. martā, Krievija to ratificēja 2001. gada 26. maijā.
Pērnā gada maijā ASV iniciēja līguma laušanas procedūru. Tā noslēdzās 22. novembrī. Atbildot uz šo soli, Krievijas ĀM 15. janvārī pazinoja, ka tiek sāktas valsts iekšējās procedūras līguma denonsēšanai. Valsts dome jau denonsējusi dokumentu.
Federācijas Padome izskatīs likumu par ADL denonsāciju 2. jūnijā. Pēc likuma pieņemšanas parlamentā tas tiks nodots prezidentam parakstīšanai.
Ziņu lente
0