Ziņas par spridzekli Ryanair lidmašīnā saņemtas no Šveices

© Sputnik / Sergey MelkonovСамолет Boeing 737 авиакомпании Ryanair в аэропорту Рига
Самолет Boeing 737 авиакомпании Ryanair в аэропорту Рига - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija ir gatava atklāt dispečeru ierakstus, lai parādītu – tai ir taisnība. Tomēr, paziņoja valsts Ārlietu ministrija, neviena Eiropas valsts pagaidām nav paudusi vēlmi ar ierakstiem iepazīties.
RĪGA, 26. maijs – Sputnik. Ziņojums ar draudiem uzspridzināt aviokompānijas Ryanair lidmašīnu saņemts no Šveices, informēja televīzijas ziņu aģentūra, Baltkrievijas valsts mediju holdinga "Belteleradiokompanija" struktūra, vēsta RIA Novosti.
"Ziņojums par lidmašīnas mīnēšanu nācis no Šveices," teikts ATN paziņojumā kompānijas oficiālajā Telegram kanālā.
Iepriekš Baltkrievijas Transporta ministrijas Aviācijas departamenta vadītājs Artjons Sikorskis paziņoja, ka 23. maijā Nacionālās lidostas "Minska" eletroniskajā pastā tika saņemts rakstisks paziņojums angļu valodā, kurā it kā "Hamas" karavīri pieprasīja ES atteikties no atbalsta Izraēlas soļiem Gazas sektorā, paziņoja, ka Ryanair lidmašīnā ir bumba, un piedraudēja to uzspridzināt virs Viļņas, ja prasības netiks izpildītas.
23. maijā Ryanair lidmašīna, kas devās no Atēnām uz Viļņu ārkārtas režīmā nosēdās Minskā pēc ziņas par spridzekli. Baltkrievu tiesībsargi informēja, ka ar šo reisu lidojis Romans Protasevičs, Telegram kanāla Nexta dibinātājs, kas Baltkrievijā atzīts par ekstrēmistisku. Dokumentu pārbaudes laikā Protasevičs aizturēts. Pret viņu ierosināta krimināllieta saskaņā ar vairākiem pantiem, arī par masu nekārtību organizāciju". Par to paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz 15 gadiem.
ES valstis apgalvo, ka Minska piespiedusi lidmašīnu nosēsties ar izdomātu ieganstu un, protestējot pret Protaseviča aizturēšanu, aizliedza baltkrievu aviokompānijām lidot savā gaisa telpā, kā arī izskata papildus sankciju ieviešanu pret Minsku.
Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2021
Politika
Lietuvas ĀM: Eiropa darīs visu, lai noliktu Lukašenko pie vietas
Baltkrievija informēja, ka ziņas par spridzekli lidmašīnā saņemtas Minskas lidostā pa elektronisko pastu. Ekipāžas komandieris pats pieņēma lēmumu nosēsties Minskā, ne par kādu gaisa kuģa piespiedu nosēdināšanu nevar būt ne runas, pastāstīja Baltkrievijas Gaisa kara spēku un Pretgaisa aizsardzības spēku komandieris Igors Golubs. Baltkrievija ir gatava atklāt dispečeru ierakstus, lai parādītu – tai ir taisnība. Tomēr, paziņoja valsts Ārlietu ministrija, neviena Eiropas valsts pagaidām nav paudusi vēlmi ar ierakstiem iepazīties.
Lidmašīnu piespiedu nosēdināšanas prakse pielietota jau iepriekš. Viens no skandalozākajiem gadījumiem bija Bolīvijas prezidenta Evo Moralesa lidmašīnas nosēdināšana Vīnē 2013. gadā pēc baumām par to, ka tajā līdz ar prezidentu atrodas bijušais ASV CIP aģents Edvards Snoudens, kurš atklāja informāciju par amerikāņu specdienestu spiegošanas darbību visā pasaulē. Galu galā Snoudens lidmašīnā netika atrasts, un lainerim ļāva turpināt ceļu
Ziņu lente
0