Baltijā

Nedēļas laikā elektroenerģijas cena Baltijas valstīs ir pieaugusi par 18 procentiem

© Sputnik / Владимир Песня / Pāriet pie mediju bankasЭлектрическая подстанция
Электрическая подстанция - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ražošanas samazināšana Somijas un Zviedrijas atomelektrostacijās, kā arī elektroenerģijas plūsmas samazināšanās no Krievijas ietekmēja cenu izmaiņas Baltijas valstīs.
RĪGA, 26. maijs — Sputnik. Neatkarīgais elektroenerģijas piegādātājs Elektrum Lietuva paziņoja, ka pagājušajā nedēļā elektroenerģijas vairumcena Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir pieaugusi par 18 procentiem, tādējādi pašlaik tās vērtība ir 46,9 eiro par megavatstundu, raksta Tvnet.lv.
Nozīmīgs elektroenerģijas cenu pieaugums Baltijas valstīs ir saistīts ar cenu izmaiņām Somijā un Zviedrijā, kur tāpat palielinājās elektroenerģijas cenas ražošanas samazināšanas dēļ atomstacijās. Somijā nedēļas laikā tirgus cena pieauga par 24 procentiem un tagad ir 45,4 eiro par megavatstundu. Bet Zviedrijā cena par megavatstundu palielinājās līdz 42,3 eiro, proti, par 6 procentiem.
Уборка пшеницы в Краснодарском крае - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2021
Viena no lētākajām Eiropā: kas pērk Latvijas lauksaimniecības zemi
Elektrum Lietuva korporatīvo klientu nodaļas vadītājs Arturs Zatulins atzīmēja, ka elektroenerģijas plūsma no Krievijas ir samazinājusies par 3 procentiem, kas arī nospēlēja savu lomu.
"Elektroenerģijas cenu palielināšanu Baltijas valstīs sekmēja tostarp elektroenerģijas plūsmas no Krievijas samazināšanās par 3% un divas reizes pieaugusi plūsma no Zviedrijas," skaidroja Zatulins.
Jāatzīmē, ka kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs uz 17. - 23. maiju pieaudzis par 3% līdz 480 gigavatstundām. Latvijā elektroenerģijas patēriņš salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu nav mainījies —128 gigavatstundas, bet Igaunijā pieaudzis par 9%, sasniedzot 142 gigavatstundas. Lietuvā patēriņš pieauga tikai par 1 procentu līdz 210 gigavatstundām.
Iepriekš Sputnik Latvijas rakstīja, ka Baltija ir palielinājusi elektroenerģijas iepirkumus Krievijā. 2021. gada sākumā grupa "Inter RAO" par 100,7% gada izteiksmē, līdz 5,9 miljardiem kWH palielinājusi elektroenerģijas eksportu uz Baltiju. Tiek ziņots, ka eksports uz Baltijas valstīm ir pieaudzis 2,2 reizes līdz 1,794 miljardiem kWh.
Ziņu lente
0