Latviju gaida odu uzbrukums, un kodīs pamatīgi

© Foto : KQED ScienceКомар впивается в кожу человека.
Комар впивается в кожу человека. - Sputnik Latvija, 1920, 23.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šovasar laika apstākļi Latvijā būs īsti odu gaumē: sinoptiķis brīdina, ka līdz ar siltuma iestāšanos tie dosies medībās.
RĪGA, 23. maijs — Sputnik. Vispirms latviešu fenologs Vilis Bukšs pēc maijvaboļu skaita noteica, ka vasara Latvijā būs karsta, bet tagad meteorologs Toms Bricis pēc laikapstākļu prognozes secinājis, ka vasarā būs liels skaits odu, stāsta portāls Mixnews.lv.
Bricis paskaidroja, ka odu iemīļota dzīves vieta ir peļķes, grāvji un upes. Patlaban valstī ir pietiekami daudz ūdens, kur odu saimes var justies itin omulīgi.
Viņš atgādināja, ka odiem patīk dzīvot peļķēs, "ezeros" laukos, kas patlaban novērojami Vidzemē un Latgalē, taču parasti tie mīt upēs un grāvjos, kā arī brīdināja: jo augstāka būs gaisa temperatūra valstī, jo lielāki odu pulki pacelsies no šīm peļķēm.
Pie tam Bricis piezīmēja, ka asinssūcēju kodumi būs vērā ņemami.  Meteorologs pieļāva, ka, iespējams, kādā no vasaras mēnešiem gaisa temperatūra Latvijā pat pacelsies virs vidējās klimatiskās normas.
Jāpiebilst, ka omulīgu dzīvo tādiem cilvēka nedraugiem kā odi un ērces vasaras sezonā jau aprīlī prognozēja entomologs Voldemārs Spuņģis. Viņš paskaidroja, ka sniega ziemā bija daudz, un tas ļāvis odiem un ērcēm ērti pārziemot un nodzīvot līdz siltākām dienām.
Ziņu lente
0