Viedoklis

"Straume" var pagaidīt. Baidenam vajadzīga Vācija pārrunās ar Putinu

© Foto : © Nord Stream 2 / Aксель ШмидтСеверный поток - 2
Северный поток - 2 - Sputnik Latvija, 1920, 22.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Putina un Baidena tikšanās gaidās Vašingtona pūlas stiprināt savas pozīcijas un atsakās no nepārprotami neveiksmīgām likmēm.
Jau pirms ASV jaunās administrācijas pirmās tikšanās ar Krieviju – nesenajām Sergeja Lavrova pārrunām ar valsts sekretāru Entoniju Blinkenu Reikjavikā – noplūda ziņas par to, ka amerikāņi atsakās no jaunām sankcijām pret "Ziemeļu straumes 2" dalībniekiem Vācijā. Par izmaiņām Vašingtonas politikā portālā RIA Novosti stāsta Pjotrs Akopovs.
Tā bija nejauša sakritība: bija gaidāma Valsts departamenta atskaite Kongresam, un tajā vajadzēja pastāstīt, kā tiek pildīts decembrī pieņemtais lēmums sodīt visus, kas iesaistīti cauruļvada būvdarbos un ekspluatācijā, arī operatoru – vācu kompāniju Nord Stream 2 AG. Un te pēkšņi noskaidrojas, ka sankciju pret to nebūs.
Резервуар для хранения стабильного газового конденсата на заводе СПГ - Sputnik Latvija, 1920, 19.05.2021
Viedoklis
Arktiskie krājumi: Krievija gatavojas izstumt ASV no Eiropas
Pat neoficiālas noplūdes radīja sašutuma vētru Baidena pretinieku aprindās ASV: kā tad tā, solīja cīnīties ar krieviem un viņu atbalstītājiem vienmēr un visur, bet tagad...
"Tātad saujiņa krievu var atslēgt mūsu cauruļvadus, bet mēs nevaram traucēt viņu cauruļvadu būvdarbiem," raksta National Review, atgādinot hakeru neseno uzbrukumu amerikāņu cauruļvadam "Colonial Pipeline", kurā nekavējoties sameklēja "krievu pēdas". Senators Teds Krūzs pat paziņoja, ka, "objektīvi runājot, Baidena administrācija kļūst pati prokrieviskākā visā mūsdienu laikmetā":
"Satriecoši. Pretēji ASV likumiem Baidens aktīvi palīdz Putinam būvēt cauruļvadu."
Protams, "krievi" vajadzīgi vienīgi kā amerikāņu iekšējās politiskās cīņas instruments – republikānis Krūzs vienkārši atspēlējas demokrātu administrācijai par četrus gadus ilgo Trampa vajāšanu un pārmetumiem par "Kremļa ielikteni". Tomēr iekšpolitiskie apsvērumi patlaban demokrātiem nav īpaši nozīmīgi – līdz tuvākajām lielajām vēlēšanām vēl ir pusotrs gads, un var nepievērst uzmanību pārmetumiem par darbu Kremļa labā. Turklāt visi, arī republikāņi saprot: Baidens nevēlas ieviest jaunas sankcijas ne jau ar mērķi pielabināties Putinam, bet gan tāpēc, ka nevēlas pasliktināt attiecības ar Berlīni.
Ko dotu jaunas sankcijas ASV attiecībās ar Krieviju? Neko. Amerikāņi jau sen izmanto visus iespējamos instrumentus, lai izjauktu "Ziemeļu straumi 2". Taču viņiem izdodas tikai ievilkt garumā būvdarbus, taču ne piespiest vāciešus atteiktes no tā ekspluatācijas plāniem. Ja Baidens pirms tikšanās ar Putinu ieviestu jaunas sankcijas, Krievijas prezidentu tas nepārsteigtu. Toties Vācija saņemtu kārtējo pierādījumu tam, ka ASV nevēlas ņemt vērā tās intereses un viedokli. Un tieši to visu laiku apliecina Vladimirs Putins.
Склад труб для строительства газопровода Северный поток - 2 в порту города Засниц в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 14.05.2021
Viedoklis
Apglabāt miljardiem eiro. Vai "Ziemeļu straumi 2" pabeigs līdz oktobrim?
Jaunās sankcijas nemainītu arī Berlīnes pozīciju, gluži pretēji, ierobežojumi pastiprinātu tos, kuri uzskata par nepieciešamu stingri atbildēt amerikāņu diktātam un nepakļauties prasībām. Tā kā Vācijā faktiski jau rit priekšvēlēšanu kampaņa, amerikāņu sankcijas kaitētu amerikāņu favorītiem – "zaļajiem", kam tagad pārmet nacionālo (vai Eiropas – tā Vācijā pieņemts teikt) interešu ignorēšanu.
"Zaļie" nevarētu atbalstīt amerikāņu sankcijas pret vācu uzņēmumiem – lai cik nejauka būtu viņu attieksme pret "Ziemeļu straumi 2", tas izskatītos pavisam antinacionāli un antieiropeiski. Tātad faktiski Vašingtona ar jaunajām sankcijām pamudinātu savus "zaļos" piekritējus nosodīt amerikāņu iejaukšanos. Un kāpēc tas ASV būtu vajadzīgs? Turklāt vēl pirms vēlēšanām valstī, kur divas trešdaļas iedzīvotāju atbalsta normālas attiecības ar Krieviju un saskata draudus no ASV puses. 
Tāpēc Baidens nevēlas saasināt attiecības ar Vāciju tik sarežģītā periodā – gluži pretēji, savā vizītē Eiropā jūnijā viņš vēlas visiem nodemonstrēt (gan amerikāņiem, gan eiropiešiem, gan Krievijai), ka atlantiskā solidaritāte ir atjaunota, ka Amerika un Eiropa atkal ir kopā. Arī konfrontācijā ar Maskavu – gan globālos jautājumos, gan tādās tēmās kā Ukraina.
Atteikšanās no jaunām sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2" situācijā, kad Amerika to tik un tā nevar apturēt, ir itin saprātīgs solis. ASV jau izšķiedušas lielas pūles cīņā ar "Ziemeļu straumi 2", lai arī bija skaidrs, ka nav gandrīz nekādu izredžu piespiest pie sienas vāciešus un citus eiropiešus (itāļus, francūžus, austriešus), kuri piedalās projektā.
Продовольственный кризис в Москве. Пустые прилавки в магазине - Sputnik Latvija, 1920, 10.05.2021
Politika
Anadolu: ASV vēlas, lai Krievija atgrieztos 90. gados
Tomēr amerikāņu ārpolitika lielvalsts krīzes ērā izceļas ar loģikas trūkumu, un "cīņa ar straumi" ir tikai viena no tā izpausmēm. Baidens pūlas labot kļūdas, sakārtot attiecības ar ES, - protams, ne tāpēc, lai atzītu Eiropas tiesības uz savu ceļu. Nē, ASV vienkārši vajag pārgrupēt spēkus, nomierināt eiropiešus, nodemonstrēt viņiem cieņu un sapratni (arī Vācijas ārlietu ministrs Haiko Māss atzina, ka amerikāņu atteikšanās no jaunām sankcijām ir "solis mums pretī", "apliecinājums tam, ka Vācija ir svarīgs ASV partneris, uz ko tās cer nākotnē") – lai pamēģinātu viņus pierunāt uz jaunām – gan Krievijas, gan Ķīnas savaldīšanas politikas formām. Vajag mazināt eiropiešu neapmierinātību ar Ameriku, vājināt antiamerikānisko noskaņojumu, un vest līdzi "demokrātijas aliansē" pret Maskavas un Pekinas "autokrātiskajiem režīmiem".
Atklāti sakot, plāns ir viduvējs, bet vai tad atlantiskās elites globālistu lokam ir labi varianti? Nē, Rietumos plosās krīze. Taču atlantiskiem vēl aizvien ir milzīgas iespējas ietekmēt Vācijas eliti. Tāpēc spēles ar "Ziemeļu straumi 2" turpināsies rudenī, kad Vācijā tiks izveidota jauna koalīcija. Tobrīd jau uzbūvētajam cauruļvadam mēģinās kaitēt ar vācu politiķu – "zaļu" un ne īpaši zaļu – palīdzību. Tomēr tā būs jauna lappuse Vācijas vēsturē, kurā vācieši būs spiesti aizsargāt ne tikai "Ziemeļu straumi 2", pat ne attiecības ar Krieviju, bet gan pašiem savu (un visas Eiropas) suverenitāti.
Ziņu lente
0