ASV ziņo par kosmiskā kara risku ar Krieviju un Ķīnu

© Roskosmos / Ivan VagnerЗемля с борта Международной космической станции
Земля с борта Международной космической станции - Sputnik Latvija, 1920, 18.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ziemeļkarolīnas universitātes līdzstrādnieks uzskata, ka jau tagad kosmosā notiek kaut kas līdzīgs karam – satelītu sakaru slāpēšana, satelītu apžilbināšana, kā arī sistēmu zondēšana iespējamai uzlaušanai.
RĪGA, 18. maijs – Sputnik. Amerikāņu zinātnieki un eksperti intervijā portālam Space.com pauda viedokli par pašreizējo kosmosa militarizāciju un izteica pieņēmumus par to, vai tā varētu novest pie pilnvērtīga konflikta starp Krieviju, Ķīnu un Savienotajām Valstīm, vēsta RIA Novosti.
Здание Министерства иностранных дел РФ в Москве, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2021
Krievijas ĀM komentēja ASV plānus paplašināt PRA sistēmu
Pēc Ziemeļkarolīnas universitātes līdzstrādnieka Marka Gubruda domām, jau tagad kosmosā notiek kaut kas līdzīgs karam. Runa ir par satelītu sakaru slāpēšanas gadījumiem, satelītu fotoobjektīvu apžilbināšanu ar lāzeriem, kā arī sistēmu zondēšanu iespējamai uzlaušanai. Tamlīdzīga iejaukšanās var novest pie spriedzes eskalācijas, jo tiek reģistrēta aizvien biežāk, un puses turpina pilnveidot savas iemaņas, uzskata Gubruds.
"Krasas eskalācijas risks nopietni apdraud kodolstabilitāti, jo galvenās konfrontācijā ierautās valstis gandrīz noteikti būs ASV, Krievija un Ķīna," atzīmēja zinātnieks. Pēc viņa domām, ir viena vienīga laba ziņa – konflikts vēl nav sācies. Viņš pieļāva, ka puses apzinās, cik bīstami tas ir.
Ņūportas Jūras kara koledžas profesore Džoana Džonsone-Frīza atzīmēja, ka "zināmas aprindas" ASV aizstāv ideju par to, ka valsts nedrīkst atpalikt kosmiskā bruņojuma ziņā. Pēc viņas vārdiem, tālāka kosmisko karu plānu attīstība ir neizbēgama. "Es uzskatu, ka bez "kosmiskās diplomātijas" palīdzības pastāv nepārprotams risks – pareģojums par karu piepildīsies," atzīmēja Džonsone-Frīza un aicināja Džo Baidena administrāciju veltīt uzmanību šim jautājumam.
Астронавты космической программы Артемида на Луне в представлении художника - Sputnik Latvija, 1920, 30.04.2021
Viedoklis
Kurš putniņš agri ceļas, agri slauka deguntiņu. Ko ASV plāno iesākt uz Mēness
Savukārt profesore Vendija Vitmane Koba no ASV Gaisa spēku Aviācijas un kosmonautikas perspektīvo pētījumu skolas netic tam, ka karš būtu neizbēgams. Viņa atgādināja, ka analītiķi jau kopš 60. gadiem apgalvo: sadursmes kosmosā "nav aiz kalniem".
"Pietiek ar vienu kosmisko atkritumu lausku, lai izsistu no ierindas satelītu, caur kuru notiek finansiālās transakcijas un svarīgi sakari. Bojāts satelīts var novest pie smagām ekonomiskajām sekām ne tikai vienā valstī," uzsvēra eksperte. Viņasprāt, pasaules lielvalstis apzinās, cik bīstama ir eskalācija kosmosā.
Ziņu lente
0