Orientālists: Indija devusi labu mācību Covid-skeptiķiem

© Sputnik / Идрис Мухамед / Pāriet pie mediju bankasСитуация в Индии в связи с коронавирусом
Ситуация в Индии в связи с коронавирусом - Sputnik Latvija, 1920, 06.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācija Indijā, kur notiek Covid-19 upuru masveida kremācija, paradījusi, kas notiks, ja nebūs ieviesti ierobežojumi.
RĪGA, 6. maijs — Sputnik. Indijā turpinās "kovida" kolapss, pastāstīja Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļas profesors Leons Taivāns pārraidē "Atklāts jautājums" Latvijas radio 4.
Птицефабрика - Sputnik Latvija, 1920, 21.02.2021
Putnu gripas vīruss H5N8 kļūst bīstams cilvēkam
Saslimušo skaita pieaugums Indijā vērojams kopš februāra vidus, patlaban valsts ieņem otro vietu pasaulē reģistrēto koronavīrusa gadījumu ziņā. Veselības ministrijas jaunākie dati liecina, ka valstī reģistrēti vairāk nekā 19,5 miljoni Covid-19 gadījumu. Atveseļojušies vairāk nekā 15,9 miljoni, koronavīrusa un ar to saistīto slimību rezultātā miruši 215 tūkstoši cilvēku. °
Augošā pacientu skaita dēļ Indijas slimnīcās trūkst šķidrā skābekļa. Iepriekš Indijas IeM aizliedza skābekļa lietošanu valstī ar medicīnu nesaistītiem nolūkiem. Pie tam valdība atzīmēja, ka skābekļa ir pietiekami, taču to ne vienmēr paspēj nosūtīt no viena štata uz otru.
Mediji apspriež vēl vienu krīzes radīto problēmu – ātri augošo bezpajumtnieku skaitu: liels skaits bērnu paliek bez pieaugušo pieskatīšanas, jo visi pieaugušie viņu ģimenēs miruši no koronavīrusa.
Taivāns norādīja, ka pie traģēdijas noveduši vairāki apstākļi: vietējā mentalitāte, pieturēšanās pie tradīcijām (pie tam valstī attīstītas arī mūsdienīgas nozares, turklāt 60% Covid-19 vakcīnu tiek ražotas Indijā) un politiķu gribas trūkums.
Pēc viņa vārdiem, indiešiem patīk cieša saskare, viņiem patīk būt kopā. Nesen notika ikgadējie Holi svētki un cilvēki masveidā izgāja ielās bez maskām. Varasiestādes viņu saskarsmi nekavēja politisku apsvērumu dēļ: tuvojas pašvaldību vēlēšanas, un nākamie kandidāti nevēlējās kaitināt elektorātu ar aizliegumiem.
Situācija indijā ir laba mācība Covid-skeptiķiem, uzskata orientālists. Jautājumā par iespēju nodrošināt cilvēkus ar vietu slimnīcā Indija ir parādījusi, kas notiks, ja neievērot karantīnas pasākumus un izturēties pret to vieglprātīgi.
Lieta tāda, ka Indijas politiskā ģeogrāfija ļoti atšķiras no Eiropas. Jā, valstī ir gigantiskas mūsdienīgas pilsētas, bet apmēram 60-70% iedzīvotāju (nepietiekamās statistikas dēļ dati atšķiras) dzīvo laukos. Un tos ļoti slikti aptver epidemioloģiskie pasākumi – ciešas saskarsmes aizliegumi, prasības nēsāt maksas utt. Piedevām, var teikt, ka Indija no sanitārā viedokļa ir nelabvēlīga valsts, it īpaši lauku rajonos, skaidroja zinātnieks.
Летучая мышь - Sputnik Latvija, 1920, 08.11.2020
Vēl viens? Japānā atklāts jauns vīruss, kurš par 80% līdzinās Covid-19 vīrusam
Uz notiekošo Indijā pasaules skatās ar milzīgām bažām. Piemēram, Austrālija aizliegusi tiešu satiksmi ar to, turklāt liedz iebraukšanu visiem, kas apmeklējuši Indiju pēdējo pāris nedēļu laikā. Aizlieguma pārkāpējiem var draudēt cietumsods. Viens no bažu iemesliem – tā saucamā "Indijas paveida" izplatības risks.
Iepriekš Indijas austrumos zinātnieki fiksēja jaunu koronavīrusa paveidu B.1.618. Epidemioloģijas profesors Madhukars Pai pastāstīja, ka tas ir paveids ar trīskāršu mutāciju un var ātrāk izplatīties.
Palīdzību Indijai – zāles, medicīnas iekārtas un aparātus skābekļa ražošanai – jau piedāvājusi Krievija, ASV, Lielbritānija, Francija, Eiropas Savienība, Ķīna un citas valstis.
Ziņu lente
0