"Mūs ar sankcijām pa galvu?" – Lukašenko sola problēmas Eiropas Savienībai

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Беларуси Александр Лукашенко
Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 06.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko devis rīkojumu sagatavot atskaiti par ES projektiem un uzņēmumiem valsts teritorijā.
RĪGA, 6. maijs - Sputnik. Ja Eiropas Savienība vēlas problēmas, ko sagādās sankcijas pret Minsku, viņi tās saņems, paziņoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko apspriedē ar premjerministru Romānu Golovčenko, kas bija veltīta ekonomikas jautājumiem.
Sputnik Baltkrievija pastāstīja, ka par vienu no aktuālākajām problēmām Baltkrievijas prezidents uzskata centienus iebiedēt valsts vadību ar sankcijām. Viņš uzsvēra: to nevar atstāt bez atbildes.
"Es te neko neklāstīšu, nepaudīšu nekādus viedokļus, vienkārši teikšu, lai jums būtu skaidrs: ja eiropieši vēlas problēmas pie sevis sakarā ar šīm sankcijām, viņi tās dabūs. Neko vairāk neteikšu. Laiks rādīs," noteica Lukašenko.
Prezidents lūdza valdības vadītāju sniegt viņam informāciju par Eiropas lielākajiem projektiem un uzņēmumiem Baltkrievijas teritorijā.
"Paskatīsimies, kā viņi strādā. Tomēr galvenais – nekas nedrīkst palikt bez atbildes," uzsvēra prezidents.
Baltkrievijas valsts vadītājs atzīmēja, ka vienmēr lauza galvu par to, kam tās sankcijas vajadzīgas un kādiem nolūkiem.
Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2021
Aizliegums preču un pakalpojumu importam: Baltkrievijas atbilde uz Rietumu sankcijām
"Paklausieties, mēs aizsargājam savu valsti. Gan mēs ar jums, gan visa tauta, mēs gribam dzīvot savā valstī, mēs to aizstāvam. Kā, par to mums ar sankcijām pa galvu? Tāpēc ir jāatbild," konstatēja Lukašenko.
Viņš deva uzdevumu valdībai un Ārlietu ministrijai novērtēt Rietumu humanitāro programmu darbu Baltkrievijas teritorijā.
"Tās nekomerciālās organizācijas, ārvalstu aģenti, dažādi bandīti, kas te aptīra tautu un tā tālāk... Mēs vienojāmies gan par šo organizāciju, gan plašsaziņas līdzekļu atkārtotu reģistrāciju," atgādināja Lukašenko.
Viņi tur Baltkrieviju "īsā pavadā un sāk pastāvīgi, kad viņiem iegribas, pavadu raustīt", piebilda prezidents.
Minskas un Rietumu attiecības krasi pasliktinājās pēc prezidenta vēlēšanām 2020. gadā, kad vesela virkne rietumvalstu neatzina balsojumu par brīvu un demokrātisku, bet Lukašenko – par ievēlētu prezidentu. Pērn Eiropas Savienība apstiprināja trīs sankciju paketes pret virkni Baltkrievijas uzņēmumu un amatpersonu, - Briseles ieskatā tie ir atbildīgi par it kā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu falsifikāciju, kā arī par vardarbību pret protesta akciju dalībniekiem.
Savukārt Minska apstiprināja simetriskus atbildes pasākumus.
Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 2020. gada augustā uzvarēja Lukašenko – saskaņā ar republikas Centrālās vēlēšanu komisijas datiem, viņu atbalstīja 80,1% vēlētāju. Opozīcija klāstīja, ka uzvarējusi Tihanovska, un nodibināja koordinācijas padomi varas nodošanai. Šī iemesla dēļ Ģenerālprokuratūra ierosināja lietu par aicinājumiem sagrābt varu, virkne opozicionāru aizturēti, citi pametuši Baltkrieviju.
Премьер-министр Польши Матеуш Моравецкий - Sputnik Latvija, 1920, 26.03.2021
Polija piedāvās Lietuvai un Latvijai kopīgi ieviest sankcijas pret Baltkrieviju
Līdztekus ES sankcijas pret Baltkrievijas vadību ieviesa Lielbritānija un ASV. Baltijas valstis sastādīja pašas savus sankciju sarakstus pret Baltkrievijas augstākajām amatpersonām un apliecināja, ka esot gatavas uzņemt valdības darbību dēļ cietušos baltkrievus. Lukašenko savukārt paskaidroja, ka risinās problēmu ekonomiski un deva rīkojumi izvērtēt iespējas pārvirzīt tranzītu uz Krievijas ostām. Atbilstošu vienošanos Maskava un Minska parakstīja februārī.
Aprīlī Baltkrievijas valdības preses dienests ziņoja, ka apstiprināts atbildes pasākumu saraksts uz Rietumu sankcijām. Melnajā sarakstā iekļautas čehu "Škoda Auto", vācu "Liqui Moly" un "Beiersdorf" preces. Saraksts būs spēkā sešus mēnešus.
Ziņu lente
0