Jauni gāzes tarifi: SPRK pastāstīja, kam valstī augs rēķini

CC0 / pixabay / Газовая плита
Газовая плита - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 1. jūlija gāzes plīšu īpašnieki maksās vairāk – vidēji ģimenei, kas patērē 4 kubikmetrus dabasgāzes, ikmēneša rēķins pieaugs par 1,24 eiro (bez PVN).
RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi AS "Gaso" jaunos dabasgāzes sadales sistēmas pakalpojumu tarifus. Tie stāsies spēkā 2021. gada 1. jūlijā. Vairāku kategoriju patērētājiem gāzes cenas pieaugs, liecina informācija regulatora vietnē.
Dabasgāzes padeves pakalpojumu maksājums sastāv no divām daļām – fiksētās (tā tiek noteikta saskaņā ar atļautā pieslēguma jaudu) un mainīgās (atkarīga no patērētās gāzes apjoma). Apstiprinātie tarifi sadalīti astoņām patērētāju grupām atbilstoši izmantotās dabasgāzes apjomam.
Вручение ключей от новых квартир молодым ученым - Sputnik Latvija, 1920, 25.11.2020
SPRK nepaguva tikt skaidrībā ar gāzes cenām un atbalstīja "Rīgas siltuma" tarifu celšanu
Mājsaimniecībām, kas izmanto gāzi ēdiena gatavošanai, fiksētā maksa būs par 0,93 eiro (bez PVN) mēnesī augstāka nekā līdz šim. Savukārt tarifa mainīgā daļa (maksa par patēriņu) būs zemāka visām grupām, izņemot grupu ar zemāko vidējo patēriņu – mājsaimniecībām, kas izmanto gāzi ēdiena gatavošanai.
Vidēji ģimenei, kas patērē dabasgāzi 4 kubikmetrus dabasgāzes, ikmēneša rēķins pieaugs par 1,24 eiro (bez PVN). Mājsaimniecības, kas gāzi izmanto apkurei un patērē relatīvi vairāk – sākot no 210 kubikmetriem (100-120 kvadrātmetru platības apkurei) mēnesī, izmaksas nemainīsies vai nedaudz samazināsies.
AS "Gaso" skaidro, ka tarifa palielināšanās skaidrojama ar kopējo izdevumu pieaugumu personāla vajadzībām, tostarp – sistēmas montāžniekiem un iekārtu operatoriem.
"Pēdējos gados novērots straujš dabasgāzes patēriņa kritums ne vien Latvijā, bet arī citviet Eiropā un augsts fiksēto izmaksu īpatsvars gāzes piegādē, kas nemainās atkarībā no piegādātā gāzes apjoma," atzīmēts SPRK materiālā.
Ziņu lente
0