Viedoklis

Tas jau ir nopietnāk par "Javelin": ASV nodos Ukrainai jaunus ieročus

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Spc. Hubert D. Delany III / Javelin Training in PolandАмериканский переносной противотанковый ракетный комплекс (ПТРК)
Американский переносной противотанковый ракетный комплекс (ПТРК) - Sputnik Latvija, 1920, 30.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pretkuģu raķetes, PGA līdzekļi un vēl vairāk kompleksu Javelin – amerikāņi izstrādā jaunu plānu letālā bruņojuma piegādēm Ukrainai.
Rietumu mediji uzsver, ka tas esot nepieciešams Kijevas un Maskavas tiešas militāras sadursmes gadījumam. Lai arī Krievijas Aizsardzības ministrija informēja par karaspēku aiziešanu pēc mācību beigām, Pentagons diezin vai atteiksies no iespējas vēl vairāk militarizēt reģionu, portālā RIA Novosti konstatēja Andrejs Kocs.

Karš par brīvu velti

NATO pietiekami skaidri lika saprast, ka nedomā karot ar Krieviju Ukrainas dēļ un karavīrus uz Donbasu nesūtīs. Tomēr materiāli tehnisko atbalstu Kijevai Rietumi tomēr sniegs.
Alianses izlūkošanas lidmašīnas un bezpilota lidaparāti ik dienas karājas virs Melnās jūras un pie saskarsmes līnijas, noraidot informāciju uz Ukrainas Ģenerālštābu. Doņeckas un Luganskas izlūki pastāvīgi novēro UBS ierakumos ārvalstu militāros speciālistus. Kijevā regulāri piezemējas NATO kara transporta lidmašīnas ar noslēpumainām kravām.
Piedevām aprīļa beigās ASV Senāta Ārlietu komiteja pieņēma divpartiju likumprojektu "Par partnerattiecībām ar Ukrainu drošības jomā" – tas paredz, ka militārā palīdzība Kijevai pieaug līdz 300 miljoniem dolāru. Ukrainas vēstniece ASV Oksana Markarova sociālajos tīklos pastāstīja, ka par šo naudu nopirks arī letālo bruņojumu.
Зенитно-ракетный комплекс Patriot - Sputnik Latvija, 1920, 24.04.2021
Viedoklis
"Tas daudz ko mainīs": kādu ieroci Kijeva palūgusi ASV
The Wall Street Journal apgalvoja, ka Pentagons plāno piegādāt Ukrainai PGA līdzekļus, pretkuģu un prettanku raķetes, operatīvi taktiskos trieciena kompleksus.
Neapšaubāmi, sarežģītāku bruņojumu izvērsīs un noregulēs rietumvalstu speciālisti – to Ukrainas kareivjiem pagaidām nemāca. Tātad neliels alianses kontingents tomēr piedalīsies potenciālajā bruņotajā konfliktā Ukrainas BS pusē.
Kijevas valdība, saodusi tādas iespējas, tūlīt sāka prasīt papildporciju. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba intervijā aģentūrai Reuters atzinās, ka lūdzis ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu palīdzēt ar mūsdienīgiem radioelektroniskās cīņas līdzekļiem. Pēc viņa vārdiem, UBS tie vajadzīgi, lai "stātos pretī Krievijas spējām bloķēt Ukrainas komunikācijas".
Vēl vairāk, daudzi speciālisti ir pārliecināti, ka Donbasā jau tiek izvērsti Rietumu REC kompleksi. Piemēram, militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs uzskata, ka tos steigšus pārvieto uz Kijevu ar kravas lidmašīnām. Pieņēmumu netieši apstiprina arī neatzīto republiku Tautas milicijas nesenie paziņojumi par to, ka EDSO misijas droni bieži vien nevar pacelties gaisā – kontroles signālus slāpē no Ukrainas puses.

Vēl vairāk raķešu

Konkrēta informācija par bruņojumu, ko Vašingtona piegādās UBS situācijas eskalācijas gadījumā Donbasā, vēl nav sniegta. Iespējams, Pentagons pastiprinās Ukrainas PGA ar zenītraķešu kompleksiem Patriot – Kijeva tos izlūdzas jau sen.
Литовские военные, отправляющиеся на Украину - Sputnik Latvija, 1920, 29.01.2021
Viedoklis
Lietuva apmāca ukraiņu karavīrus – kādi ir ģeopolitiskie riski
Savukārt aprīļa vidū Ukrainas prezidenta ofisa vadītājs Andrejs Jermaks burtiski pieprasīja no ASV izvērst valstī "Patriot", patētiski klāstot, kā UBS aizsargā no Krievijas "visus Rietumus". Piedevām, pēc Kijevas domām, vairāki amerikāņu ZRK divizioni paātrinātu iestāšanos NATO.
Piedevām Pentagons varētu nodot Ukrainai PKR "Harpoon". Jā, Kijevai nav gaisa un jūras platformu to pielietošanai, taču "Harpoon" ražo arī krasta variantā, uz speciāliem vilcējiem. Darbības rādiuss – 280 km. Atgādināsim, ka Melnās jūras flotes kuģi spēj palaist spārnotās "Kalibr" vairāk nekā divu tūkstošu kilometru attālumā.
Mērķu iznīcināšanai pretinieka aizsardzības dzīlēs Ukrainas sauszemes spēkiem varētu piešķirt amerikāņu operatīvi taktiskos kompleksus HIMARS ar raķetes ATACMS darbības rādiusu ne vairāk kā 270 km attālumā (tās piekāpjas Krievijas OTRK "Iskander M", kuru darbības rādiuss sasniedz 500 km). Pie tam UBS joprojām saņem trešās paaudzes prettanku kompleksus "Javelin" – šiem nolūkiem nauda ir piešķirta.

Septiņus gadus ilgas piegādes

Amerikāņi aktīvi apgādā UBS kopš pilsoņu kara sākuma Donbasā. Bruņutehnikas rezerves daļas un šaujamieroču munīcija pārsvarā tiek iepirkta bijušās sociālistiskās nometnes valstīs, bet dažādas papildu iekārtkas un speciālā tehnika – galvenokārt ASV.
Sākumā Vašingtona aprobežojās ar neletālo produkciju. Piemēram, 2014. gadā Kijeva saņēma aptuveni divus tūkstošus bruņuvestu, divus desmitus kontrbateriju cīņas staciju AN/TPQ-48A, 35 bruņumašīnas HMMWV un lauka hospitāli. 2015. gadā — 130 "Hammerus" un piecus ātrgaitas kuterus. 2016. gadā — 14 radiolokācijas stacijas, vairāk nekā divus tūkstošus naktsredzes iekārtu, piecas bruņumašīnas HMMWV medicīnas evakuācijas variantā, 24 vieglo bezpilota lidaparātu komplektus RQ-11B Raven. 2017. gadā – vēl 40 "Hammerus" un apmēram 700 radiostacijas.
Польские военнослужащие - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Viedoklis
"Padevušies dažu dienu laikā": kā Polija zaudēja karā ar Krieviju
2018. gadā Pentagons nosūtīja Ukrainai letālos ieročus – 35 prettanku raķešu kompleksus FGM-148 Javelin un 210 tiem paredzētas raķetes. Kijeva izlūdzās "Javelin" no Vašingtonas kopš 2014. gada, uzskatot, ka šie prettanku kompleksi var nodrošināt uzvaru. Tomēr līdz frontei tie netika. Amerikāņi noteica, ka kompleksus aizliegts lietot pie konfliktējošo pušu saskarsmes līnijas, tos var likt lietā tikai pilnvērtīgas "Krievijas agresijas" gadījumā.
Līdztekus "Javelin" 2018. gadā Pentagons piegādāja UBS 2,5 tūkstošus naktsredzes iekārtu, mīnu meklētāju partiju, evakuācijas "Hammerus", trīs pretsnaiperu cīņas sistēmas, 30 apvidus mašīnas, divas RLS un medicīniskās iekārtas deviņu miljonu dolāru vērtībā. 2019. gadā atbalsts bija apmēram tāds pats, kopā – par 361 milj. dolāru. 2020. gadā Vašingtonas dāsnums pieauga līdz 510 miljoniem. Zināms, ka Ukrainā nogādāta kārtējā "Javelin" partija. Piedevām septembrī Valsts departaments deva atļauju pārdot Kijevai 16 patruļas kuterus Mark VI par 600 miljoniem dolāru. Tikai nepaziņoja, kad tos piegādās.
Ziņu lente
0