Politika

Eksperts: skandāls Čehijā iekļaujas Vašingtonas diktētajā loģikā

© SputnikФедор Войтоловский, директор ИМЭМО им. Е. М. Примакова РАН
Федор Войтоловский,  директор ИМЭМО им. Е. М. Примакова РАН - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un Čehijas attiecībās bija laba dinamika, bet nesenais skandāls vedīs pie dialoga līmeņa krišanās visā ES. Tas ir izdevīgi ASV, viņu mērķis ir nepieļaut KF un ES tirdznieciski ekonomisko attiecību attīstību, norāda politologs.
RĪGA, 27. aprīlis – Sputnik. Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs 17. aprīlī paziņoja, ka valdība tur aizdomās Krievijas specdienestus par sprādzienu munīcijas noliktavā Vrbeticē 2014. gadā. Kremlis norādīja, ka apsūdzības ir skandalozas, tām nav sniegti pierādījumi. Pēc tam Krievija un Čehija savstarpēji izraidīja diplomātus no Maskavas un Prāgas.
Vēlāk kļuva zinams, ka arī Latvija, Lietuva un Igaunija pieņēmušas lēmumu izraidīt Krievijas diplomātus: Latvija un Igaunija – pa vienam, Lietuva - divus.
Ar ko draud Krievijas un Čehijas attiecību pasliktināšanās - Sputnik Latvija, 1920, 26.04.2021
Video
Ar ko draud Krievijas un Čehijas attiecību pasliktināšanās
Krievijas Zinātņu akadēmijas Starptautiskās ekonomikas un starptautisko attiecību institūta direktors Fjodors Voitolovskis brīfingā, kas bija veltīts KF un ASV attiecību pašreizējam stāvoklim, konstatēja, ka situācija Čehijā un diplomātu izraidīšana iekļaujas ASV nospraustajai loģikai.
"Ja mēs paskatīsimies uz visiem pasākumiem, ko īsteno NATO dalībvalstis attiecībās pret Krieviju, regulārajiem incidentiem, apsūdzībām, - tās visas iekļaujas loģikā, ko nosprauž Vašingtona: uzskatīt Krieviju par draudu, risku, nestabilitātes avotu, tādējādi interpretēt attiecības ar Krieviju. Pastāvīgi negatīva Krievijas imidža radīšana ir instruments, ar ko iecirst plaisu starp Krieviju un ES," teica eksperts.
Viņš atgādināja, ka pēdējos gados Krievijas un Čehijas attiecību dinamika bija ļoti laba – gan tirdzniecības un ekonomikas nozarē, gan sociālajā un kultūras sfērā, bija pozitīva kustība cīņā ar koronavīrusu un Krievijas vakcīnu izplatīšanā Čehijā.
"Tagad tas viss nonācis ļoti smagā stāvoklī. Ja pasliktinās situācija ar Čehiju, tas nozīmē, pasliktināšanās būs gan ar Višegradas grupu, gan visu ES, jo ir solidaritāte. Viens no ASV sankciju un militāri politiskās spriedzes eskalācijas svarīgākajiem uzdevumiem Eiropā ir nepieļaut ekonomisko saikņu paplašināšanos starp Krieviju un ES, jo tur, kur aug tirdzniecība, investīcijas, tur, kur cilvēki sāk domāt pragmatiskām kategorijām, tur rodas vieta politiskam dialogam, kompromisiem, attiecību uzlabošanai," secināja eksperts.
Войтоловский: скандал в Чехии укладывается в логику, которую диктует Вашингтон
Ziņu lente
0