ASV un NATO sāk izvest militāro kontingentu no Afganistānas

© AP Photo / Allauddin KhanСолдат армии США в Афганистане. Архивное фото
Солдат армии США в Афганистане. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 27.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltais nams informēja, ka bruņoto spēku izvešana ilgs no 1. maija līdz 11. septembrim. ASV bijušais prezidents Donalds Tramps asi kritizēja lēmumu izmantot 11. septembri kā datumu spēku izvešanai.
RĪGA, 27. aprīlis — Sputnik. ASV un NATO sākušas izvest personālu no militārajām bāzēm Afganistānā, konferencē Kabulā informēja kontingenta komandieris ģenerālis Skots Millers, vēsta RIA Novosti.
Viņš piebilda, ka rietumv;alstu karavīri nodos visas savas bāzes Afganistānas spēkiem.
Боевики движения Талибан - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
Viedoklis
Amerikāņu spēku izvešanu no Afganistānas vada talibi
Baltais nams iepriekš informēja, ka bruņoto spēku izvešana ilgs no 1. maija līdz 11. septembri.
Ziņots, ka Vašingtona koordinēs savas darbības ar sabiedrotajiem un politiskajiem partneriem.
ASV eksprezidents Donalds Tramps kritizēja valsts tagadējā vadītāja Džo Baidena plānu noslēgt bruņoto spēku izvešanu no Afganistānas līdz 11. septembrim, vēsta izdevums Newsweek, atsaucoties uz Trampa paziņojumu.
"Man ļoti negribētos, lai Džo Baidens izmantotu 11. septembri kā datumu mūsu spēku izvešanai no Afganistānas," teikts Trampa paziņojumā, ko savā vietnē publicēja Newsweek.
Savienoto Valstu bijušais prezidents iezīmēja divus iemeslus, kuru dēļ Baidena izraudzīto datumu izmantot nav ieteicams. Viņš atzīmēja, ka, pirmkārt, "ASV ir jāpamet Afganistāna agrāk un ta sir iespējams", jo bruņotie spēki tur atradušies "pārāk ilgu laika periodu". Tramps piebilda, ka, būdams Baltā nama saimnieks, viņš "nodrošinājis iespēju ātrākai karaspēka izvešanai, samazinot tur dislocēto kontingentu no 16 tūkstošiem līdz nepilniem 2 tūkstošiem, kā arī izvedot no Afganistānas ASV iekārtas miljardiem dolāru vērtībā".
Cietums Guantanamo. - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2021
Viedoklis
Slepenais moku objekts. Vai tiks slēgts baismīgākais cietums ASV
Otrs iemesls neizmantot minēto datumu, pēc Trampa domām, ir vienkāršs: "11. septembris ir datums, kas asociējas ar ārkārtīgi traģiskiem notikumiem un periodu mūsu valstij." Viņš uzsvēra, ka šī diena ir jāpatur atmiņā par godu visiem, ko amerikāņi šajā dienā zaudējuši. Tramps aicināja Baidenu "iespēju robežās" pieturēties pie datuma, ko noteicis viņš, būdams ASV prezidenta postenī.
2020. gadā ASV un afgāņu radikālais grupējums "Taliban" Katarā parakstīja pirmo mierlīgumu vairāk nekā 18 gadus ilgā kara laikā. Tas paredz ārvalstu spēku izvešanu no Afganistānas 14 mēnešu laikā un valsts iekšējā dialoga sākumu pēc gūstekņu apmaiņas darījuma. Saskaņā ar vienošanos, ASV bija jāizved savi spēki no republikas teritorijas līdz 2021. gada 1. maijam.
Ziņu lente
0