Politika

Vladimira Putina svarīgākās tēzes vēstījumā Federālajai sapulcei

© Sputnik / Михаил Метцель / Pāriet pie mediju bankasЕжегодное послание президента РФ Федеральному Собранию
Ежегодное послание президента РФ Федеральному Собранию - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzrunāja Federālo sapulci. Pārsvarā viņa vēstījums skāra situāciju pandēmijas jomā. No starptautiskajiem jautājumiem prezidents skāra nedraudzīgās akcijas pret Krieviju un valsts apvērsuma mēģinājumu Baltkrievijā.
RĪGA, 21. aprīlis — Sputnik. Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzmanība uzrunā Federālajai sapulcei pārsvarā bija veltīta iekšējiem jautājumiem: veselības aprūpei, cīņai ar pandēmiju, demogrāfijai, sociālajai politikai un ekonomikai. Taču viņš skāra arī ārpolitikas un drošības jautājumus, kā arī Rietumu sankciju politiku.

Pandēmija un veselības aprūpe

Savu uzrunu Krievijas prezidents sāka ar pateicības vārdiem pilsoņiem, kuri saspringti strādā koronavīrusa pandēmijas laikā, atzīmēja ārstu milzīgo ieguldījumu, kuri pirmie saskārās ar agrāk nepazīstamo vīrusu, zinātniekus, kuri Krievijai devuši jau trīs uzticamas vakcīnas pret Covid-19, skolotājus, policistus, karavīrus un citus, augstu novērtēja cilvēku saliedētību, kuri ievēroja nogurdinošos un nepieciešamos drošības pasākumus.

Izglītība, zinātne un kultūra

Valsts vadītājs paziņoja, ka līdz 2024. gada beigām Krievijā tiks uzbūvētas vismaz 1300 jaunas skolas, kurās varēs mācīties vairāk nekā miljons bērnu, turklāt četru gadu laikā tiks iepirkti vismaz 16 tūkstoši jaunu skolas autobusu.
Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков - Sputnik Latvija, 1920, 30.03.2021
Kremlis pastāstīja par nodomu revidēt attiecības ar ASV
Krievijas augstskolās drīz parādīsies vēl 45 tūkstoši budžeta vietu, vismaz 70% no tām – reģionos.
Līdz 2024. gadam tiks piešķirti vairāk nekā 1,5 triljoni rubļu civilajiem zinātniskajiem pētījumiem, paziņoja Putins un piezīmēja, ka jau darbu sāk novatoriskas programmas valsts attīstībai vitāli svarīgos virzienos.
No šī gada vismaz 100 valsts augstskolu saņems grantus no 100 milj. rubļu apmērā studentu tehnisko parku, biznesa inkubatoru atvēršanai un mācību un laboratoriju bāzes atjaunošanai.
Kultūras nozarē Krievijā tiks veidots fonds, kas šogad finansēs apmēram 1,5 tūkstošus radošo komandu, informēja Putins.

Starptautiskā politika

Starptautiskajai politikai veltītajā vēstījuma daļā Krievijas prezidents atzīmēja, ka Krievijai ir savas intereses, kas tiks aizsargātas starptautisko tiesību ietvaros.
"Krievijas politikas jēga un saturs starptautiskajā arēnā. Par to teikšu tikai burtiski dažus vārdus, - nodrošināt mieru un drošību mūsu pilsoņu labklājībai, valsts stabilai attīstībai. Krievijai, protams, ir savas intereses, ko mēs aizstāvam un aizstāvēsim starptautisko tiesību ietvaros, kā to patiesībā dara arī citas pasaules valstis," teica prezidents.
Viņš piebilda: "Ja kāds atsakās aptvert šo acīmredzamo lietu, nevēlas iesaistīties dialogā, izvēlas egoistisku un augstprātigu toni, Krievija vienmēr atradīs iespēju aizstāvēt savu pozīciju."
Московский Кремль и небоскребы делового центра Москва-сити, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 30.03.2021
Peskovs: Putins neļaus ASV runāt ar Krieviju no spēka pozīcijas
Valsts vadītājs atzīmēja, ka mēģinājumi kašķēties ar Krieviju kļuvuši par savdabīgu sporta veidu vairākās valstīs. "Dažās valstīs ieviesta ļoti nepatīkama paraža – katrā gadījumā, bet visbiežāk – pat bez jebkāda iemesla aizskart Krieviju. kaut kads sports, jauns sporta veids – kurš kaut ko skaļāk izsauks," viņš teica.
Situāciju ar Krievijai naidīgajām akcijām Putins aprakstīja ar piemēru no Redjarda Kiplinga grāmatas.
"Mēs redzam, kas notiek reālajā dzīvē. Kā jau teicu, aizskar Krieviju te un tur, bez jebkādiem iemesliem. Protams, ap viņiem uzreiz, gluži kā ap Širhānu, grozās visādi sīki Tabakiji. Gluži kā Kiplingam. Gaudo, lai iztaptu savam suverēnam," paziņoja Putins.
Viņš pievērsa uzmanību arī Rietumu sankciju spiedienam, kas tiek izmantots politiskiem mērķiem.
"Diemžēl pasaulē, šķiet, visi jau pieraduši pie politiski motivētu nelikumīgu sankciju prakses ekonomikā, rupjiem centieniem ar spēku uzspiest savu gribu citiem," teica Putins.
Krievija, uzsvēra Putins, izturas maksimāli pieticīgi, bieži neatbild ne tikai uz nedraudzīgām ārvalstu akcijām, bet arī uz atklātu nekaunību. "Mēs gribam labas attiecības ar visiem starptautiskās saziņas dalībniekiem," Putins norādīja.
Viņš konstatēja, ka Maskava nevēlas dedzinat tiltus attiecībās pat ar oponentiem, taču, ja viņi paši to vēlas, viņiem jābūt  gataviem ātrai un stingrai atbildei.
Будьте здоровы: Путин ответил на обвинения Байдена - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2021
Video
Putins novēlēja Baidenam veselību un atbildēja ar bērnu parunu
"Arī ar tiem, ar ko attiecības mums pēdējā laikā, maigi sakot, neveidojas, - norādīja Putins. – Mēs nevēlamies dedzināt tiltus, taču, ja kāds musu labos nodomus uztver kā vienaldzību vai vājību, bet pats plāno uzspridzināt šos tiltus, (viņiem) jāzina, ka Krievijas atbilde būs asimetriskam ātra un stingra," viņš teica.
Putins brīdināja arī tos, kuri organizē provokācijas pret Krieviju.
"Jebkuru provokāciju organizatori, kas apdraud mūsu drošības pamata intereses, nodarīto noželos tā, kā jau sen neko nav nožēlojuši," uzsvēra Krievijas līderis.
Pie tam, viņš norādīja, Krievijai "pietiks pacietības, atbildības, profesionālisma, pārliecības par sevi un savu taisnību un veselo saprātu, lai pieņemtu jebkuru lēmumu".
"Tomēr ceru, ka nevienam ne prātā nenāks attiecībās ar Krieviju pārkāpt tā saucamo sarkano līniju, un to, kur tā būs iezīmēta, to mēs katrā konkrētā gadījumā noteiksim paši," atzīmēja valsts vadītājs.
Šajā kontekstā viņš skāra jautājumu par valsts apvērsuma mēģinājumu Baltkrievijā.
Putins norādīja, ka pašlaik savas gribas uzspiešana citiem pārvēršas par kaut ko bīstamāku. "Es runāju par nesen noskaidrotajiem faktiem par tiešu valsts apvērsuma organizācijas Baltkrievijā un valsts prezidenta slepkavības mēģinājumu. Raksturīgi, ka tā saucamie kolektīvie Rietumi nenosoda pat tādas skandalozas darbības. Neviens to it kā nepamana, visi izliekas, ka nekas vispār nenotiek," atzīmēja Putins.
Putins piezīmēja: nevienam ne prātā nenāk, cik daudz būtu cietušo, kā veidotos šīs valsts liktenis.
"Kas būtu, ja valsts apvērsuma mēģinājums Baltkrievijā būtu reāli sākts, uz to pusi taču gāja. Cik daudz būtu cietušo. Kā vispār būtu veidojies Baltkrievijas liktenis. Par to neviens nedomā, tāpat kā neviens nedomāja par Ukrainas likteni, kad valsts apvērsums notika tur," teica Putins.
Pēc viņa domām, attieksme pret Viktoru Janukoviču (Ukrainas bijušo prezidentu), Nikolasu Maduro (Venecuēlas prezidentu) un Aleksandru Lukašenko (Baltkrievijas prezidentu) var būt jebkāda, taču valsts apvērsumi un potliskās slepkavības pārspēj visas robežas.

Drošība un aizsardzība

Savā vēstījumā KF prezidents skara arī drošību un Krievijas armijas ekipējuma jautājumu. Viņš konstatēja, ka valsts Bruņoto spēku pilnveidošana un kvalitatīva nostiprināšana turpinās pastāvīgi. Šajā jomā iekļauta arī militārā izglītība.
Putins pastāstīja, ar ko Maskava pārsteigusi viņa kolēģi no Eiropas - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2021
Video
Putins pastāstīja, ar ko Maskava pārsteigusi viņa kolēģi no Eiropas
Prezidents pastāstīja, ka līdz 2024. gadam mūsdienīgā bruņojuma daļa armijā sastādīs gandrīz 76%, bet kodoltriādē jau šogad pārsniegs 88%.
"Kaujas dežūrā jau ir jaunākie starpkontinentālā darbības rādiusa raķešu hiperskaņas kompleksi "Avangard", lāzera kompleksi "Peresvet", pirmais pulks, pilnībā komplektēts ar smagajām starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm "Sarmat", saskaņā ar plānu, sāks kaujas dežūru 2022. gada nogalē," pastāstīja Putins.
Viņš piezīmēja, ka aizvien vairāk BS ir trieciena aviācijas kompleksu ar hiperskaņas raķetēm "Kinzhal", kuģu ar raķetēm "Kalibr". "Kaujas dežūru tuvākajā laikā sāks hiperskaņas raķetes "Cirkon". Atbilstoši plāniem turpinās darbs pie citiem mūsdienu militārajiem kompleksiem, ieskaitot "Poseidon", "Burevestnik" un citām sistēmām," teica Putins.
Valsts vadītājs uzsvēra, ka Krievija ierosina pasaulei apspriest stratēģisko un globālo stabilitāti, radīt bezkonfliktu pastāvēšanas vidi.
"Kā līderis jaunākās paaudzes kaujas sistēmu radīšanas un jauno kodolspēku attīstības jomā, Krievija vēlreiz uzstājīgi iesaka partneriem apspriest ar stratēģisko bruņojumu, globālās stabilitātes nodrošināšanas jautājumus," teica Putins.
Viņš pauda cerību, ka ANO Drošības Padomes pastāvīgo locekļu tikšanās – iniciatīva, ko Krievija izvirzīja pērn, tiks īstenota.

Krievija savus mērķus sasniegs

Uzrunas noslēgumā prezidents paziņoja, ka Krievija darīs visu, lai atvairītu koronavīrusa epidēmijas darbus, viss šim nolūkam nepieciešamais ir.
Эсминец ВМС США Carney в морском порту Одессы - Sputnik Latvija, 1920, 16.04.2021
KF aizsardzības ministrs ziņo par ASV un NATO spēku savilkšanu pie Krievijas robežām
"Neviens pasaulē nezināja ar kādu nelaimi mums nāksies saskarties. Taču mēs, Krievijas pilsoņi, jau esam darījuši daudz un darīsim visu iespējamo, lai atvairītu epidēmijas draudus. Šim nolūkam mūsu valstij ir uzticams potenciāls, kas radīts agrākajos gados veselības aprūpē, zinātnē, izglītībā, rūpniecībā. Mums, neapšaubāmi jāiet uz priekšu," teica Putins.
Viņš uzdeva valdībai līdz jūlijam izstrādāt pasākumus Krievijas sociāli ekonomiskās attīstības mērķu sasniegšanai.
Viņš uzsvēra, ka pašreizējā darbā jāpatur prātā Krievijas stratēģiskās un nacionālās attīstības mērķi, turklāt ir jāpilnveido šo mērķu sasniegšanas mehānismi.
"Esmu pārliecināts: mēs kopā iesim uz priekšu un izpildīsim visus uzdevumus, ko esam sev nosprauduši," teica prezidents.
Ziņu lente
0