ASV valsts sekretārs stāsta par "jaunu konflikta teātri" ar Krieviju Arktikā

© Sputnik / Vera Kostamo / Pāriet pie mediju bankasБелый медведь на льдине в Северном Ледовитом океане
Белый медведь на льдине в Северном Ледовитом океане - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretārs uzskata, ka Krievija izmanto klimata pārmaiņas, lai mēģinātu kontrolēt jaunas teritorijas.
RĪGA, 21. aprīlis — Sputnik. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens paziņoja, ka Arktikā, iespējams, radīsies "jauns konflikta teātris", ņemot vērā klimata pārmaiņas un Krievijas augošo lomu, vēsta RIA Novosti.
"Februārī Krievijas gāzes tankkuģis pirmo reizi vēsturē izgāja pa arktisko Ziemeļu jūras ceļu. Vēl nesen šis maršruts bija kuģojams tikai dažas nedēļas gadā. Taču, tā kā Arktikā kļūst siltāks divreiz ātrāk nekā vidēji pasaulē, šis periods kļūst aizvien ilgāks," teica Blinkens savā klimatam veltītajā runā.
Остров архипелага Северная Земля, Арктика - Sputnik Latvija, 1920, 16.04.2021
Viedoklis
"Gaidām tehniku augustā": amerikāņi gatavojas izsēsties Arktikā
ASV valsts sekretārs apgalvoja, ka Krievija "ekspluatē šīs pārmaiņas, lai mēģinātu kontrolēt jaunas teritorijas, modernizē savas bāzes Arktikā un būvē jaunas, tostarp vienu – 300 jūdžu attālumā no Aļaskas".
Pēc Blinkena vārdiem, klātbūtni Arktikā paplašina arī Ķīna.  
Iepriekš Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu konstatēja, ka ASV audzē karakuģu klātbūtni Arktikā. Viņš norādīja, ka militāri politiskā situācija reģionā kļūs sarežģīta, ņemot vērā pasaules lielvaru konkurenci par piekļuvi resursiem un transporta komunikācijām. Krievija aizsardzības spēju stiprināšanai un savu nacionālo interešu nodrošināšanai aktīvi attīsta Ziemeļu floti, viņš uzsvēra.
Krievijas Ārlietu ministrija pauda bažas par to, ka ASV paplašina militāro klātbūtni Arktikas reģiona, un atzīmēja: Maskava vēlas, lai tā jorpojām būtu miermīlīgas sadarbības zona.
Ziņu lente
0