Norvēģi sašutuši par tirdzniecības centru diskrimināciju Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovОчередь на вход в торговый центр в Риге
Очередь на вход в торговый центр в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 10.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Norvēģijas tirdzniecības kamera Latvijā atgādināja valdībai, kādas investīcijas atnesuši norvēģi un nosodīja "lēmumus, kas diskriminē ārvalstu investorus".
RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Latvijas valdības lēmumi ietekmēs ārvalstu investīciju tālāku piesaisti, komerciālo telpu sektoru un visu Latvijas konkurētspēju reģionā, paziņoja Norvēģijas tirdzniecības kamera Latvijā vēstulē valdībai, stāsta ВВ.lv.
Atgādināsim, ka no 7. aprīļa Latvijā ļauts strādāt veikaliem ar platību līdz 7 tūkstošiem kvadrātmetru un atsevišķām ieejām. Tātad atļauja nekādi neattiecas uz daudzajiem TC īrniekiem, kuri gaida dīkstāvē kopš pērnā gada decembra. Vēl vairāk, valsts nav sniegusi nekādu finansiālo palīdzību tirdzniecības centriem. Investori sūdzas par negodīgu konkurenci un netaisnīgu attieksmi pret ārvalstu tirdzniecības tīkliem.
Самолет Airbus a220-300 авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija, 1920, 07.04.2021
Lidmašīnas nelido, taču jākontrolē: Civilās aviācijas aģentūrai piemeta naudu
Vēstulē, ko parakstījis kameras valdes priekšsēdētājs Matīss Kukainis, tiek atbalstīts Latvijā strādājošo tirdzniecības centru aicinājums valdībai kompensēt ierobežojumu radītos zaudējumus.
Uzņēmēju pārstāvji uzsvēra, ka Norvēģija ir viens no lielākajiem ārvalstu investoriem Latvijā – ieguldījumu summa patlaban pārsniedz 350 miljonus eiro.
Vēstulē atzīmēts, ka norvēģu investoru vidū daudzi ieguldījuši līdzekļus nekustamo īpašumu jomā, arī Latvijā strādājošo tirdzniecības centru attīstībā. Runa ir par investīcijām Latvijas tautsaimniecībā un pilsētvides attīstībā vairāk nekā 100 miljonu apmērā, kā arī daudzi miljoni godprātīgi samaksātu nodokļu.
Uzņēmēji uzskata: Latvijas valdības pandēmijas periodā pieņemtie noteikumi, kas ierobežo tirdzniecības centru darbību, negatīvi ietekmējuši centru darbību, liedzot tiem strādāt savā nozarē un saņemt ienākumus, kas ļautu segt to uzturēšanai vajadzīgos izdevumus.

Nevienlīdzīgs stāvoklis

Vēstules autori uzsver: aizvadītajā nedēļā pieņemtais valdības lēmums ļaut atvērt tirdzniecības vietas ārpus tirdzniecības centriem vēl pasliktina situāciju un negodīgu konkurenci.
Очередь на вход в торговый зал супермаркета Rimi в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2021
Uzņēmēji nosauca bezjēdzīgākos Covid-19 ierobežojumus
Tāpat norādīts, ka lielie tirdzniecības centri nav tikai ēkas, tā ir svarīga infrastruktūra mazumtirdzniecības ekosistēmā, un to bankrota gadījumā cietīs ne tikai ārvalstu investori, bet arī iedzīvotāji – mazie uzņēmumi un nomnieki, mazumtirdzniecības uzņēmumi un piegādes ķēdītēs nodarbinātie.
Valdības diskriminējošie lēmumi grauj Latvijas tēlu. Tas ietekmēs ārvalstu investīciju piesaistīšanu Latvijai ilgtermiņa perspektīvā, nopietni ietekmēs visu komerciālo objektu sektoru, kā arī Latvijas konkurētspēju reģionā, norāda vēstules autori.
Norvēģijas tirdzniecības kameras Latvijā mājas lapā pieejamā infromācija liecina, ka starp organizācijas locekļiem ir kompānija "Linstow Baltic", kas apkalpo tirdzniecības centru "Origo". Tirdzniecības centru "Alfa" un "Mols" īpašnieks ir norvēģu kompānija "AMD Holding".
Ziņu lente
0