Kādas šogad ir odu un ērču perspektīvas Latvijā?

Клещ - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz ar pavasara siltumu atgriežas odu un ērču problēma. Tiesa, problēma ir cilvēkiem, ne minētajiem nedraugiem. Odi un ērces ir teicami pārziemojuši.
RĪGA, 5. aprīlis — Sputnik. Entomologs Voldemārs Spuņģis intervijā Latvijas Radio pastāstīja, kā valstī pēc ziemošanas spalgajā salā jūtas odi un ērces. Izrādījies, ka asinssūcējiem klājas labi, un cilvēkiem jābūt gataviem aizsardzībai, vēsta Rus.lsm.lv.
Исследование клещей в паразитологической лаборатории - Sputnik Latvija, 1920, 09.08.2020
Ķīna brīdina par ērču izplatīta nāvējoša vīrusa uzliesmojumu
Spuņģis atzīmēja, ka sniega ziemā bija daudz, tāpēc odi un ērces omulīgi pārziemojuši. Tagad odu skaits Latvijā būs atkarīgs no lietus daudzuma pavasarī. Ja mitrums nemazināsies, odu saimes savairosies, pateicoties peļķēm.
Ja laiks būs sauss, pavisam atbrīvoties no odiem gan neizdosies, tomēr vasarā kukaiņu būs manāmi mazāk.
Savukārt, taujāts par ērcēm, entomologs attrauca īsi – cik daudz aizmigušas, tik arī pamodīsies.
Vecākiem Latvijā ir iespēja bez maksas vakcinēt bērnus no ērču encefalīta. Vakcīna pieejama novados, teritorijās, kur, saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, vērojams lielākais inficēšanās gadījumu skaits.
Ko darīt, lai nevāktu ērces
Tiem, kuri vasarā gatavojas sēņot un ogot, biologi iesaka neizraudzīties gaišu apģērbu gājieniem uz mežu. Speciālisti novērojuši, ka ērces kaut kāda iemesla dēļ ir vienaldzīgas pret tumšu apģērbu un dod priekšroku gaišiem toņiem. Tomēr mediķi biologiem nepiekrīt. Viņi atspēko ērču "gaumi" apģērbā un apgalvo, ka labāk vilkt gaišu apģērbu, jo posmkājus daudz vieglāk ievērot uz baltas, nevis melnas jakas.
Клещ - Sputnik Latvija, 1920, 20.06.2020
Nosaukti bīstamākie ērču izplatības reģioni Latvijā
Apģērbam cieši jāpieguļ ķermenim un jānosedz atklātas ādas zonas. Īpaši jāpasargā kājas, jo ērces mīt zālē.
Tiesa, biologiem zināmi vēl daži triki, kas palīdz piekrāpt asinssūcējus. Eksperti iesaka iespēju robežās pirms gājiena uz mežu ielikt kādu apģērba elementu skudru pūznī, jo skudru izdalījumu smaka var atbiedēt ērces. Tāpat tām nepatīk saldas ziedu un pikantas smaržas. Protams, jāpatur prātā arī visi iespējamie repelenti. Turklāt speciālisti atgādina: tie jāizmanto ne tikai mežā, bet arī parastā piknikā.
Tāpat atgādināsim, ka cīņā ar ērcēm kūlas dedzināšana nelīdzēs. Pērnās zāles ugunsgrēku kontrolēt nav iespējams, tas nogalina kukaiņus un iznīcina putnu ligzdas, kā arī ierastās ligzdošanas vietas. Pretēji izplatītajiem mītiem, kūlas dedzināšana nepalīdz uzlabot arī augsnes auglību.
Ziņu lente
0