Viedoklis

Kāpēc Krievijas "Sarmat" vajadzētu lidot pāri abiem planētas poliem

© Sputnik / Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasЗапуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк»
Запуск ракеты «Сармат» с космодрома «Плесецк» - Sputnik Latvija, 1920, 03.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā smagā starpkontinentālā ballistiskā raķete "Sarmat" ar darbības rādiusu līdz 18 000 km gatavojas izmēģinājumiem. Tiem sekos sērijveida ražošana un kaujas dežūras Stratēģiskajos raķešu spēkos.
30. martā valsts korporācijas "Roskosmos" vadītājs Dmitrijs Rogozins paziņoja, ka jaunās SBR RS-28 "Sarmat" izmēģinājumi sāksies tuvākajā laikā, patlaban sākti to sagatavošanās darbi, pastāstīja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Smagās šahtas bāzes SBR "Sarmat" kompleksa lidojuma un konstrukcijas izmēģinājumu noslēgums un sērijveida ražošanas sākums ieplānots 2021. gadā. nākamgad jaunā raķete ar hiperskaņas planējošajiem blokiem "Avangard" sāks kaujas dežūras stratēģiskajos raķešu spēkos. Varenā "Sarmat" nomainīs leģendāro "Voevoda" (NATO klasifikācijā – SS-18 "Satana"), kas jau vairāk nekā 32 gadus sargā valsts drošību ar kodolsavaldīšanas metodēm.
Истребитель F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2021
Viedoklis
Pat nemēģiniet atdarināt: F-35 trāpījis pats sev no lielgabala. Zaudējumi – 2,5 miljoni
"Sarmat" palaišanas izmēģinājumi noslēdzās Pļeseckas kosmodromā 2018. gada martā, un 2019. gada decembrī SRS komandieris ģenerālpulkvedis Sergejs Karakajevs ziņoja, ka pirmais raķešu pulks gatavojas pārejai pie jaunajiem kompleksiem. Viņš piezīmēja, ka "Sarmat" konstrukciju un taktiski tehniskās īpašības jau vairākus gadus apgūs Krievijas vadošajās militārajās augstskolās.
Raķete ar 208 tonnu starta masu un lietderīgo kravu apmēram 10 tonnu apmērā (178 tonnas – degviela) ļauj izdarīt triecienu pretinieka objektiem līdz 18 tūkstošu kilometru attālumā. "Sarmat" saņems veselu kaujas bloku līniju, ieskaitot jaunās paaudzes hiperskaņas blokus.
Pārsvarā "Sarmat" paredzētais hiperskaņas "Avangard" jau uzņemts kaujas dežūrā Dombarovas raķešu divīzijā. SBR šahtas radītas, ņemot vērā masveida kodoluzbrukumu pozīciju rajonam. Tātad tās ir gandrīz neiznīcināmas.

Salīdzinošā analīze

"Sarmat" nav analogu citās valstīs. Piemēram, amerikāņu cietās degvielas SBR Minuteman III darbības rādiuss ir aptuveni 10 tūkstoši kilometru, un pat pēc vairākiem modernizācijas posmiem nesasniedz Krievijas "Voevoda" līmeni. Jaunais projekts GBSD (Ground Based Strategic Deterrent) tiek izstrādāts, tomēr ir skaidrs, ka tā ar "Sarmat" nespēj sacensties. Jauno Krievijas kompleksu "Sarmat" būtu korekti salīdzināt ar Krievijas "Voevoda".
Испытание гиперзвуковой ракеты Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2021
Viedoklis
"Cirkon" virs Barenca jūras salicis punktus uz "i"
Stratēģisko raķešu spēku veterāns spēj nogādāt "smagās" klases kaujas blokus 11 tūkstošu km attālumā, bet "Voevoda" monobloka lādiņš var satriekt pretinieka objektus 16 tūkst. km attālumā. "Sarmat" nes par 2 tonnām lielāku derīgo kravu, lido ātrāk un par 2 tūkstošiem km tālāk.
Jaudas ziņā "Vojevoda" un "Sarmat" ir līdzīgi (katras raķetes krava ļauj likvidēt teritoriju Teksasas platībā). Grūtāk ir salīdzināt "ieskriešanās" posmu, SBR spēku pārvarēt sistēmas Aegis, THAAD un citi. Precīzi dati atklātos avotos nav pieejami, tomēr smagās klases raķetes "pienākums" ir ātri pārvarēt esošās un perspektīvās PRA sistēmas un precīzi trāpīt mērķī ("Voevoda" iespējamā novirze – 500 metri). Zināms, ka "Vojevoda" bloki tuvojas mērķī viltus elementu mākonī. Domājams, "Sarmat" ir principiāli jauni aizsardzības un maskēšanās līdzkekļi. Pats galvenais – jaunā SBR nes relatīvi patstāvīgos hiperskaņas blokus.
"Sarmat" principiāla atšķirība no "Voevoda" – tā paredzēta arī precīzam konvencionālajam triecienam. Ņemot vērā ātrumu atmosfērā – aptuveni 15 Mahus, bloka kinētiskā enerģija garantē milzu kaitējumu bez apvidus radioaktīvā piesārņojuma. Jauno SBR skaits ir paredzams.
Военнослужащие армии Литвы, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2021
Viedoklis
Uz krievu lielgabalu dārdiem NATO Baltijā atbild ar karantīnu
Saskaņā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas datiem, 1998. gadā bija izvērsta 58 SBR R-36M2 "Voevoda" ar četru tipu ladiņiem – no "smagā" monobloka līdz "aptverei" – desmit "vieglajiem lādiņiem ar jaudu līdz 800 kilotonnām. Pašreizējā situācija pasaulē ļauj prognozēt raķešu RS-28 analoģiska skaita sērijveida ražošanu. Ieriekš amerikāņu kanāls CNBC ar atsauci uz ASV izlūkdienestiem stāstīja par 60 "Sarmat". Lai nu būtu, kā būdams, Līgums NEW START nosaka maksimālo SBR un kaujas bloku skaitu Krievijā – 700 izvērstas starta iekārtas un 1550 kaujas bloki (60% - stratēģiskajos raķešu spēkos). Neatkarīgi no Krievijas SBR kopskaita, "Sarmat" jauda neapšaubāmi būs nesasniedzama, "olimpiska", pateicoties to darbības rādiusam, manevrētspējai un sadalošos kaujas bloku lielajam skaitam.
Izdevums Military Watch izcēla Krievijas jaunā kompleksa fantastiskās īpašības: "Raķete "Sarmat" pārvietosies aptuveni 10 Mahu ātrumā, "Avangard" nogādās lādiņus pie mērķa aptuveni 20 Mahu ātrumā... "Sarmat" nesīs vairākus kodollādiņus, ar ko pietiks, lai ar vienu triecienu padarītu par tuksnesi teritoriju Francijas platībā. "Avangard" nesīs vienu masīvu 2 t smagu lādiņu, apmēram 3-4 reizes jaudīgāku nekā "Sarmat". Tātad "Avangard" izdara triecienu ātrāk, un tas ir koncentrētāks, bet "Sarmat" varēs likvidēt mērķus lielākā platībā. Abu platformu starpības ļaus tām pildīt uzdevumus, savstarpēji papildinot vienai otru."

Uzmanība pievērsta lielam agresoram

Izdevums "The National Interest" aprakstīja "Sarmat" kā izcilāko visa Krievijas stratēģiskā bruņojumā starpā, kas radīts, lai likvidētu kodolkara līdzekļus. Pentagons saprot, ka nopietna konflikta gadījumā Krievija palaidīs "Sarmat" pret ASV teritoriju – starta iekārtu un visu 450 raķešu Minuteman III garantētai likvidēšanai. Amerikāņu eksperti lēš, ka viena SBR RS-28 "Sarmat" spēj nogādāt 7,5 megatonnas kodolieroču, kas nesīs 35-37 miljonu ASV pilsoņu nāvi, bet desmit raķetes spēs likvidēt visu valsti (pat GKS un JKS aktīvas pretdarbības apstākļos). Atgādināšu: Krievijas SRS ir pastāvīgi gatavi vienlaikus palaist vairākus desmitus raķešu R-36M "Voevoda", neskaitot citu tipu stratēģiskās SBR.
Международные учения Sea Breeze - 2019 в Одессе - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2021
Viedoklis
Kā Krievija atbildēja uz NATO un Rumānijas Jūras spēku mācībām
Pēc 60 sekundes ilgas pārejas kaujas gatavības režīmā (zibenīga reakcija nepieciešama atbildes/pretdarbības kodoluzbrukumam) un starta "Sarmat" spēj lidot, apejot PRA zonas pa neprognozējamām trajektorijām, pat pāri Dienvidpolam. Ar 15 Mahu ātrumu manevrējošo hiperskaņas bloku pārtveršana nav iespējama, ņemot vērā domājamā pretinieka atpalikušās tehnoloģiskās bāzes dēļ.
Krievijas SRS attīstībā nākas ņemt vērā ASV kodolraķešu potenciāla atjaunošanos un turbulento ārpolitiku, Vašingtonas izstāšanos no Līguma INF vidēja darbības rādiusa amerikāņu raķešu iespējamo dislokāciju Eiropā.
Ziņu lente
0