Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas vadītājs par RT vietnes aizliegumu

CC0 / pixabay / Просмотр телевизора
Просмотр телевизора - Sputnik Latvija, 1920, 02.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NEPLP prasība TV un interneta pakalpojumu sniedzējiem bloķēt vietnes, kas retranslē Krievijas kanālus, ir atklātas cenzūras izpausme un nav saistīta ar cīņu pret pirātismu, paziņoja Ilmārs Mulss.
RĪGA, 2. aprīlis - Sputnik. Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas priekšsēdētājs Ilmārs Mulss sniedza paskaidrojumus saistībā ar Krievijas televīzijas kanālu bloķēšanu internetā. Pēc viņa domām NEPLP rīkojums pārkāpj Satversmi. Viņaprāt, Satversmes tiesa ir vienīgais veids apstrīdēt šo aizliegumu. Tāpat viņš piekrita tam, ka šādas NEPLP aktivitātes attiecībā uz Krievijas medijiem iemesls ir Nacionālā bloka pārstāvju klātbūtne padomē.
Latvijā ne vien bloķēja piekļuvi RT telekanāliem, bet arī slēdza piekļuvi RT kanāliem internetā. Līdz ar rt.com tika nobloķēti rus24.tv, ntv.ru un pat teledays.net - serviss, caur kuru var skatīties Krievijas televīzijas kanālus. Vietņu melnais saraksts publicēts Latvijas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) portālā.
Офис телеканала RT в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2021
Represijas turpinās internetā: Latvija bloķē vietni "RT krievu valodā"
RT bloķēšanu internetā skaidro ar Latvijas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes iepriekšējo lēmumu ES sankciju dēļ. Runa ir par ziņu aģentūras "Rossija segodņa", ģenerāldirektoram Dmitrijam Kiseļovam 2014. gadā uzliktajām sankcijām. Šajā gadījumā, tāpat kā situācijā ar krievvalodīgo žurnālistu aizturēšanām Latvijā, šīs bloķēšanas ir ne vien aiz ausīm pievilktas, bet izskatās vispār neiedomājamās.
31. martā, Latvijas teritorijā daži lietotāji nevarēja piekļūt vietnēm no "melnā saraksta", turklāt dažiem tās joprojām darbojās. Situāciju noskaidroja Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas vadītājs Ilmārs Mulss radio Baltkom ēterā.
Mulss atzīmēja, ka NEPLP mājaslapā izvietotais bloķēto vietņu saraksts pēdējās dienās patiešām tika papildināts. Ja agrāk tur pārsvarā bija vietnes, kas izplata saturu, pārkāpjot autortiesības, tā saucamās pirātiskās vietnes, tad tagad sarakstā iekļuvušas raidorganizāciju vietnes, kuras ir tiesīgas izplatīt savus raidījumus Krievijas teritorijā un ārpus tās.
Mulss uzsvēra, ka NEPLP prasījums bloķēt Krievijas kanālu vietnes ir atklātas cenzūras izpausme, tā nav saistīta ar cīņu pret pirātismu vai ar nelikumīgu programmu izplatīšanu.
"NEPLP prasība nav vērsta pret nelikumīgām darbībām, tā ir akcija pret raidorganizācijām, un tā jau ir atklāta cenzūra," sacīja Mulss.
Viņš paziņoja, ka no vēstulēm interneta pakalpojumu sniedzējiem nav skaidrs, uz kura pamata NEPLP pieprasa bloķēt Krievijas kanālu vietnes, tajās nav nekādu atsauču uz likumiem.
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2021
Kur ir reakcija uz nepilsoņu segregāciju? Krievija pārmet EP komisāram
"Šajā konkrētajā gadījumā tas nav likuma par elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem 21. panta pārkāpums, kurā skaidri teikts, kādos gadījumos vietne tiek bloķēta. Šeit jau ir Satversmes pārkāpums, kur teikts, ka cenzūra Latvijā ir aizliegta," sacīja Mulss.
Viņš skaidroja, ka gadījumā, ja interneta pakalpojumu sniedzējs atteiksies izpildīt NEPLP prasību par noteiktu vietņu bloķēšanu (un tādi gadījumi bijuši), tam var tikt uzlikts naudas sods, ko, protams, vēlāk var apstrīdēt tiesā, taču operatori diez vai griezīsies tiesā, jo tie ir atkarīgi no NEPLP citos jautājumos.
Raidījumā tāpat atzīmēja to faktu, ka NEPLP un Kultūras ministriju kontrolē Nacionālā apvienība, kas tradicionāli uzstājas pret visu krievu Latvijā. Mulss piekrita tam, ka tā ir diezgan bīstama parādība, kad viena partija kontrolē divas lielas struktūras un faktiski pārvalda mediju sfēru.
Diskusijas noslēgumā Mulss atzīmēja, ka vietņu bloķēšana līdzinās cīņai ar vējdzirnavām, jo tām tik un tā varēs piekļūt. Ja Latvijai nepatīk kādu programmu saturs, tai ir jāveido alternatīvais saturs savos resursos.
Ziņu lente
0