Gaidāmi lieli zaudējumi: ko darīs Klaipēdas osta bez baltkrievu minerālmēsliem

© Foto : Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijaКлайпедский морской порт
Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija, 1920, 01.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievu kravas Klaipēdas ostā veido trešdaļu no kopējā kravu apjoma, gadījumā ja tās tik atdotas Krievijai, Lietuvai nāksies meklēt alternatīvas.
RĪGA, 1. aprīlis - Sputnik. Ja 8-10 milj. tonnu Baltkrievijas minerālmēslu aizies uz Ustjlugas ostu, tās kļūs par lielu izaicinājumu Klaipēdai, paziņoja Klaipēdas Jūras ostas direkcijas vadītājs Alģis Lataks, vēsta Obzor.lt.
Iepriekš Rosmorrečflot vadītājs Andrejs Lavriščevs ziņoja, ka tiek apspriests jautājums par termināļa būvniecību Ustjlugā baltkrievu minerālmēslu tranzītam.
Контейнерный поезд - Sputnik Latvija, 1920, 31.03.2021
Deputāts: bez kravu tranzīta Latvijai draud sociālā degradācija
"Protams, ja Ustjlugā uzbūvētais minerālo mēslojumu pārkraušanas termināls būs paredzēts kravai, ko patlaban pārkrauj caur Klaipēdas ostu, zaudējumi būs lieli. Pārkrauto baltkrievu kravu apjoms Klaipēdā sastāda aptuveni trešdaļu no kopējā tranzīta, bet pamatdaļa ir beramkravas, kas droši vien var tikt pārkrautas Ustjlugas ostā," komentēja situāciju Klaipēdas jūras ostas direkcijas vadītājs Alģis Lataks.
Pēc viņa domām, minerālmēslu tranzīts caur Ustjlugu baltkrieviem izmaksās dārgāk.
"Jāņem vērā, ka šis terminālis atrodas tālu, ekonomiski tas būs pilnīgi neizdevīgi, dzelzceļam jāsaņem dotācijas un tā tālāk. Taču par to jau kādu laiku tiek runāts," piebilda Lataks.
Viņš vērsa uzmanību, ka Krievija jau kādu laiku plāno pārkraut savas un citu valstu kravas caur pašmāju termināļiem, un Krievijas kravu apjomi Klaipēdā samazinās. 2000. gadā lielākā daļa kravu Klaipēdas ostā bija no Krievijas, īpaši metāli, taču ar laiku to apjomi samazinājās, un to vietā parādījās citi. Ja baltkrievu minerālmēslu tranzīts aizies uz Krieviju, Klaipēdai arī būs jāmeklē alternatīvas.
Krievija un Baltkrievija februāra vidū parakstīja starpvaldību vienošanos par baltkrievu naftas produktu pārkraušanu caur Krievijas jūras ostām. Tā noslēgta uz trim gadiem ar automātiskas pagarināšanas iespēju.
Dokuments paredz, ka minimālos garantētos apjomus puses saskaņo kārtējam gadam ne vēlāk kā iepriekšējā gada novembrī. 2021. gadā saskaņots apjoms 2 miljonu tonnu apmērā.
Рижский свободный порт - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Pēc pusgada būs skaidrs, kas notiks ar kravu tranzītu Latvijā
Triju gadu laikā plānots nogādāt 2,9 milj. tonnu mazuta no Moziras NPR un 0,96 milj. tonnu naftas produktu eļļu no Novopolockas NPR caur Sanktpēterburga ostu. Ustjlugas osta pārkraus 4,3 milj. tonnu benzīna no Moziras NPR un 0,4 milj. tonnu solāreļļas no Moziras NPR un 1,3 milj. tonnu – no Novopolockas NPR. Līdz ostām naftas produktus nogādās dzelzceļš.
Krievijas stividori, treideri un pārvadātāji piedāvāja atlaides apmaiņā pret garantētiem Baltkrievijas naftas produktu pārkraušanas apjomiem, lai nodrošinātu paritāti ar kravu tranzīta izmaksām caur Baltijas ostām.
Baltkrievija ir gatava izvērtēt termināļa būvdarbus Ļeņingradas apgabalā par līdzekļiem, kas ietaupīti no Krievijas piešķirtā kredīta BelAES būvdarbiem, teica Lukašenko, tiekoties ar reģiona gubernatoru Aleksandru Drozdenko. Savukārt gubernators uzskata, ka Baltkrievija varētu iesaistīties projektos, kas reģionā jau tiek īstenoti, piemēram, Ustjlugas ostā.
Ziņu lente
0