Viedoklis

Pavasaris Igaunijā: amerikāņi raida "brīvības skaņas"

© AFP 2023 / US AIR FORCEБомбардировщик B-52
Бомбардировщик B-52 - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visnotaļ eksaltētie igauņu mediji nodēvējuši par "mesiju" amerikāņu bumbvedēju B-1 lidojumu valsts gaisa telpā. Labi vēl, ka neieteica skaitīt lūgšanas inversijas strūklām.

Pirms daudziem gadiem Igaunijā nepacietīgi gaidīja, kad valsts gaisa telpā parādīsies amerikāņu iznīcinātāji F-16, kas ieradās no Aviano bāzes Itālijā.

Toreizējais vietējo Gaisa spēku komandieris Jāks Tarjens paziņoja, ka tie nes uz saviem spārniem "brīvības skaņas", atzīmēja radio Sputnik autors Nikolajs Nikolajevs. Viņam vajadzētu dzejoļus sacerēt, bet viņš karavīra formu uzvilcis – lūk, kāda "maigās sirds nelaime".

Marta sākumā pavasarīgās Igaunijas debesis pārsvītroja divu amerikāņu bumbvedēju B-1 atstātās inversijas pēdas. Visnotaļ eksaltētie igauņu mediji nodēvējuši par "mesiju" amerikāņu bumbvedēju B-1 lidojumu valsts gaisa telpā. Labi vēl, ka neieteica skaitīt lūgšanas inversijas strūklām. Viņiem pat tāda doma varēja ienākt prātā.

Ja atstāsim malā vietējo žurnālistu un karavīru romantisko pasauli, notikumiem Igaunijas gaisa telpā vajadzētu radīt nopietnas pārdomas.

Pirms neilga laika ASV Bruņoto spēku vadība ierunājās par jauna pavērsiena risku kodolkonfrontācijā ar Krieviju. Tas nozīmē, ka atkal varētu sākt kaujas dežūras un Krievijas robežu virzienā dosies stratēģiskie bumbvedēji B-52.

Tamlīdzīgi lidojumi gar PSRS robežām bija ierasta parādība līdz 1991. gadam, un tagad, spriežot pēc visa, tie ir atsākti. Bārksdeilas aviobāzē (Luizinānas štats) dislocētie B-52 tika manīti Baltijas valstu debesīs kopīgās operācijās ar NATO Gaisa spēkiem ar mērķi izspēlēt nosacītā pretinieka stratēģisko bumbvedēju pārtveršanu. Patlaban šai "misijai" pievienojušies arī B-1. domājams, ar mērķi vēlreiz nodemonstrēt gan sabiedrotajiem, gan potenciālajiem pretiniekiem, ka ASV uzskata Baltijas valstis par savu stratēģisko interešu zonu.

Военнослужащие ВС РФ контролируют загрузку ракеты транспортно-заряжающий машиной на самоходную пусковую установку оперативно-тактического ракетного комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija, 1920, 11.03.2021
Viedoklis
Lietuva aiziet mežos: kāpēc Krievijai vajadzīga jauna divīzija Kaļiņingradas apgabalā
Ar to vien ASV Gaisa spēku okupācija Igaunijas debesīs nebeidzas – to komandieri izlēmuši, ka trieciena bezpilota lidaparāti MQ-9 Reaper dislocēsies Igaunijā. Šim nolūkam dronus pārvietoja šurp no Polijas kopā ar personālu un palīgiekārtām. MQ-9 Reaper ir daudzfunkcionālais bezpilota lidaparāts ar tālvadības sistēmu, kas tiek izmantots mērķu iznīcināšanai un izlūkošanas datu savākšanai.

Jāpiebilst, ka Emari aviobāze jau sen ir pārvērsta par ASV Gaisa spēku pastāvīgo treniņu centru. Tās attīstībai un apkalpošanai no ASV budžeta ik gadus tiek piešķirti miljoniem dolāru.

Vēl viens skaitlis: no 2015. gada ASV tādas "aizsardzības sadarbības" programmām ar Igauniju piešķīrušas vairāk nekā 200 miljonus dolāru. Plānots, ka nākotnē objektu saraksts varētu paplašināties – tas atkarīgs no amerikāņu vēlmēm un vajadzībām. Gribētos pievērst īpašu uzmanību – "no amerikāņu vēlmēm un vajadzībām". Šķiet, tāds ir pamats visam, kas notiek uz igauņu zemes un igauņu debesīs.

Ziņu lente
0