Identificēti latviešu soda vienību dalībnieki, kas piedalījās genocīdā Žestjanaja Gorka

CC BY-SA 4.0 / Egorova-av-82 / Братская могила советских воинов, партизан и жертв фашизма в окрестностях деревни Жестяная Горка
Братская могила советских воинов, партизан и жертв фашизма в окрестностях деревни Жестяная Горка - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai CIP atbildēs par to, ka glāba no taisnās tiesas skandalozāko "pensionēto bendi" – Jāni Cīruli, kurš piedalījās masveida slepkavībās Žestjanaja Gorka ciemā.

RĪGA, 23. marts — Sputnik. Izmeklētājiem Krievijā izdevies noskaidrot trīsdesmit triju soda vienību dalībnieku personības, kuri bija iesaistīti genocīdā Žestjanaja Gorka ciemā Lielā Tēvijas kara gados.

Piecpadsmit no viņiem jau ir miruši, pastāstīja Krievijas Izmeklēšanas komitejas (IK) priekšsēdētājs Aleksandrs Bastrikins intervijā RIA Novosti. Pārējie noziedznieki tiek meklēti.

Kā zināms, starp cilvēkiem, kuri piedalījās civiliedzīvotāju apšaušanās Žestjanaja Gorka ciemā, ir liels skaits nacistu kolaboracionistu no Latvijas. Skandalozākais no viņiem ir Ulmaņa armijas vecākais leitnants, no 1941. gada – 16. Zemgales policijas bataljona loceklis, pēc tam – 15. SS latviešu divīzijas virsnieks Jānis Cīrulis. Nesen Krievijas vēsturnieks un fonda "Vēsturiskā atmiņa" vadītājs Aleksandrs Djukovs savā pārskatā "Bendes pensijā" pastāstīja, ka pēc kara Cīruli, organizācijas "Daugavas Vanagi" aktīvu locekli, savervēja CIP un izmantoja kā aģentu izlūkošanas darbībai pret PSRS.

Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2021
Pārskats: CIP vervēja slepkavas no SS latviešu leģiona

Krievijas IK oficiālā pārstāve Svetlana Petrenko pēc fonda "Vēsturiskā atmiņa" atskaites prezidentācijas apstiprināja: Cīrulis piedalījies genocīdā Žestjanaja Gorka ciemā.

"Mēs jau redzam, ka daži no pārskatā minētajiem vārdiem izmeklēšanai ir pazīstami: piemēram, krimināllietas materiālos noskaidrots, ka bijušais bende no SS Latviešu legiona Jānis Cīrulis ir piedalījies civiliedzīvotāju masu slepkavībās ciema Žestjanaja Gorka rajonā Novgorodas apgabalā," atzīmēja Petrenko.

Nav tikai zināms, kā atbildēs ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde, kuras atslepenotos dokumentus par Cīruļa pakalpojumu izmantošanu savā parskatā citēja Djukovs.

Starp citu, fonda "Vēsturiskā atmiņa" pārskatā izskanējuši arī citi amerikāņiem neērti jautājumi, piemēram, par to, kāpēc izbeigta krimināllieta ASV 70. gados par Viļa Haznera dalību Holokaustā, kurš 1941.-1943.gg. dienēja Rīgas policijā un bija ebreju slepkavību līdzdalībnieks? Pēc kara viņš kļuva par CIP aģentu – par to liecina Djukova publicētie dokumenti.

Vai ar to, kā CIP pievēra acis uz faktu, ka vēl viens amerikāņu aģents, Roberts Štiglics, Latvijas politiskās policijas aģentūras nodaļas bijušais vadītājs, tāpat bija iesaistīts Holokaustā?

Ziņu lente
0