Eiropas komisārs: "Sputnik V" ES nav vajadzīga

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasГруз с российской вакциной Sputnik V на складе грузового терминала аэропорта
Груз с российской вакциной Sputnik V на складе грузового терминала аэропорта - Sputnik Latvija, 1920, 23.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienībā jau reģistrētas četras vakcīnas, un savienības teritorijā jāražo tās, nevis "Sputnik V", uzskata Eiropas komisārs.

RĪGA, 23. marts – Sputnik.  Krievijas izstrādātā vakcīna "Sputnik V" Eiropā nebūs vajadzīga, jo ES jau reģistrēti četri citi preparāti, ar ko būs pietiekami, lai sasniegtu kolektīvo imunitāti no Covid-19, Eiropas Komisijas iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons paziņoja telekanāla TF1 ēterā.

"Tā kā mēs esam kontinents, kurā ir lielākais medicīniskā regulatora apstiprināto vakcīnu skaits – četras, un mēs ieņemam līdera vietu to ražošanas nozarē, mums absolūti nebūs vajadzīgs "Sputnik V"... un citi preparāti. Jāpanāk, lai šīs (ES apstiprinātās vakcīnas – red.) tiktu ražotas masveidā un masveidā pielietotas," klāstīja Bretons

Iepriekš viņš apliecināja, ka "Sputnik V" ir laba vakcīna, tomēr jāorganizē tās ražošana Eiropas Savienībā, un šajā aspektā Krievijai, iespējams, būs vajadzīga palīdzība.

"Attiecībā uz "Sputnik V": Krievijai ir problēmas ar ražošanu, un, ja viņiem būs vajadzīga palīdzība, aprunāsimies par to gada otrajā pusē," teica eirokomisārs un piebilda, ka prioritāte tiekot piešķirta Eiropas teritorijā ražotām vakcīnām.

​Viņš atzīmēja, ka vakcīnu ražošana aizvien paātrinās – janvārī tika piegādāti 14 milj. devu, februārī – 28 milj., martā – 60 milj., bet no marta līdz jūnijam Eiropas valstīs tiks piegādāti no 300 līdz 350 miljoni vakcīnas devu. Domājams, līdz "simboliskam datumam" – 14. jūlijam, ES varēs sasniegt kolektīvo imunitāti, viņš norādīja.

Latvijas vadošie farmaceitiskie uzņēmumi – Olainfarm, Grindeks un Pharmidea – jau paziņoja, ka ar valsts atbalstu ir gatavi būvēt rūpnīcu Covid-19 profilaksei paredzēto vakcīnu ražošanai. Ekonomikas ministrs Jānis Viternbergs, kurš iepriekš informēja par Bretona vizīti Latvijā, pazinoja: ES nopietni izvērtē Latvijas iespējas ražot vakcīnas.

​Eiropas zāļu aģentūra (EMA) un Eiropas Komisija devušas atļauju lietošanai ES četriem preparātiem: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca un Johnson & Johnson ražotajiem līdzekļiem. Pie tam Ungārija un Slovākija reģistrējušas "Sputnik V" lietošanai savā teritorijā.

Ziņu lente
0