Kurcs iestājies par Latviju: vakcīnu nepietiek, pat līdz rudenim visi netiks vakcinēti

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasФедеральный канцлер Австрии Себастьян Курц
Федеральный канцлер Австрии Себастьян Курц - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Austrijas kanclers Sebastjans Kurcs apsūdzēja ES nevienlīdzīgā Covid-19 vakcīnu sadalē – kādās necaurskatāmās sarunās atsevišķas valstis vienojās par papildu piegādēm.

RĪGA, 14. marts - Sputnik. Vakcinācijas kampaņa Latvijā var ieilgst līdz rudenim, ja vakcīnu devas netiks sadalītas proporcionāli starp dalībvalstīm, paziņoja Austrijas kanclers Sebastjans Kurcs.

Pēc Kurca teiktā, pēc konsultācijām ar vairāku Eiropas valstu valdību vadītājiem viņš secināja, ka centralizētās Covid-19 vakcīnas piegādes netiek veiktas saskaņā ar sākotnējo vienošanos – proporcionāli iedzīvotāju skaitam. Politiķis atzīmēja, ka, ja situāciju mainīta, tad nevienlīdzība starp valstīm palielināsies un tas palēninās vakcinācijas tempus, turklāt neļaus normalizēt epidemioloģisko vidi Eiropā līdz vasarai.

"Austrija pagaidām no šīs situācijas nav cietusi, bet ir skaidrs, ka dažas valstis saņēmušas pārāk maz vakcīnu, bet citas — daudz vairāk. Ja tas turpināsies, tad dažas ES valstis maijā veiks savu iedzīvotāju vakcināciju, bet citām valstīm, piemērām Bulgārijai vai Latvijai, būs nepieciešams vairāk laika, iespējams, līdz rudenim. Es uzskatu, ka tas ir jānovērš," citē Kurcu RIA Novosti.

Austrijas kanclers uzsvēra, ka situācija ar vakcīnas piegādēm ir pretrunā ar Eiropas Savienības politiskajiem mērķiem - lai visas dalībvalstis vienlīdzīgi saņem Covid-19 preparātu devas proporcionāli iedzīvotāju skaitam.

Kurcs paziņoja par aizdomām, ka necaurskatāmo atsevišķu ES valstu un farmācijas uzņēmumu rīkoto sarunu rezultātā esot noslēgti papildus piegāžu līgumi.

Politiķis apsolīja drīzumā apspriest radušos situāciju ar citu Eiropas valstu vadītājiem.

Patlaban ES tirgū apstiprināti kompāniju "Pfizer/BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" preparāti. Turklāt EK ir noslēgusi līgumus par vakcīnu piegādēm ES ar "Sanofi-GSK" un "CureVac".

Вакцина от COVID-19 AstraZeneca - Sputnik Latvija, 1920, 14.03.2021
AstraZeneca paziņoja par vakcīnu piegāžu aizkāvēšanos ES

Kopumā ES valstis, pateicoties Eiropas Komisijas līgumiem, varēs saņemt vairāk nekā 2,3 miljardus vakcīnu pret Covid-19. Pēc ES aplēsēm septembra vidū Eiropā tiks vakcinēti 70% iedzīvotāju, kaut gan vairākas ES valstis apturējušas koronavīrusa profilaksei paredzētās vakcīnas lietošanu vairāku ziņojumu fonā par iespējamu trombu veidošanos vakcinētajām personām.

Eiropas Zāļu aģentūra informēja, ka AstraZeneca pielietošanas priekšrocības pārspēj riskus. Iepriekš izplatītajā iestādes paziņojumā uzsvērts: pagaidām nav nekādu zinātnisku pierādījumu tam, ka fiksētie incidenti būtu saistīti ar vakcīnu. Arī pats ražotājs ziņo: preparāts ir drošs.

Ziņu lente
0