Dombrovskis: Grindeks un Olainfarm varētu nopelnīt uz Krievijas vakcīnas rēķina

© Sputnik / AFK Sistema / Pāriet pie mediju bankasПроизводство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе "Биннофарм"
Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija, 1920, 24.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija varētu gūt labumu pat no Covid-19 pandēmijas, ja būtu attīstījusi savu farmācijas industriju, paziņoja Vjačeslavs Dombrovskis.

RĪGA, 24. februāris — Sputnik. Latvija varētu būt valstu sarakstā, ar kurām Krievija noslēdz līgumus par savu Covid-19 vakcīnu ražošanu. Tomēr valsts varas ilggadējo ekonomisko politiku raksturo pilnīga vienaldzība pret konkrētām nozarēm, tai skaitā pret farmācijas nozari, paziņoja Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis.

Politiķis atzīmēja, ka daudzas valstis, kuras pašiem spēkiem nespēj izveidot vakcīnu, varētu gūt peļņu, ražojot preparātus.

Люди в костюмах чумных докторов на улице Львова, Украина - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2021
Zinātnieki biedē pasauli ar Melno nāvi

"No Covid-pandēmijas varētu tomēr gūt labumu. Ar citu pieeju savai ekonomikai un farmācijas nozarei.

Visi tie, kam ir tehnoloģijas un ražošanas jaudas vakcīnu ražošanai, pašlaik ļoti labi pelna uz to rēķina. Jo nemaz ne visi tie uzņēmumi, kuri spējuši radīt vakcīnu, spēj ražot to pietiekamos daudzumos, lai apmierinātu milzīgo pieprasījumu.

Piemēram, Krievijas vakcīna "Sputnik V", kas izrādījās vienā līmenī ar amerikāņu un Eiropas konkurentiem (un daudz labāk nekā ķīniešu analogi). Efektivitāte 92% un daudz vienkāršāka uzglabāšana un pārvadāšana, salīdzinot ar amerikāņu Pfizer. Šobrīd ir parakstīti līgumi ar 10 valstīm par 1,4 miljardiem devu, tas ir pietiekami, lai vakcinētu 700 miljonus cilvēku. Turklāt pašiem krieviem pietrūkst ražošanas jaudas, un viņi meklē ārvalstu ražotājus. Gandrīz 2/3 "Sputnik V" vakcīnu tiks ražotas citās valstīs: Dienvidkorejā, Ķīnā, Indijā, Brazīlijā, Serbijā, Irānā," raksta Dombrovskis savā Facebook.

Latvijas politiķis uzskata, ka tagad vietējie farmaceitiskie uzņēmumi - Grindeks un Olainfarm - vairs nav spējīgi ražot vakcīnas.

"Taču kādreiz spēja. Pirms 15 vai 20 gadiem bija tādas ražošanas iespējas. Tagad mums nav tādu ražošanas tehnoloģiju. Irānai ir. Bet mums vairs nav. Žēl gan.

Jo pēdējo trīsdesmit gadu ekonomisko politiku raksturo praktiski pilnīga vienaldzība pret konkrētām nozarēm - izņemot, šķiet, lauksaimniecību. Lūk, rezultāts. Precīzāk, tā neesamība.

Šāda politika jau pašos pamatos ir nepareiza, un tā ir jāmaina. Tad pat pandēmijās būs savi plusi," konstatēja Dombrovskis.

Ziņu lente
0