Kur sākas kosmoss: Lielbritānija izspēlē iznīcinātāju uzbrukumu Krievijas satelītiem

© AP Photo/Sven KaestnerМногоцелевой истребитель Eurofighter Typhoon
Многоцелевой истребитель Eurofighter Typhoon - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas Kosmiskie spēki organizēs treniņu misijas, kurās izspēlēs iznīcinātāju Eurofighter Typhoon uzbrukumus Krievijas un Ķīnas satelītiem.

RĪGA, 23. februāris – Sputnik. Lielbritānijas potenciāla konflikta gadījumā ar Krieviju vai Ķīnu vispirms būs jāiznīcina šo valstu militārie un sakaru satelīti, uzskata Apvienotās karalistes nesen izveidoto Kosmisko spēku vadība, stāsta Sputnik Meedia.

Britu Aizsardzības ministrijas jauno struktūru vada pieredzējušais lidotājs Pols Godfrijs.

Kā iznīcinātājam sasniegt kosmosu

Корабль Союз МС, пристыкованный к МКС - Sputnik Latvija, 1920, 18.12.2020
Lielbritānija pārmet Krievijai bruņojuma izmēģinājumus kosmosā

Izdevums Daily Express stāsta, ka šim mērķim veltītas jaunās treniņu misijas, kurās piedalās īpaši atlasīti meistarpiloti. Savā materiālā britu izdevums spilgti aprakstīja, kā uz "kosmosa nomali" nosūtītie Karalisko GKS iznīcinātāji Eurofighter Typhoon notriec Krievijas un Ķīnas satelīti.

Treniņu lidojumos britu iznīcinātājiem bez bruņojuma būs jāpaceļas 12 kilometru augstumā, pēc tam vertikāli jāpārvar vēl 6 kilometri. Reālajā kaujā 18 kilometru augstumā Eurofighter Typhoon jāapšauda pretinieka kosmiskie aparāti ar speciālām pretsatelītu raķetēm un jāatgriežas bāzē.

Starptautiskā aviācijas federācija noteikusi robežu starp atmosfēru un kosmosu 100 km augstumā, jo šajā augstumā pacelšanās aerodinamiskā spēka radīšanai jāpanāk, lai lidaparāts kustētos pirmajā kosmiskajā ātrumā (7,91 km/sek.).

Raķetes būs jāpalūdz ASV

Pašiem britiem pagaidām nav tādu raķešu, toties tās ir amerikāņiem, kuri lādiņus izmēģinājuši jau 80. gados - pret vecu meteoroloģisko satelītu.

Захарова ответила на заявление Пентагона об угрозе НАТО со стороны России - Sputnik Latvija, 1920, 20.02.2021
Video
Zaharova atbildēja uz NATO izteikumiem par draudiem no Krievijas puses

Amerikāņu mūsdienīgās pretsatelītu raķetes SM-3 teorētiski ir piemērotas Eurofighter Typhoon, taču raķetes ir garas, tāpēc tās nāksies piekārt zem spārniem un iespējamas problēmas ar svara sadali.

Eurofighter Typhoon ir daudzfunkcionāls 4. paaudzes iznīcinātājs, ko izstrādājuši britu, vāciešu un itāļu inženieri. Tos izmanto Lielbritānijas, Vācijas, Itālijas, Spānijas, Austrijas un Saūda Arābijas Gaisa spēki.

Lai arī ANO Lielbritānija pieprasa pasaules lielvalstu "atbildīgu izturēšanos" kosmosā, vienlaikus valsts AM uzskata, ka būtu nesaprātīgi neizpētīt iespējas, kas nepieciešamas satelītu neitralizācijai.

Krievija iebilst pret kosmosa militarizāciju

Krievijā Kosmiskie spēki ir struktūra Gaisa kosmisko spēku sastāvā. To uzdevumi ir sekojoši:

  • kosmisko objektu novērošana un apdraudējuma fiksācija Krievijai kosmosā un no kosmosa, nepieciešamības gadījumā – minēto draudu neitralizācija;
  • kosmisko aparātu palaišana orbītās, militāro un dubulto mērķu satelītu sistēmu vadība lidojumā un atsevišķu aparātu pielietojums, lai nodrošinātu Krievijas spēkus ar vajadzīgo informāciju;
  • militāro un dubulto mērķu satelītu sistēmu, to palaišanas līdzekļu uzturēšana noteiktā sastāvā un gatavības līmenī, vadība, kā arī virkne citu uzdevumu.

Krievijas orbitālais satelītu grupējums skaita ziņā ieņem otro vietu pasaulē. Lielākais orbitālais grupējums ir ASV rīcībā, trešo vietu ieņem Ķīna.

Заместитель директора Института стран СНГ Владимир Евсеев - Sputnik Latvija, 1920, 05.12.2019
NATO samits: Ķīna, Krievija un kosmoss

1967. gada līgums par valstu darbības principiem kosmiskās telpas pētījumu un ekspluatācijas jomā, ieskaitot Mēnesi un citus debess ķermeņus, aizliedz izvest kosmosā masu iznīcības ieročus, tomēr neliedz dislocēt kosmosā cita veida bruņojumu.

2004. gadā Krievija vienpusējā kārtībā brīvprātīgi apņēmās neizvietot bruņojumu kosmosā pirmajai. Savukārt 2008. gadā Atbruņošanās konferencē Ženēvā tika iesniegts Krievijas un Ķīnas līguma projekts, kas aizliedz jebkāda bruņojuma dislokāciju kosmosā, spēka pielietošanu vai draudus pielietot spēku pret kosmiskajiem objektiem.

Ziņu lente
0