Viedoklis

"Tas visu sagraus": kā Pentagons plāno "savaldīt" Krieviju

© Foto : Public domain / U.S. NavyTrident II D-5, USS West Virginia
Trident II D-5, USS West Virginia - Sputnik Latvija, 1920, 20.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava ir noraizējusies par ASV pretgaisa aizsardzības sistēmas ešelona parādīšanās perspektīvu kosmosā.

Vašingtonas plānu īstenošana destabilizēs pašreizējo starptautiskās drošības sistēmu, ir pārliecināts Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs. Diplomāts uzsvēra: ja iecere gūs panākumus, amerikāņi varēs no orbītas apšaudīt starpkontinentālo ballistisko raķešu pozīciju rajonos, negaidot šāviņu startu. Par amerikāņu jauno ideju un tās perspektīvām portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Līdz 30 procentus

Augustā ASV Kosmisko spēku vadība publiskoja savu militāro doktrīnu. Dokumenta galvenā doma: orbītu kontrole pavērs unikālas iespējas militāro operāciju plānošanas un īstenošanas aspektā. Autori atgādināja, ka jau kopš seniem laikiem karavadoņi centušies pirms cīņas ieņemt augstieni un gūt stratēģisko priekšrocību – pārskatīt pretinieka manevrus, bez traucēkļiem novērot kaujas lauku, nepieļaut pēkšņu uzbrukumu. XXI gadsimtā pati izdevīgākā pozīcija ir Zemes orbīta. Pēc Pentagona pārliecības, tai jābūt ASV Kosmisko spēku rokās.

Стратегический бомбардировщик ВВС США B-1 - Sputnik Latvija, 1920, 09.02.2021
Militārie zinātnieki: Krievijas aizsardzībai no NATO vajadzīgs preventīvs trieciens

Doktrīna pieļauj arī stratēģiskā brunojuma elementu dislokāciju orbītā. Pentagona vadītājs Džeimss Metiss 2018. gada augustā norādīja, ka kosmoss jāuzskata par "jauno karadarbības teātri". Pēc viņa domām, "galvenais – kosmosā jāizvērš startu fiksācijas detektori". Speciālisti pieļauj, ka pēc detektoriem amerikāņi orbītā izvērsīs arī uzbrukuma bruņojumu – jau aukstā kara gados ASV bija orbitālo pārtvērējraķešu projekti, kas spētu notriekt padomju SBR, tām paceļoties.

"Runas par kosmosa militarizāciju sākās jau Trampa laikā, - RIA Novosti paskaidroja politologs Sergejs Sudakovs. – Izveidoja Kosmiskos spēku, palielināja startu skaitu. Acīmredzot, Baidena prezidentūras laikā šis kurss turpināsies. ASV ir visas izredzes īstenot kosmiskās PRA projektu. Valsts rīcībā ir lielākais satelītu grupējums pasaulē, un tas pastāvīgi papildinās. Pie tam kosmiskie aparātus palaiž arī formāli nevalstiskas kompānijas, piemēram, Ilona Maska "SpaceX". Daudzus komerciālos satelītus orbītā var izmantot arī militārām vajadzībām."

Tomer, pēc eksperta vārdiem, PRA sistēmas kosmiskā ešelona izvēršana neļaus Pentagonam pilnībā neitralizēt Krievijas kodolsavaldīšanas potenciālu. Labākajā gadījumā kosmiskie pārtvērēji spēs likvidēt līdz 30% startējušo SBR. Tomēr totāla kodolkara apstākļos arī tas ir daudz. Pie tam dažas SBR notrieks sauszemes bāzes pārtvērēji Eiropā un ASV, kā arī ar sistēmu Aegis aprīkotie un raķetēm SM-2 un SM-3 bruņotie NATO kuģi. Rezultātā atbildes kodoltrieciens vairs nebūs tik spēcīgs.

Kari kosmosā

"Maskavai vajag daudz stingrāk reaģēt uz tamlīdzīgām iniciatīvām, - ir pārliecināts Sudakovs. – Jāpaskaidro Vašingtonai, ka PRA sistēmas elementu izvietošana kosmosā ir casus belli, kas pieprasa maksimāli stingru reakciju. Ja mēs liksim saprast, ka kosmosa militarizācija ir "sarkanā līnija", mums vismaz izdoses piebremzēt orbitālā ešelona izvēršanu."

Американские военнослужащие в Афганистане - Sputnik Latvija, 1920, 23.01.2021
Viedoklis
"Esam atraduši iespēju apspēlēt Krieviju". Pie kā ķēries Pentagons

Amerikāņu doktrīna paredz, ka kosmiskie spēki atbild par orbītas "drošību", nodrošinot tai ASV un sabiedroto piekļuvi, kā arī projicējot militāro spēku, lai iebiedētu oponentus un piespiestu tos mainīt izturēšanos. Kravas un personālu nogādās daudzkārtējas lietošanas kuģi, ātrai informācijas noraidei taktiskajā, operatīvajā un stratēģiskajā līmenī radīs spēcīgu satelītu grupējumu. Īpaša loma piešķirta virsatmosfēras izlūkošanas, novērošanas un sakaru aparātiem.

ASV un to sabiedroto armijas lielā mērā atkarīgas no satelītiem. Kosmosā izvietoti galvenie spēku un bruņojuma vadības, sakaru un navigācijas līdzekļi. Orbītā dežurē aptuveni tūkstotis militāras un dubultas nozīmes aparātu. Doktrīnas autori uzstāj – visiem Vašingtonas oponentiem jāatņem jebkāda iespēja saņemt informāciju par amerikāņu orbitālo grupējumu. Šim nolūkam perspektīvo aizsardzības projektu aģentūra DARPA jau vairākus gadus īsteno programmu Blackjack. Tā paredz līdz 200 vienotā tīklā savienotu mazgabarīta satelītu izvešanu zemā orbītā. Valda uzskats, ka tos nav iespējams izsekot.

Paretināt orbītu

Krievijas Gaisa kosmisko spēku rīcībā ir tehniskie līdzekļi un speciālisti, kas spēj fiksēt rietumvalstu satelītu darbības un koncentrāciju virs ūdens un sauszemes rajoniem, periodu, kādā tie lido pāri kādam apvidum. Parasti, redzot, kā izturas orbitālais grupējums, nav grūti izdarīt secinājumus par NATO štābu iecerēm.

Испытательный пуск новой российской противоракеты на полигоне Сары-Шаган - Sputnik Latvija, 1920, 26.12.2020
Viedoklis
"Pa ādu dabūs visi": ko ASV slēpj aiz vārdiem par "Krievijas draudiem"

Starptautiskās situācijas saasināšanās gadījumā Krievija varēs ne tikai novērot rietumvalstu satelītus, bet arī likvidēt. Novembrī Sari-Šagānas poligonā Kazahstānā tika sekmīgi izmēģināta perspektīvās PRA sistēmas raķete A-235 "Nudol", kas paredzēta amerikāņu SBR pārtveršanai uzbrukumā Maskavai un rūpniecības objektiem Krievijas rietumos. Speciālisti vērtē, ka ar tās iespējām pietiks arī kosmisko objektu likvidācijai zemā orbītā.

Raķetes izmēģinājumi turpinās no 2014. gada. 2018. gada martā Pļeseckā to pirmo reizi palaida no tai paredzētās pārvietojamās starta iekārtas. Mobilitāte ir perspektīvā kompleksa galvenais "trumpis". Draudu gadījumā iekārtas pārvietos uz sagatavotām nomaskētām pozīcijām, kur tās nebūs redzamas pretinieka satelītiem līdz starta brīdim. Eksperti, iepazinušies ar izmēģinājumu video ierakstiem, uzskata, ka raķete tuvojas hiperskaņas ātrumam.

ASV GKS Kosmisko spēku komandieris ģenerālis Džons Reimonds paziņoja, ka Krievijas izmēģinājumi – satelītu pārtveršanas raķetes starti ar tiešu izeju orbītā – ir izaicinājums ASV interesēm Zemes orbītā.

Ziņu lente
0