Sūtījumu vērtēja pēc saviem ieskatiem: kā Latvijas Pasts no sirmgalves 72 eiro pieprasīja

© Foto : latvijas pastsПочтовое отделение
Почтовое отделение - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trīskārtēja aizkavēšanās ar sūtījumu piegādēm no Anglijas (vismaz trīs nedēļas agrākās vienas vietā) sagādājuši nepatīkamu pārsteigumu viesstrādniekiem no Latvijas, kuri sūta dāvanas tuviniekiem, tomēr īstu sašutumu rada prasība samaksāt vērā ņemamus nodokļus.

RĪGA, 17. februāris — Sputnik, Zinaida Juškeviča. Kopš šī gada 1. janvāra Lielbritānija pievienojusies "trešo valstu" sarakstam, no kurām nākušie pasta sūtījumi, pat ja tās ir dāvanas draugiem un radiem, ne komerckravas, ir apliekami ar nodokļiem. Atbilstoši vērtējuma summai tas var būt ne tikai pievienotās vērtības nodoklis, bet arī muitas nodeva.

Латвийская почта - Sputnik Latvija, 1920, 20.01.2021
Sūtījumi no Lielbritānijas: kad būs jāmaksā par dāvanām no ģimenes un tuviniekiem

Gudri sūtītāji cenšas atbrīvot adresātus no raizēm un novērtē sūtījumu par summu līdz 45 eiro, kam vajadzētu nonākt pie mērķa bez kavēšanās. Bet te – nekā nebija.

"Sveiki tautieši. Vēlos padalīties nepatīkamā atgadījumā, lai citiem tā negadītos. Sūtīju pavisam mazu paciņu uz Latviju caur pastu. Zem 1kg, £25 vērtībā. Zinu, ka Latvijā ir jauni, tizli noteikumi, ka jāmaksā muitas nodoklis, ja paciņas vērtība pārsniedz €45.

Pēc 3 nedēļām paciņa ir ieradusies. Pastā manai tantei pieprasīja maksāt €72. Viņa šokā. Par ko? Jo paciņas vērtība esot £50. Nemūžā es pastā teicu, ka tāda ir paciņas vērtība. Labi, ka viņa nepadevās un nesamaksāja, bet turpināja cīnīties. Teicu, lai viņi taisa paciņu vaļā un katrai precei varu pierādīt summu...
Beigu beigās izrādās, ka man sūtot no Anglijas, pastā darbiniece uz paciņas ir uzrakstījusi £50, jo paciņas vērtībai esot pieskaitīts klāt sūtījuma cena. Esmu izmeklējusi internetu, bet nekur neredzu, ka kaut kur tas tiktu minēts. Un tā cena vēl tika noapaļota uz augšu pa kādiem £2-£3. Tante cīnījās līdz galam, pasts pārēķināja un viņa beigās samaksāja €17. Cerams, ka kādam šī informācija būs noderējusi," Marta Laura Ronberga pastāstīja grupā Latvieši UK Facebook.

Spriežot pēc piemēra ar 17 eiro, pēc nomaksātās vērtības 50 mārciņu apmērā (57 eiro, pārsniedz beznodevas limitu), no vecmāmiņas Latvijas pasts iekasējis ne tikai PVN, bet arī muitas nodevu.

Kārtība, kas tiek attiecināta uz starptautiskajiem sūtījumiem no trešajām valstīm, sagādājusi nepatīkamu pārsteigumu daudziem, tāpat kā nopietnās aizkavēšanās ar sūtījumu piegādi.

Почтальон - Sputnik Latvija, 1920, 31.10.2020
Ar Krieviju Latvijai problēmu nav: "Latvijas pasts" pastāstīja par sūtījumu piegādi

Uzņēmuma "A & A Logistic" projektu vadītājs Dmitrijs Trunovs komentēja incidentu: "Šajā situācijā mēs iesakām ļoti rūpīgi plānot paku sūtīšanu. Vērtības limits 22-45 eiro ir ļoti zems, jo pasta pakalpojumu cena var pati par sevi sasniegt šo summu. Tādā gadījumā sūtītājs un saņēmējs noteikti "dabū maksāt". Nepatīkamu pārsteigumu var sagādāt arī muitas deklarācija: ja pie sūtījuma vērtības līdz 150 eiro tiek aizpildīta vienkāršota forma Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS VID), pārsniedzot šo slieksni, deklarācija jau vajadzīga pilnā formā, bet to iesācējs diezin vai varēs aizpildīt patstāvīgi. Tātad būs vajadzīgi arī muitas brokera pakalpojumi."

"A & A Logistic" prognozēja, ka muitas procedūras sūtījumiem būs iespējams automatizēt, tad to cenu var samazināt līdz 10-12 eiro. Kurjeru dienests "PKS Serviss" novērtē sava brokera pakalpojumus 17 eiro vērtībā. Speciālisti uzskata, ka Latvijas Pasta vietnē deklarētā cena par sūtījumu muitas noformēšanu no trešajām valstīm 3,50 eiro apmērā noturēsies neilgi un tāpat pieaugs. "Parasti tas maksā 20 eiro," paziņoja eksperts.
Taču vai varēs samazināt sūtījuma vērtību, lai iekļautos ar muitas nodevu neapliekamajā summā?

"Patlaban pasts šķiro sūtījumus ar rokām, atlasa komerciālos sūtījumus par summu virs 22 eiro un nekomerciālos – virs 45 eiro. Pēc tam muita pārbauda atsevišķus sūtījumus, skenējot tos vai uzaicinot kinologu ar suni. Lielākā daļa sūtījumu iet saņēmējiem, jo pastam vienkārši trūkst resursu to totālai pārbaudei, bet automatizācijas arī nav, - paskaidroja Dmitrijs Trunovs. – Pēc pieredzes varu teikt, ka komerciālajiem sūtījumiem ASV un Kanāda sniedza precīzas cenas, Āzijas valstis tās samazināja, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Tagad Eiropas Savienība apņēmusies galīgi likvidēt šo nišu, jo aprēķināts, ka beznodevu interneta tirdzniecības rezultātā budžets nesaņem 7 miljardus eiro."

Tātad skrūves ar interneta tirdzniecību un personīgām dāvanām pa pastu tiks vienīgi pievilktas ciešāk. Arī grupas "Latvieši UK" lasītājiem šajā ziņā ilūziju nav.
"Sen zināms, ka Latvija noplēsīs arī ādu no acīm, ja tas būs viņiem izdevīgi," ir pārliecināta Irina Ločmele.

"Jebkurā gadījumā 17 € liekas par daudz priekš sūtījuma £25 vērtībā," uzskata Juris Kokorevičs.

Посетители магазина в защитных масках - Sputnik Latvija, 1920, 27.01.2021
Cilvēkiem ir reālas vajadzības: Latviju aicina atvērt veikalus

"Es māsai bikses un ziemas jaku sūtīju, visas cenas un uzlīmes noņēmu nost, pastā pateicu, ka lietotas drēbes sūtu ģimenei, zem £20, man taču nav obligāti jāstāsta, cik maksā un kas par kvalitāti. Māsa saņēma divu nedēļu laikā paku, un neko nevajadzēja Latvijā maksāt klāt," ieteica Marika Majore.

"Nekad neesmu dzirdējusi par to, ka saņēmējam būtu jāmaksā! Un kas tie par likumiem, ja arī paciņas vērtība būtu 50, un saņēmējam jāpārmaksā 72. Krāpšana uz pilnu klapi," bija sašutusi Solvita Lee.

"Tāds likums – virs 45 eiro, kas iekš paciņas, jāmaksā. Taču padomā, no kā deputāti saņems algas?" viņai attrauca Izolde Senkevica.

Patiešām, sākotnēji pieprasītā maksa 72 eiro apmērā, domājams, radusies tāpēc, ka Latvijas Pasta muitas brokeris pēc saviem ieskatiem pārvērtējis sūtījuma saturu. Tātad Martas Lauras Ronbergas sūtījums tika izraudzīts rūpīgākai pārbaudei. Emigrantu sabiedrības ierosinājums samazināt sūtījumu vērtību tuviniekiem vairs nav aktuāls. Domājams, vajadzētu uzklausīt viena komentētāja padomu – sūtīt tuviniekiem naudu, lai viņi paši nopērk sev dāvanu. Nekā personīga, tikai bizness.

Ziņu lente
0