Ķīna asi reaģēja uz ASV kritisko PVO komisijas darba vērtējumu

© AP Photo / Andy Wong Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года
Флаги США и Китая во время визита Дональда Трампа в Пекин 9 ноября 2017 года - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņiem nepatīk PVO komisijas slēdzieni, kas izmeklēja Covid-19 izcelsmi Uhaņā. Ķīna pārmeta ASV tās negatīvos soļus un smaga kaitējuma nodarīšanu starptautiskajai sadarbībai.

RĪGA, 15. februāris — Sputnik. Nesen Pasaules veselības organizācijas (PVO) starptautiskā ekspertu grupa publicēja izmeklēšanas rezultātus, kas veltīti Covid-19 izcelsmei un pandēmijas sākuma apstākļiem, ko eksperti veica Uhaņas pilsētā Ķīnā.

Eksperti apmeklēja Uhaņas Virusoloģijas institūta laboratoriju, lai novērtētu, cik ticama bija jaunā koronavīrusa "noplūde", un secināja, ka tamlīdzīga incidenta risks ir minimāls.

Пассажиры в защитных масках возле вокзала Уханя  - Sputnik Latvija, 1920, 15.02.2021
ASV noraizējušās par PVO slēdzieniem koronavīrusa izcelsmes jautājumā

Līdztekus speciālisti novērtēja Uhaņas tirgu, no kura vīruss it kā esot sācis izplatīties. Pēc viņu domām, tirdzniecības vietā bija visi apstākļi jaunās koronavīrusa infekcijas izplatībai, tomēr, nav iespējams viennozīmīgi apgalvot, ka vīruss radies tieši tur.

Amerikāņiem, kuri pieturas pie teorijas par to, ka koronavīruss "aizbēdzis" no Ķīnas laboratorijas, PVO starptautiskās komisijas slēdzieni nepatika. ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džeiks Sallivans konstatēja, ka Vašingtonai sagādā raizes PVO slēdzieni par SARS-CoV-2 izcelsmi, un izteica mājienu, ka Ķīna esot ietekmējusi ekspertu slēdzienu.

Ķīna bija sašutusi par tādu ASV izlēcienu, un Ķīnas vēstniecība Vašingtonā aicināja Savienoto Valstu valdību pārtraukt kaitniecisko darbību starptautisko attiecību jomā, vēsta RIA Novosti.

"Pēdējos gados ASV nopietni kaitē dažādiem institūtiem, ieskaitot Pasaules veselības organizāciju, un nodarījuši lielu ļaunumu starptautiskajai sadarbībai Covid-19 jautājumos. Pie tam ASV, rīkojoties tā, it kā nekas nebūtu noticis, rāda ar pirkstiem uz PVO un valstīm, kas godīgi atbalstīja PVO," uzsvēra Ķīnas vēstniecība.

Diplomāti konstatēja: diezin vai ASV veikumu saraksts palīdzēs iekarot visas pasaules uzticību un pauda cerību, ka Vašingtona tomēr varēs atbilst augstajiem standartiem un beidzot ieņems nopietnu, patiesu, pārskatāmu un atbildīgu pozīciju, uzņemoties pelnīto atbildību.

Жители гуляют на улице Уханя - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Izmeklēšana par Covid-19: PVO eksperts pastāstīja par tirgu un laboratoriju Uhaņā

Ķīnas diplomāti pauda cerību, ka ASV atbalstīs PVO darbu ar reālām darbībām un dāvās pienācīgu ieguldījumu starptautiskajā sadarbībā cīņā ar koronavīrusa infekciju.

"Pasaule tam sekos," apliecināja diplomāti.

Atgādināsim, ka PVO ekspertu grupā, kas izmeklē Covid-19 izcelsmi, strādā Krievijas, Japānas, Kataras, ASV, Vācijas, Vjetnamas, Austrālijas, Nīderlandes, Lielbritānijas un Dānijas speciālisti. Krieviju pārstāv Pastēra vārdā nosauktā Sanktpēterburgas Epidemioloģijas un mikrobioloģijas ZPI zinātniskā direktora vienieks Vladimirs Dedkovs.

ASV iepriekšējā administrācija pauda gatavību izstāties no PVO. Baltais nams apgalvoja, ka PVO Pekinas ietekmē palīdz tai slēpt datus par pandēmijas izcelsmi. Ķīna tādus izteikumus noliedz. Džo Baidena administrācija informēja par valsts atgriešanos PVO.

Ziņu lente
0