Izmeklēšana par Covid-19: PVO eksperts pastāstīja par tirgu un laboratoriju Uhaņā

© AP Photo / Ng Han GuanЖители гуляют на улице Уханя
Жители гуляют на улице Уханя - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas pārstāvis PVO grupā, kas turpina izmeklēt Covid-19 izcelsmi, novērtēja vīrusa noplūdes iespējas no laboratorijas Uhaņā un pirmo parādīšanos tirgū.

RĪGA, 8. februāris — Sputnik. Kā zināms, Pasaules veselības organizācijas (PVO) starptautiskā ekspertu grupa Uhaņā Ķīnā turpina noskaidrot koronavīrusa izcelsmes un pandēmijas sākuma apstākļus. Pirmās ziņas par Covid-19 uzliesmojumu nāca no Uhaņas.

PVO ekspertu grupā strādā speciālisti no Krievijas, Japānas, Kataras, ASV, Vācijas, Vjetnamas, Austrālijas, Nīderlandes, Lielbritānijas un Dānijas. Krieviju grupa pārstāv Pastēra vārdā nosauktā Sanktpēterburgas Epidemioloģijas un mikrobioloģijas ZPI zinātniskā direktora vienieku Vladimiru Dedkovu.

Dedkovs pastāstīja RIA Novosti, ko ekspertiem izdevies noskaidrot pašlaik.

Tirgus

Sākotnējā informācija liecināja, ka pirmais koronavīrusa uzliesmojums noticis jūras produktu tirgū Uhaņā – 2019. gadā epidemioloģiskā izmeklēšana par tolaik nezināmās slimības izcelsmi noveda pie tirgus. Tomēr zinātniekiem vēl aizvien ir šaubas par to, vai tirgus patiešām ir pandēmijas sākuma punkts.

Летучая мышь - Sputnik Latvija, 1920, 16.10.2020
"Izlīda" no slepenas laboratorijas? Latvijas iedzīvotāji pastāstīja, ko domā par Covid-19

Atgādināsim, ka Ķīnas ārlietu ministrs Vans I intervijā aģentūrai Xinhua un Ķīnas Centrālajai televīzijai pastāstīja, ka Covid-19 pandēmija sākās at atsevišķiem infekcijas perēkļiem dažādās vietās visā pasaulē, tomēr Ķīna bija pirmā, kas ziņoja par to PVO un nekavējoties veica attiecīgus pasākumus.

Dedkovs pastāstīja, ka eksperti apmeklēja tirgu, kas slēgts no 2020. gada 1. janvāra, un secināja: tur bija visi apstākļi jaunās infekcijas izplatībai, tomēr nevar viennozīmīgi apgalvot, ka vīruss radies tieši tur.

"Tirgū mēs bijām. Es neesmu īpaši labi informēts par sanitārajiem noteikumiem Ķīnā, tomēr, skatoties uz to un ekstrapolējot uz mūsu likumdošanu, protams, tirgus nebūt nav izdeāls. Nav zināms, vai tas noticis tur, nav nekādu pierādījumu, varbūt vīruss parādījies citur, taču hipotētiski tur ir visi apstākļi vīrusa izplatībai," paskaidroja eksperts.

Viņš atzīmēja: tirgū vīruss itin labi varēja izplatīties, pat ja tas nav tur radies.

Laboratorija

Starptautiskā grupa apskatījusi arī Ugaņas virusoloģijas institūta laboratoriju, lai novērtētu, cik iespējama bija jaunā koronavīrusa "noplūde". Eksperti pat ielaisti maksimāli izolētajā laboratorijā BSL-4, kur, saskaņā ar dažādiem pieļāvumiem, varējusi notikt tā pati briesmīgā kļūda, kuras rezultātā vīruss izlauzies brīvībā.

Taču Dedkovs paziņoja, ka "noplūde" no tādas laboratorijas ir gandrīz neiespējama, jo laboratorija ir "pelnījusi augstāko uzslavu". Viņš norādīja: nav nekādu faktu, nekādu priekšnoteikumu, kas ļautu uzvedināt uz domām par jebkādām noplūdēm ārpasaulē.

Пассажиры в защитных масках возле вокзала Уханя  - Sputnik Latvija, 1920, 26.06.2020
"Izsprucis no laboratorijas": Nacionālās apvienības deputāts "atklāja" Covid-19 izcelsmi

"Protams, mūsu misijai bija svarīgi apmeklēt tādu iestādi, tikties ar kolēģiem, paskatīties, kā tur viss organizēts. Labi organizēts. Nezinu, kas viņus kritizēja, bet laboratorija ir iekārtota izcili. Man grūti iedomāties, ka no turienes kaut kas varētu kaut ku noplūst," uzsvēra eksperts.

Viņš atgādināja, ka Uhaņas virusoloģijas institūts ir teicami organizēta struktūra, tajā strādā augstu kvalificēti speciālisti. Viņi jau ilgus gadus pēta daudzveidīgus vīrusus, arī koronavīrusus. Un viņi parādīja un pastāstīja PVO ekspertiem visu, ar ko nodarbojas.

Dedkovs norādīja, ka speciālistu veikums un pati laboratorija ir teicama. Tātad pagaidām Covid-19 izcelsme nav noskaidrota.

Ziņu lente
0