Politika

Džo Baidens komentēja Senāta lēmumu attaisnot Trampu

© REUTERS / CARLOS BARRIAПрезидент США Джо Байден во время визита в Национальный институт здоровья
Президент США Джо Байден во время визита в Национальный институт здоровья - Sputnik Latvija, 1920, 14.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV senatori plānoja pieteikt impīčmentu eksprezidentam Donaldam Trampam par dumpja celšanu, tomēr lielākā daļa Kongresa augšpalātas locekļu ierosinājumu neatbalstīja.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Uzbrukums Kapitolijam ir skumja lappuse ASV vēsturē, un pret Donaldu Trampu vērsto apsūdzību būtība nav apšaubāma, paziņoja ASV prezidents Džo Baidens, komentējot Senāta lēmumu attaisnot viņa priekšgājēju, vēsta RIA Novosti.

"Lai arī galīgais balsojums nav novedis pie notiesāšanas, apsūdzību būtība nav apšaubāma," teikts Baidena paziņojumā, ko publicēja Baltais nams.

Hilarija Klintone pārmet Trampam sakarus ar Putinu. Kāpēc? - Sputnik Latvija, 1920, 22.01.2021
Video
Hilarija Klintone pārmet Trampam sakarus ar Putinu. Kāpēc?

ASV senatori plānoja pieteikt impīčmentu eksprezidentam Donaldam Trampam par dumpja celšanu, tomēr lielākā daļa Kongresa augšpalātas locekļu ierosinājumu neatbalstīja. "Par" nobalsoja 57 senatori, taču lēmuma pieņemšanai bija vajadzīgas 67 balsis no simta.

Baidens atgādināja, ka starp senatoriem, kuri atbakstīja impīčmentu, bija septiņi Republikāņu partijas paŗstāvji.

"Pat tie, kas iebilda pret sodīšanu, piemēram, Makkonels, mazākuma līderis Senātā, uzskata, ka Donalds Tramps ir vainojams par "nosodāmu sava pienākuma nepildīšanu" un "praktiski un morāli atbildīgs par provokāciju" uz vardarbību Kapitolijā," piezīmēja Baidens.

Pats Tramps šo procesu iepriekš nosauca par "raganu medībām" un apsolīja "turpināt ceļu pretī Amerikas varenībai", kā arī piezīmēja, ka nākotnē sagaidāms ļoti liels darba apjoms.

6. janvārī mītiņā Vašingtonā Tramps aicināja savus piekritējus doties uz Kapitoliju, lai "palīdzētu vājajiem republikāņiem" apstrīdēt prezidenta vēlēšanu rezultātus. Pūlis ielauzās ēkā un pārtrauca Kongresa sesiju, kurā tika apstiprināta Trampa sāncenša – demokrāta Džo Baidena uzvara. Šī iemesla dēļ Pārstāvju palāta, kurā demokrāti ir vairākumā, izsludināja impīčmentu, pēc tam lieta tika nodota izskatīšanai Senātā.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija, 1920, 25.01.2021
Zaharova paziņoja par Rietumu ideoloģijas dziļāko krīzi

Tramps ir vienīgais prezidents ASV vēsturē, kam Pārstāvju palāta divas reizes pasludinājusi impīčmentu, tomēr Senāts viņu abas reizes attaisnoja. Otrais process Senātā notika jau ar atpakaļejošu datumu, pēc Baidena inaugurācijas. Kongresa augšpalātas locekļiem šķita, ka valsts bijušā vadītāja impīčments atbilst valsts konstitūcijai.

2019. gadā demokrāti organizēja pirmo impīčmentu Trampam – valsts vadītāju turēja aizdomās par to, ka viņš aizturējis militāro palīdzību Ukrainai un pieprasījis apmaiņā pret to organizēt izmeklēšanu pret viņa politisko oponentu Džo Baidentu un viņa dēlu Hanteru. Tramps paziņoja, ka pieprasījis no Ukrainas valdības tikai cīņu ar korupciju. Pērnā gada februārī Senāts attaisnoja viņu abos apsūdzības punktos – par pilnvaru pārsniegšanu un pretošanos Kongresam.

Ziņu lente
0