Avitaminozei – nē: ar ko ziemā aizvietot svaigus augļus un dārzeņus?

© Sputnik / Oksana DzadanФрукты в корзинке
Фрукты в корзинке - Sputnik Latvija, 1920, 14.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā saņemt visus nepieciešamos vitamīnus un minerālus gada aukstākajā laikā un saglabāt veselību? Par to stāsta Sputnik materiāls.

RĪGA – 14. februāris – Sputnik. Ziemā organisms saņem daudz mazāk vitamīnu, nekā vasarā. Tāda "kļūme" saistīta ne tikai ar saules gaismas deficītu vien – pietrūkst uzturvielām pārpildītu svaigu augļu un dārzeņu. Tāpēc aukstā gadalaikā daudzi pūlas kompensēt to trūkumu ar vitamīnu un uztura bagātinātāju palīdzību. Ar ko īsti ziemā aizvietot augļsu un dārzeņus, lai nepieļautu avitaminozi? Par to – Sputnik Baltkrievija materiālā.

Uzmanību, sakņaugi

Daudzi dietologi ir vienisprātis: jāpievērš uzmanība sakņaugiem un produktiem ar ilgstošu glabāšanas termiņu. To vidū ir ķirbji, burkāni, bietes, sīpoli, pat kāposti. Tos var lietot uzturā gan svaigus, gan sautētus vai ceptus. Tā dārzeņi saglabās pēc iespējas vairāk noderīgu, barojošu elementu.

Лекарственные препараты и градусник для измерения температуры - Sputnik Latvija, 1920, 14.02.2021
Nosaukts vitamīns, kura deficīts saistīts ar smagu Covid-19 gaitu

Saldēšanas režīms

Visvairāk paveicies tiem, kuri jau savlaicīgi padomājuši par nākotni – vasarā un rudenī noglabājuši saldētavā svaigas ogas un augļus. Pētījumi apliecina, ka saldēti produkti var būt pat noderīgāki nekā svaigi. Liet tāda, ka saldēšanai piemēroti nobriedušākie augļi, pārpilni ar vitamīniem un minerāliem. Savukārt pārdošanā bieži vien nonāk nenobrieduši augļi.

Neliels skābumiņš

Nevajag atmest arī skābētos produktus, kuri nezaudē savu lietderīgumu konservēšanas procewsā. Turklāt skābēšanas procesā dārzeņos sadalās parastais cukurs, tātad jūs apēdīsies mazāku daudzumu ogļražu. Tomēr esiet piesardzīgi: cilvēkiem ar kuņģa un zarnu trakta slimībām no skābējumiem gan būtu ieteicams atteikties.

Ziņu lente
0